Perikarotid yağ dokusu dansitesi ile ABCD2 skoru arasındaki korelasyonun incelenmesi
Investigation of the correlation between pericarotid adipose tissue density and the ABCD2 score
- Tez No: 1014655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: ABCD2 skoru, geçici iskemik atak, karotis BT anjiyografi, perikarotid yağ dokusu dansitesi, vasküler inflamasyon, ABCD2 score, carotid CT angiography, pericarotid fat density, transient ischemic attack, vascular inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Geçici iskemik atak (GİA), sonrasında erken dönemde inme gelişme riski yüksek olan klinik bir tablodur. Bu hastalarda risk değerlendirmesinde en sık kullanılan klinik araç ABCD2 skorudur; ancak yalnızca klinik parametrelere dayanması skorun önemli bir sınırlılığıdır. Perikarotid yağ dokusu dansitesi (PFD), karotis bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BTA) görüntülerinden ek tetkik gerektirmeden ölçülebilen ve karotis çevresindeki inflamatuar mikro çevreyi yansıttığı düşünülen bir görüntüleme parametresidir. Bu çalışmada GİA tanısı alan hastalarda PFD ile ABCD2 skoru arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif, tek merkezli ve kesitsel tipte gözlemsel bir çalışmadır. Ocak 2023 – Aralık 2025 tarihleri arasında acil servise GİA ön tanısı ile başvuran, karotis BTA tetkiki yapılmış ve dışlama kriterlerine uymayan 244 hasta çalışmaya alındı. Her hasta için ABCD2 skoru hesaplandı ve risk grupları (düşük, orta, yüksek) belirlendi. Karotis BTA üzerinden sağ ve sol internal karotis arter düzeyinde ortalama ve maksimum PFD değerleri (Rmax, Rmean, Lmax, Lmean) Hounsfield Ünitesi (HU) cinsinden kaydedildi. İstatistiksel analizde non-parametrik testler ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 60,3 ± 16,18 yıl, kadın oranı %54,1 idi. Ortalama ABCD2 skoru 2,77 ± 1,65 olarak bulundu. Dört PFD ölçümünün tümü ABCD2 skoru ile pozitif yönde anlamlı korelasyon gösterdi (rho 0,135–0,175; tüm p<0,05). En güçlü ilişki Lmean ölçümünde saptandı (rho=0,175; p=0,006). ABCD2 risk sınıfları arasında yalnızca Lmean ölçümü anlamlı farklılık gösterdi (p=0,041). Plak varlığına göre yapılan karşılaştırmada anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: GİA tanılı hastalarda karotis BTA üzerinden ölçülen PFD ile ABCD2 skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak zayıf düzeyde pozitif bir ilişki saptanmıştır. PFD, ileri çalışmalarla birlikte değerlendirildiğinde klinik ve görüntüleme parametrelerini bir arada içeren yeni skorlama sistemlerinin geliştirilmesinde rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Transient ischemic attack (TIA) is a clinical condition associated with a high risk of subsequent stroke in the early period. The ABCD2 score is the most widely used clinical tool for risk assessment in these patients; however, its reliance solely on clinical parameters is an important limitation. Pericarotid fat density (PFD) is an imaging parameter that can be measured from carotid computed tomography angiography (CTA) without additional examination and is thought to reflect the inflammatory microenvironment surrounding the carotid artery. This study aimed to evaluate the relationship between PFD and ABCD2 score in patients diagnosed with TIA. Material and Methods: The study was designed as a retrospective, singlecenter, cross-sectional observational study. A total of 244 patients who presented to the emergency department with a preliminary diagnosis of TIA between January 2023 and December 2025, who had undergone carotid CTA and met the eligibility criteria, were included. The ABCD2 score was calculated for each patient and risk groups (low, moderate, high) were determined. The mean and maximum PFD values at the right and left internal carotid artery levels (Rmax, Rmean, Lmax, Lmean) were recorded in Hounsfield Units (HU) on carotid CTA. Non-parametric tests and Spearman correlation analysis were used for statistical evaluation. Results: The mean age of the patients was 60.3 ± 16.18 years, and 54.1% were female. The mean ABCD2 score was 2.77 ± 1.65. All four PFD measurements showed a statistically significant positive correlation with the ABCD2 score (rho 0.135–0.175; all p<0.05). The strongest association was observed in the Lmean measurement (rho=0.175; p=0.006). Among ABCD2 risk classes, only Lmean differed significantly (p=0.041). No significant difference was found according to plaque presence. Conclusion: In patients with TIA, a statistically significant but weak positive correlation was observed between PFD measured on carotid CTA and the ABCD2 score. When evaluated together with further studies, PFD may contribute to the development of new scoring systems that integrate clinical and imaging parameters.