Süt dişlerinde 3D yazıcı ile üretilen kronlarda kullanılan farklı reçine ve siman tiplerinin kırılma direnci üzerine etkisi
Effect of different resin and cement types on the fracture resistance of 3D printed crowns in primary teeth
- Tez No: 1014662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Süt Dişi, 3B Baskı Kron, Dental Siman, Kırılma Direnci, Primary tooth, 3D-printed crown, Dental cement, Fracture resistance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET SÜT DİŞLERİNDE 3D YAZICI İLE ÜRETİLEN KRONLARDA KULLANILAN FARKLI REÇİNE VE SİMAN TİPLERİNİN KIRILMA DİRENCİ ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Bu in vitro çalışmada, süt azı dişlerinde 3B yazıcı ile üretilen kronlarda kullanılan üç farklı reçine ve üç farklı siman tipinin kırılma direnci üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Standartlaştırılmış mandibular ikinci süt azı dişi preparasyonlarına uygun boyutta seçilen pediatrik kronlar, üç farklı 3B baskı reçinesi ile üretilmiştir. Her reçine grubu; konvansiyonel cam iyonomer siman (GIC), rezin modifiye cam iyonomer siman (RMGIC) ve dual-cure rezin siman (DCRC) ile simante edilerek dokuz deney grubu oluşturulmuştur (n=10). Numuneler termal siklusa tabi tutulmuş ve üniversal test cihazında okluzal yük altında kırılma oluşuncaya kadar test edilmiştir. Maksimum kırılma yükleri Newton (N) cinsinden kaydedilmiş, veriler ANOVA ve Tukey HSD testleri ile analiz edilmiştir. Kırık tipleri Ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Reçine–siman kombinasyonları arasında kırılma direnci açısından anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0.05). En yüksek değer BEGO reçine + dual-cure rezin siman grubunda (1891,01±120,03 N), en düşük değer seramik reçine + RMGIC grubunda (821,84±147,49 N) elde edilmiştir. Dual-cure rezin siman kullanılan gruplar daha yüksek kırılma direnci göstermiştir (p<0.001). Kırık tipleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiştir (χ²=134,443; p<0.001). Tüm gruplar fizyolojik okluzal kuvvetlerin üzerinde değerler sunmuştur. Sonuç: 3B yazıcı ile üretilen pediatrik kronların kırılma direnci, kullanılan reçine ve siman tipine bağlı olarak değişmektedir. Dual-cure rezin siman, özellikle BEGO reçine ile birlikte en yüksek dayanımı sağlamıştır. Tüm gruplar klinik kullanım için yeterli mekanik direnç göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT RESIN AND CEMENT TYPES ON THE FRACTURE RESISTANCE OF 3D PRINTED CROWNS IN PRIMARY TEETH Aim: This in vitro study aimed to evaluate the effect of three different 3D printing resin types and three different cement systems on the fracture resistance of crowns fabricated for primary molars. Material and Method: Pediatric crowns, selected to match the dimensions of standardized preparations for the mandibular second primary molar, were fabricated using three different 3D printing resins. The three resin groups were bonded with either conventional glass ionomer cement (GIC), resin-modified glass ionomer cement (RMGIC), or dual-cure resin cement, resulting in nine distinct experimental groups (n=10). Specimens were subjected to thermocycling and then loaded vertically in a universal testing machine until fracture occurred. Maximum fracture loads were recorded in Newtons (N). Data were analyzed using ANOVA and Tukey HSD tests, and fracture types were evaluated using the Chi-square test. Results: Significant differences in fracture resistance were observed among resin–cement combinations (p<0.05). The highest mean fracture resistance was recorded in the BEGO resin + dual-cure resin cement group (1891.01±120.03 N), whereas the lowest value was observed in the ceramic resin + RMGIC group (821.84±147.49 N). Groups cemented with dual-cure resin cement demonstrated significantly higher fracture resistance (p<0.001). Fracture type distribution differed significantly among groups (χ²=134.443; p<0.001). All experimental groups exhibited fracture resistance values exceeding reported maximum physiological occlusal forces in children. Conclusion: The fracture resistance of 3D-printed pediatric crowns is influenced by both resin and cement type. Dual-cure resin cement provided the highest mechanical performance, particularly when combined with BEGO resin. All material combinations demonstrated sufficient mechanical strength for clinical application.