Tip 2 Diabetes mellitus tanılı hastalarda nötrofil/lenfosit, trombosit/lenfosit oranının hba1cve proteinüri ile ilişkisi
Relationship between neutrophil/lymphocyte ratio and platelet/lymphocyte ratio with HbA1c levels and proteinuria in patients with type 2 diabetes
- Tez No: 1014663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AŞKI VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Trombosit/Lenfosit Oranı, Nötrofil/Lenfosit Oranı, HbA1c, Proteinüri, Diabetes Mellitus, Platelet/Lymphocyte Ratio, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, HbA1c, Proteinuria
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Diabetes Mellitus (DM), karmaşık patofizyolojik mekanizmaları ve önemli sosyoekonomik etkileriyle karakterize edilen, 21. yüzyılın en acil halk sağlığı sorunlarından birini temsil etmektedir. Araştırmanın amacı; Tip 2 diyabetli hastalarda Nötrofil/Lenfosit Oranı ve Trombosit/Lenfosit Oranının HbA1c düzeyi ve proteinüri ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: 01.01.2022 - 01.10.2025 tarihleri arasında Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğine başvuran 150 Tip 2 Diyabetes Mellitüs tanılı hasta ve 150 normoglisemik birey retrospektif olarak incelenmiştir. Kategorik değişkenler frekans (n) ve yüzde (%) ile verildi. Normal dağılım varsayımı Shapiro Wilk testi ile kontrol edildi. Normal dağılan sürekli değişkenler ortalama±standart sapma (SS) ve dağılmayanlar medyan (IQR: 25-75. persentil) değerleri ile sunuldu. Çeşitli klinik özellikler ve hasta özelliklerine göre laboratuvar parametreleri Mann-Whitney U Test ve Pearson Ki-Kare Test ile karşılaştırıldı. Hastalık durumunu öngören değişkenleri belirlemek amacıyla ROC Analizi yapıldı. Hastalık durumunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi için Çok Değişkenli Lojistik Regresyon Analizi yürütüldü. Bulgular: Örneklemin yaşının Medyan(IQR) değeri hasta bireyler için 62,00(13,00) iken, sağlıklı bireyler için 27,00(11,00)'dir. Örneklemin Medyan(IQR) HbA1c değeri hasta bireyler için 9,15(3,30) iken, sağlıklı bireyler için 5,30(0,525)'dir. Yaş, HbA1c, TitProtein, Nötrofil, Lenfosit, Spot İdrar ve Trombosit/Lenfosti Oranı değerlerinin hasta ve sağlıklı bireyler için istatistiki olarak farklılaştığı tespit edildi. Sonuç: ROC Analizinde Kesim Noktaları, yaş için (43,5); HbA1c için (6,35); Nötrofil için (5,104); Lenfosit için (2,373); Spot İdrar için (86,55); Trombosit/Lenfosit Oranı için (5,104) olarak tespit edildi. Bu bulguların, Diabetes Mellitus'un küresel etkisini hafifletmek ve daha etkili tedavi stratejileri oluşturmak için önemli olduğu düşünülmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction and Aim: Diabetes mellitus (DM), characterized by its complex pathophysiological mechanisms and significant socioeconomic impacts, represents one of the most urgent public health problems of the 21st century. The aim of this study is to evaluate the relationship between neutrophil/lymphocyte ratio and platelet/lymphocyte ratio with HbA1c levels and proteinuria in patients with type 2 diabetes. Materials and Methods: A retrospective study was conducted on 150 patients diagnosed with Type 2 Diabetes Mellitus and 150 normoglycemic individuals who applied to the Internal Medicine Clinic of Adıyaman Training and Research Hospital, Adıyaman University Faculty of Medicine, between 01.01.2022 and 01.10.2025. Categorical variables were presented as frequency (n) and percentage (%). The assumption of normal distribution was checked using the Shapiro-Wilk test. Normally distributed continuous variables were presented as mean ± standard deviation (SD), and non-normally distributed variables were presented as median (IQR: 25th-75th percentile). Laboratory parameters were compared according to various clinical and patient characteristics using the MannWhitney U Test and Pearson Chi-Square Test. ROC analysis was performed to determine variables predicting disease status. Multivariate Logistic Regression Analysis was conducted to determine factors affecting disease status. Results: The median age (IQR) of the sample was 62.00(13.00) for sick individuals and 27.00(11.00) for healthy individuals. The median HbA1c (IQR) of the sample was 9.15(3.30) for sick individuals and 5.30(0.525) for healthy individuals. It was found that age, HbA1c, Complete Urinalysis-Protein, Neutrophil, Lymphocyte, Spot Urine and Platelet/Lymphocyte Ratio values were statistically different for sick and healthy individuals. Conclusion: In the ROC analysis, cutoff points were determined as follows: age (43.5); HbA1c (6.35); neutrophil (5.104); lymphocyte (2.373); spot urine (86.55); and platelet/lymphocyte ratio (5.104). These findings are considered important for mitigating the global impact of Diabetes Mellitus and developing more effective treatment strategies.