Aile sağlığı merkezinde yapılan taramadaçocuklarda hiperlipideme yaygınlığı ve yaşam tarzımüdahalesinindeğerlendirilmesiAile
Evaluation of hyperlipidemia prevalence and lifestyle intervention in children screened at a family health center
- Tez No: 1014584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER EMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dislipidemi, Çocuk, Toplum taraması, Yaşam tarzı, Ailesel Hiperkolesterolemi, Dyslipidemia, Child, Mass Screening, Lifestyle, Familial Hypercholesterolemia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Aile Sağlığı Merkezinde Yapılan Taramada Çocuklarda Hiperlipidemi Sıklığı ve Yaşam Tarzı Müdahalesinin Değerlendirilmesi Dr. Erol TANRIVER Kardiyovasküler hastalıklar önemli ve önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer almakta olup, çocukluk çağında aşırı kilo ve dislipidemi başlıca değiştirilebilir risk faktörlerindendir. Bu çalışmanın amacı, çocuklarda dislipidemi prevalansını belirlemek ve yaşam tarzı müdahalesinin lipid parametreleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Araştırma, Denizli ili Kaklık Aile Sağlığı Merkezi'nde iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada 7–12 yaş aralığındaki 275 çocuğa evrensel lipid taraması uygulanarak dislipidemi prevalansı belirlenmiştir. İkinci aşamada lipid parametreleri yüksek saptanan 43 çocuğa beslenme ve fiziksel aktivite eğitimi verilmiş, altı aylık izlem sonunda müdahalenin lipid parametreleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Katılımcılar müdahale öncesi ve sonrası KİDMED ve ÇFAA ile değerlendirilmiş, veriler IBM SPSS 27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Dislipidemi prevalansı %40,3 olarak bulunmuştur. En az bir lipid parametresinde referans aralığı dışında değer saptanan 111 katılımcı belirlenmiştir. LDL kolesterol için %50, %90 ve %95 persentil değerleri sırasıyla 83 mg/dl, 117,5 mg/dl ve 131,4 mg/dl olarak saptanmıştır. Katılımcıların %13,5'inde LDL-K düzeyi 110 mg/dl'nin, %5,5'inde 130 mg/dl'nin ve %1,1'inde 190 mg/dl'nin üzerinde bulunmuştur. Eğitim sonrası total kolesterol ve LDL-K medyan değerlerinde anlamlı düşüş izlenmiştir. Bu çalışmada çocukların %40,3'ünde dislipidemi saptanmış, yaklaşık her sekiz çocuktan birinde LDL-K düzeyinin 110 mg/dl üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bulgular, çocukluk çağında evrensel lipid taramasının birinci basamakta uygulanabilir ve etkili olduğunu, yaşam tarzı müdahalelerinin ise lipid düzeylerinin iyileştirilmesine katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Hyperlipidemia Prevalence and Lifestyle Intervention in Children Screened at a Family Health Center Dr. Erol TANRIVER Cardiovascular diseases are among the leading and preventable causes of death, and childhood obesity and dyslipidemia are major modifiable risk factors. The aim of this study was to determine the prevalence of dyslipidemia in children and to evaluate the effect of lifestyle intervention on lipid parameters. The research was conducted in two stages at the Kaklık Family Health Center in Denizli province. In the first stage, the prevalence of dyslipidemia was determined by applying universal lipid screening to 275 children aged 7–12 years. In the second stage, 43 children with high lipid parameters were given nutrition and physical activity education, and the effects of the intervention on lipid parameters were evaluated at the end of a six-month follow-up. Participants were evaluated with KIDMED and ÇFAA before and after the intervention, and the data were analyzed using IBM SPSS 27 program. The prevalence of dyslipidemia was found to be 40.3%. 111 participants were identified who had values outside the reference range for at least one lipid parameter. The 50th, 90th, and 95th percentile values for LDL cholesterol were determined to be 83 mg/dl, 117,5 mg/dl, and 131,4 mg/dl, respectively. LDL-C levels were found to be above 110 mg/dl in 13.5% of participants, above 130 mg/dl in 5.5%, and above 190 mg/dl in 1.1%. A significant decrease in median total cholesterol and LDL-C values was observed after the training. In this study, dyslipidemia was detected in 40.3% of the children, and approximately one in eight children had LDL-C levels above 110 mg/dl. The findings demonstrate that universal lipid screening in childhood is feasible and effective at the primary care level, and that lifestyle interventions contribute to improving lipid levels. .