HPV pozitif hastalarda HPV virüsünün vulvaya etkisi
The effect of HPV virus on the vulva in HPV positive patients
- Tez No: 1014661
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN USTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: human papillomavirus, kolposkopi, multifokalite, P16 immünohistokimyası, servikal intraepitelyal neoplazi, serviks-vulva dissosiyasyonu, vulvar intraepitelyal neoplazi, HPV, cervical intraepithelial neoplasia, cervical-vulvar dissociation, colposcopy, human papillomavirus, multifocality, P16 immunohistochemistry, vulvar intraepithelial neoplasia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
HPV POZİTİF HASTALARDA HPV VİRÜSÜNÜN VULVAYA ETKİSİ Amaç: Bu çalışmanın amacı, HPV pozitif kadın hastalarda viral genotip ile vulvar patoloji tipi, serviks kolposkopi bulguları, P16 immünohistokimyasal ekspresyonu ve HPV genotip dinamiği arasındaki ilişkiyi retrospektif olarak incelemek; ayrıca serviks-vulva dissosiyasyonu, anogenital multifokalite örüntüleri ve aşılama durumunun klinik bulgular üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne 01.01.2022–01.05.2026 tarihleri arasında başvuran ve HPV pozitifliği saptanan 70 hasta dahil edilmiştir. Yetersiz klinik kayıt nedeniyle 3, mükerrer kayıt nedeniyle 1 ve tüm verileri eksik 1 hasta çalışma dışı bırakılmıştır. Hastaların HPV genotip profilleri, vulva biyopsisi, servikal sitoloji, kolposkopi bulguları ve P16 immünohistokimyasal boyama sonuçları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde Pearson Ki-kare testi, Fisher'ın kesin testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmış; p<0.05 istatistiksel anlamlılık eşiği kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 40.7±13.2 yıl olarak hesaplanmıştır. 28 hastada (%40.0) HPV16, 9 hastada (%12.9) HPV18 ve 48 hastada (%68.6) diğer yüksek riskli HPV tipleri pozitif saptanmış; 13 hastada (%18.6) koenfeksiyon belirlenmiştir. Vulva biyopsisi değerlendirilebilen 59 hastanın 37'sinde (%62.7) normal histomorfoloji, 13'ünde (%22.0) Low Grade VIN (LSIL), 3'ünde (%5.1) vulvar kondilom saptanmış; hiçbir hastada High Grade VIN veya invaziv karsinom görülmemiştir. Kolposkopi serviks bulgusu ile vulvar patoloji arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (χ²=9.74, sd=2, p=0.008); LSIL CIN1 grubunda vulvar lezyon oranı %53.8 iken kronik servisit/normal grubunda %6.7'ye gerilemiştir. Smear bulgusu ile vulvar patoloji arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır (p=0.371). VIN olgularının %92.3'ünde diğer yüksek riskli HPV tipleri pozitif olup %76.9'unda HPV16 ve HPV18 negatifti. HSIL CIN2-3 saptanan hastaların %75'inde V II vulva normal bulunmuş; HPV16 pozitif HSIL hastalarının tamamında vulvar lezyon yokluğu saptanarak serviks-vulva dissosiyasyonu doğrulanmıştır. Sonuç: HPV pozitif hastalarda serviks kolposkopi bulguları ile vulvar patoloji arasında anlamlı ilişki saptanmış; LSIL düzeyindeki enfeksiyonun hem servikal hem vulvar epiteli eş zamanlı etkileme eğilimi gösterdiği ortaya konmuştur. Diğer yüksek riskli HPV tiplerinin vulvar lezyon gelişiminde belirleyici rol oynadığı görülmüştür. Bu bulgular, HPV pozitif hastalarda vulvar kolposkopik değerlendirmenin smear sonucundan ve servikal lezyon derecesinden bağımsız olarak rutin protokole eklenmesi gerektiğini güçlü biçimde desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF HPV VIRUSE ON THE VULVA IN HPV-POSITIVE PATIENTS Objective: The aim of this study was to retrospectively investigate the relationship between viral genotype and vulvar pathology type, cervical colposcopy findings, P16 immunohistochemical expression, and HPV genotype dynamics in HPVpositive female patients; and to evaluate cervical-vulvar dissociation patterns, anogenital multifocality, and the clinical impact of vaccination status. Materials and Methods: A total of 70 patients who presented to the Department of Obstetrics and Gynecology at Balıkesir University Faculty of Medicine between January 2022 and May 2026 and were found to be HPV-positive were included. Five patients were excluded due to insufficient clinical records, duplicate registration, or missing data. HPV genotype profiles, vulvar biopsy results, cervical cytology, colposcopy findings, and P16 immunohistochemical staining results were retrospectively evaluated. Pearson Chi-square test, Fisher's exact test, and Mann- Whitney U test were used; p<0.05 was the threshold for statistical significance. Results: The mean age was 40.7±13.2 years. HPV16 was positive in 28 patients (40.0%), HPV18 in 9 (12.9%), and other high-risk HPV types in 48 (68.6%); coinfection in 13 (18.6%). Among 59 evaluable vulvar biopsy patients, 37 (62.7%) had normal histomorphology, 13 (22.0%) Low Grade VIN, and 3 (5.1%) vulvar condyloma; no High Grade VIN or invasive carcinoma was detected. A statistically significant association was found between cervical colposcopy findings and vulvar pathology (χ²=9.74, p=0.008). No significant association was found between smear results and vulvar pathology (p=0.371). Among 13 VIN patients, 12 (92.3%) were positive for other high-risk HPV types. Cervical-vulvar dissociation was confirmed: 75.0% of HSIL CIN2-3 patients had normal vulvar biopsy; all HPV16-positive HSIL patients had normal vulvar findings. IX Conclusion: A significant association between cervical colposcopy findings and vulvar pathology was demonstrated. LSIL-level infection showed a tendency to simultaneously affect both cervical and vulvar epithelium. Other high-risk HPV types were the dominant genotypes in vulvar lesion development. These findings strongly support incorporating vulvar colposcopic evaluation into routine protocols for HPVpositive patients, independently of smear results and cervical lesion grade.