Tıp fakültesi öğrencilerinin postpartum depresyon hakkında bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Assessment of medical students' knowledge level regarding postpartum depression
  1. Tez No: 1014575
  2. Yazar: BETÜL ŞEYBA KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon-postpartum, Depression-postpartum
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Postpartum depresyon (PPD) önemli bir halk sağlığı sorunudur. PPD'nin erken dönemde tanınması ve uygun şekilde yönetilmesi, anne ve bebeğe yönelik olumsuz sonuçların önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Gelecekte sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olacak olan tıp fakültesi öğrencilerinin postpartum depresyon konusunda yeterli bilgi ve farkındalığa sahip olması, özellikle birinci basamakta sunulacak koruyucu sağlık hizmetlerinin etkinliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, tıp fakültesi öğrencilerinin postpartum depresyon hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve bu bilgi düzeyini etkileyen sosyodemografik ve eğitsel faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yaptığımız kesitsel çalışmaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören 428 öğrenci dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik özellikleri sorgulayan bir anket formu ile postpartum depresyona ilişkin bilgi, risk faktörleri, tanı ve tedavi yaklaşımlarını değerlendiren bir bilgi formu kullanılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin postpartum depresyon bilgi toplam puan ortalaması 20,8±10,2 olarak saptanmıştır. Yaş ve sınıf düzeyi arttıkça bilgi düzeyinin de arttığı, ancak bu artışın zayıf ile orta düzeyde olduğu görülmüştür. Psikiyatri stajı alan öğrencilerin PPD bilgi toplam, tanı ve tedavi puanlarının; aile hekimliği stajı alan öğrencilerin tanı ve tedavi puanlarının; pediatri stajı alan öğrencilerin ise bilgi toplam ve risk faktörleri puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca, daha önce PPD tanısı almış bir bireyle karşılaşan öğrencilerin tedavi puanlarının anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Geleceğin sağlık profesyonelleri olacak tıp öğrencilerinin postpartum ruh sağlığına yönelik nitelikli ve uygulamaya dayalı eğitimlerin artırılması, özellikle birinci basamakta PPD'nin erken tanınması ve etkin yönetimi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Postpartum depression (PPD) is a significant public health issue. Early recognition and appropriate management of PPD are critical in preventing adverse outcomes for both the mother and the baby. It is of great importance that medical students, who will be an important part of healthcare services in the future, have sufficient knowledge and awareness about postpartum depression, especially in terms of the effectiveness of preventive healthcare services to be provided at the primary care level. This study aimed to determine medical students' knowledge levels about postpartum depression and to evaluate the sociodemographic and educational factors affecting this knowledge level. Our cross-sectional study included 428 students enrolled at the Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine. A questionnaire form inquiring about sociodemographic characteristics and an information form evaluating knowledge, risk factors, diagnosis, and treatment approaches related to postpartum depression were used as data collection tools. The mean total knowledge score for postpartum depression among the participating students was found to be 20.8±10.2. Knowledge levels were found to increase with age and class level, but this increase was weak to moderate. It was found that students undertaking a psychiatry placement had significantly higher total PPD knowledge, diagnosis, and treatment scores; students undertaking a family medicine placement had significantly higher diagnosis and treatment scores; and students undertaking a paediatrics placement had significantly higher total knowledge and risk factor scores. Furthermore, it was determined that students who had previously encountered an individual diagnosed with PPD had significantly higher treatment scores. Increasing the provision of high-quality, practice-based education on postpartum mental health for medical students, who are the health professionals of the future, is important, particularly in terms of the early recognition and effective management of PPD in primary care.