Acil serviste yanık hastalarında kötü prognoz öngörüsünde NRBC ve immatür granülositlerin rolü
The role of nucleated red blood cells (NRBC) and immature granulocytes in predicting poor prognosis in burn patients in the emergency department
- Tez No: 1014583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRDAL GÜLLÜPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yanık, Çekirdekli Eritrosit, İmmatür Granülosit, Mortalite, Yoğun Bakım, Erken Risk Stratifikasyonu, Burn, Nucleated Red Blood Cell, Immature Granulocyte, Mortality, Intensive Care Unit, Early Risk Stratification
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Yanık yaralanmaları, lokal doku hasarının ötesinde sistemik inflamatuvar yanıt sendromu (SIRS), immün disfonksiyon ve çoklu organ yetmezliğine (MODS) evrilebilen dinamik ve kompleks travmalardır. Bu araştırmanın temel amacı, acil servise başvuran erişkin yanık hastalarında, rutin tam kan sayımı parametrelerinden çekirdekli eritrosit (NRBC) varlığı ve immatür granülosit yüzdesinin (IG%); mortalite, yoğun bakım ünitesi (YBÜ) gereksinimi ve hastanede kalış süresi üzerindeki prognostik etkinliğini ve prediktif değerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem İzmir Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde Ocak 2024 ile Aralık 2025 tarihleri arasında yanık tanısıyla takip edilen 264 erişkin hastanın verileri retrospektif olarak tetkik edilmiştir. Hastaların demografik profilleri, yanık derinlikleri, toplam yanık yüzey alanları (TBSA), inhalasyon hasarı varlığı ve başvuru anındaki hematolojik değerleri veri setine dahil edilmiştir. İstatistiksel analizlerde verilerin normallik dağılımı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri ile sınanmış; değişkenlerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U ve Bağımsız Örneklem t-Testi, korelasyon analizlerinde ise Spearman's rho kullanılmıştır. Belirteçlerin tanısal performansı ROC analizi ile, bağımsız risk faktörleri ise çok değişkenli lojistik regresyon modeli ile valide edilmiştir. Bulgular Araştırma kohortunda mortalite oranı %18,9 (n=50) olarak gerçekleşmiş olup, eksitus olan tüm hastaların YBÜ takibi gerektirdiği saptanmıştır. Eksitus grubunda yaş ortalaması (52,52±19,93) sağ kalanlara (43,99±16,58) kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,007). ROC analizi sonuçlarına göre, %IG mortaliteyi öngörmede AUC 0,801 (%84 duyarlılık) ile yüksek bir ayırt edici güç sergilerken; NRBC AUC 0,663 (%88,8 özgüllük) ile yüksek özgüllüğe sahip bir alarm parametresi olarak saptanmıştır. YBÜ ihtiyacı olan hastaların IG% ve NRBC değerleri, serviste takip edilen gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Korelasyon analizlerinde, başvuru anındaki IG% düzeyleri ile hastanede kalış süresi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki (r=0,172, p=0,005) tespit edilmiş; ancak NRBC ile yatış süresi arasında benzer bir ilişki gözlenmemiştir (p=0,980). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde yaş, TBSA ve inhalasyon hasarı ile birlikte NRBC varlığının mortalite için bağımsız bir risk faktörü olduğu doğrulanmıştır (p=0,016). Sonuç Acil serviste yanık hastalarının erken risk sınıflandırmasında IG% yüksek duyarlılığa sahip bir tarama ve morbidite (YBÜ gereksinimi, yatış süresi) belirteci, NRBC ise kötü prognozu ve mortaliteyi teyit eden yüksek özgüllüğe sahip bir biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır. Bu hematolojik parametreler, ek maliyet gerektirmeksizin rutin klinik işleyişe entegre edilebilir ve kritik hastaların erken triyajında hayati rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective Burn injuries are complex traumas that can progress beyond local tissue damage to systemic inflammatory response syndrome (SIRS), immune dysfunction, and multiple organ dysfunction syndrome (MODS). The primary aim of this study is to evaluate the prognostic efficacy and predictive power of nucleated red blood cell (NRBC) presence and immature granulocyte percentage (IG%), which are part of routine complete blood count parameters, on mortality, intensive care unit (ICU) requirement, and length of hospital stay in adult burn patients presenting to the emergency department. Materials and Methods Data from 264 adult patients followed with a diagnosis of burn at the İzmir City Hospital Emergency Medicine Clinic between January 2024 and December 2025 were analyzed retrospectively. Demographic profiles, burn depth, total burn surface area (TBSA), presence of inhalation injury, and hematological values at admission were included in the dataset. Normality distribution was tested using Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests; Mann-Whitney U and Independent Samples t-test were used for comparison of variables, and Spearman's rho was utilized for correlation analyses. Diagnostic performance was validated by ROC analysis, and independent risk factors were determined using a multivariate logistic regression model. Results The mortality rate in the study cohort was 18.9% (n=50), and all deceased patients required ICU monitoring. The mean age in the deceased group (52.52±19.93) was significantly higher than in the survivors (43.99±16.58) (p=0,007). According to ROC analysis results, IG% showed high discriminative power in predicting mortality with an AUC of 0.801 (84% sensitivity), while NRBC was identified as an alarm parameter with high specificity (88.8%) and an AUC of 0.663. IG% and NRBC values were significantly higher in patients requiring ICU compared to those followed in the ward (p<0.001). Correlation analyses revealed a significant positive relationship between admission IG% levels and length of hospital stay (r=0.172, p=0.005); however, no such relationship was observed for NRBC (p=0.980). In the multivariate logistic regression analysis, NRBC presence was confirmed as an independent risk factor for mortality along with age, TBSA, and inhalation injury (p=0.016). Conclusion In the early risk stratification of burn patients in the emergency department, IG% stands out as a high-sensitivity screening and morbidity (ICU requirement, hospital stay) marker, while NRBC serves as a high-specificity biomarker confirming poor prognosis and mortality. These hematological parameters can be integrated into routine clinical practice without additional costs and can play a vital role in the early triage of critical patients.