Oral antikoagülan kullanan hastaların ilaç kullanımına yönelik memnuniyet durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of satisfaction with drug use in patients receiving oral anticoagulant therapy
- Tez No: 1014567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSİMA BULCA ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antikoagülanlar, Hasta memnuniyeti, Varfarin, Anticoagulants, Patient satisfaction, Warfarin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, oral antikoagülan kullanan hastaların oral antikoagülan kullanımına yönelik memnuniyet durumunun Duke Antikoagülan Memnuniyet Ölçeği (DAMÖ) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İkincil olarak; hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri, kullanılan antikoagülan türü, tedavi süresi, eşlik eden kronik hastalık yükü ve tromboembolik olay öyküsü gibi değişkenlerin DAMÖ toplam ve alt boyut puanları ile ilişkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran, 18 yaş ve üzeri oral antikoagülan kullanan hastalarda yürütülen prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı tipte gözlemsel bir çalışmadır. Veriler 19.06.2025-19.09.2025 tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Çalışmaya toplam 77 gönüllü hasta dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik ve klinik özellikleri içeren anket formu ile Duke Antikoagülan Memnuniyet Ölçeği (DAMÖ) kullanıldı. Ölçekte yüksek puan, tedaviye bağlı yük ve kısıtlılıkların fazla, memnuniyetin ise düşük olduğunu göstermektedir. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 70,13±12,34 yıl olup %49,35'i kadın, %50,65'i erkektir. Hastaların %35,06'sı varfarin, %64,94'ü yeni nesil oral antikoagülan(YOAK) kullanmaktadır. Toplam DAMÖ puan ortalaması 57,62±25,13 olarak saptanmıştır. Varfarin grubunda toplam DAMÖ puanı, YOAK grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (78,59±22,11'e karşı 46,30±18,63; p<0,001). Benzer şekilde varfarin grubunda kısıtlılıklar, yükler ve zorluklar ile olumlu etkiler alt boyutu puanları da anlamlı olarak daha yüksek olarak belirlenmiştir. Sosyodemografik değişkenler ile DAMÖ toplam ve alt boyut puanları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Hastalık sayısı ile toplam DAMÖ puanı arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmamıştır (r=-0,32; p=0,005). Sonuç: Sonuçlarımız oral antikoagülan kullanan hastalarda yalnızca klinik etkinlik ve güvenlik göstergelerinin değil, hasta memnuniyeti ve tedavi yükü algısının da rutin izlem sürecinde değerlendirilmesi gerektiği düşündürmektedir. Özellikle varfarin kullanan hastalarda ilaç-besin etkileşimleri, ilaç-ilaç etkileşimleri, Uluslararası Normalleştirilmiş Oran (INR) takibi, kanama riski ve tedaviye uyum konularında yapılandırılmış hasta eğitimi ve bireyselleştirilmiş danışmanlık verilmesi yararlı olabilir. Birinci basamakta antikoagülasyon izlemine memnuniyet odaklı yaklaşımın eklenmesi, tedaviye uyumu artırabilir ve hasta merkezli bakımın güçlendirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the satisfaction levels of patients receiving oral anticoagulant therapy by using the Duke Anticoagulation Satisfaction Scale (DASS). Secondarily, it was aimed to examine the relationship between DASS total and subscale scores and various sociodemographic and clinical characteristics, including type of anticoagulant used, treatment duration, comorbidity burden or thromboembolic events. Materials and Methods: This prospective, cross-sectional, descriptive observational study was conducted in patients aged 18 years and older who were using oral anticoagulants and admitted to the Family Medicine outpatient clinics of University of Health Sciences Antalya Training and Research Hospital. Data were collected through face-to-face interviews between 19 June 2025 and 19 September 2025. A total of 77 volunteer patients were included in the study. Data were obtained using a questionnaire form including sociodemographic and clinical characteristics and the Duke Anticoagulation Satisfaction Scale. Higher scale scores indicate greater treatment-related burden and limitations and lower satisfaction. Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, and Spearman correlation analyses were used for statistical evaluation, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the participants was 70.13±12.34 years; %49.35 were female and %50.65 were male. Of the patients, %35.06 were using warfarin and %64.94 were using direct oral anticoagulants. The mean total DASS score was 57.62±25.13. The total DASS score was significantly higher in the warfarin group than in the direct oral anticoagulant group (78.59±22.11 vs. 46.30±18.63; p<0.001). Similarly, limitation, burden and hassles, and positive psychological impact subscale scores were significantly higher in the warfarin group. No significant relationship was found between sociodemographic variables and DASS total or subscale scores. A moderate negative correlation was found between the number of diseases and total DASS score (r=-0.32; p=0.005). Conclusion: Our findings suggest that, in patients using oral anticoagulants, not only clinical efficacy and safety indicators but also patient satisfaction and perceived treatment burden should be evaluated during routine follow-up. Especially in patients using warfarin, structured patient education and individualized counseling on drug–food interactions, drug–drug interactions, international normalized radio monitoring, bleeding risk, and treatment adherence may be beneficial. Incorporating a satisfaction-focused approach into anticoagulation follow-up in primary care may improve treatment adherence and contribute to strengthening patient-centered care.