Periferik kanda çekirdekli eritrositler ile IL-1, IL-6 ve HIF-1α düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between nucleated erythrocytes and IL-1, IL-6 and HIF-1α levels in peripheral blood
  1. Tez No: 1014664
  2. Yazar: SÜLEYMAN BERK AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KILINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: NRBC, IL-1β, IL-6, HIF-1α, NRBC, IL-1β, IL-6, HIF-1α
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı periferik kandaki NRBC düzeyleriyle IL-1, IL-6 ve HIF-1α düzeyleri arasındaki ilişkiyi sistematik biçimde araştırmak ve prognostik değerini ortaya koymaktır. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 01.08.2025 - 31.10.2025 tarihleri arasında başvuran hastaların Sysmex XN 1000 tam kan sayımı otoanalizörü ile çalışılan tam kan sayımı sonuçları incelendi. NRBC'si yüksek olan 74 hasta ve NRBC'si normal olan 86 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalardan alınan serum örneklerinde IL-1β, IL-6 ve HIF-1α düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Ayrıca hastaların tam kan sayımı sonuçları kullanılarak WBC, nötrofil, lenfosit, immatür granülosit, PLT ve sistemik inflamasyon indeksi verileri değerlendirildi. Gruplar arası istatistiksel analizler SPSS programı ile yapıldı. Bulgular: NRBC yüksek grupta HIF-1α, IL-1β ve IL-6 düzeyleri NRBC normal gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (sırasıyla p=0,002; p<0,001; p<0,001). NRBC yüksek grupta WBC, nötrofil sayısı, immatür granülosit sayısı ve yüzdesi ve sistemik inflamasyon indeksi seviyeleri NRBC normal gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (sırasıyla p<0,001; p=0,003; p<0,001; p<0,001; p=0,017). Korelasyon analizlerinde NRBC değerleri ile HIF-1α, IL-1β ve IL-6 arasında orta ve güçlü düzeyde negatif korelasyonlar saptanmıştır. NRBC değerleri ile immatür granülosit sayısı ve WBC arasında güçlü pozitif korelasyonlar saptanmıştır. Tanısal performans açısından immatür granülosit sayısı hem en güçlü korelasyon hem de en yüksek AUC değerine (AUC=0,910) sahip olarak öne çıkmıştır. Sonuç: NRBC yüksekliği ile IL-1β, IL-6 ve HIF-1α artışı arasında beklenen pozitif ilişkinin doğrulanamadığını, aksine bu biyomarkerların NRBC artışıyla zıt yönlü bir seyir izlediğini gözlemledik. Gruplar arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. IL-1β, IL-6 ve HIF-1α ile NRBC# ve NRBC% arasında anlamlı düzeyde negatif korelasyon saptadık. Elde edilen tüm veriler incelendiğinde; immünoparalizi, HIF sinyal geçişi (HIF-1α → HIF-2α), demir yükü, HO-1 aktivasyonu, kronik oksidatif stres, PHD2/3 aracılı negatif geri bildirim gibi mekanizmaların ve metodolojik faktörlerin bu sonuçlara neden olabileceğini düşünmekteyiz. Elde edilen bulguların akut bir durumdan ziyade kronik bir sürecin sonucu olduğunu düşünmekteyiz. NRBC'lerin periferik dolaşıma çıkmasındaki patofizyolojinin aydınlatılmasında ve NRBC ile IL-1β, IL-6 ve HIF-1α düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesinde literatüre katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Olası mekanizmaların ve yolakların netleştirilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to systematically investigate the relationship between peripheral blood NRBC levels and IL-1, IL-6, and HIF-1α levels, and to determine their prognostic value. Method: The complete blood count results of patients who presented to Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital between 01.08.2025 and 31.10.2025 and were analyzed using the Sysmex XN-1000 automated complete blood count (CBC) analyzer were reviewed. A total of 74 patients with elevated NRBC levels and 86 patients with normal NRBC levels were included in the study. IL-1β, IL-6, and HIF-1α levels were measured by the ELISA method in serum samples obtained from the patients. In addition, WBC, neutrophil, lymphocyte, immature granulocyte, PLT, and systemic inflammation index data were evaluated using the complete blood count results. Statistical analyses between the groups were performed using the SPSS program. Results: In the NRBC-high group, HIF-1α, IL-1β, and IL-6 levels were found to be statistically significantly lower than in the NRBC-normal group, (respectively p=0.002; p<0.001; p<0.001). In the NRBC-high group, WBC, neutrophil count, immature granulocyte count and percentage, and systemic inflammation index levels were found to be statistically significantly higher than in the NRBC-normal group, (respectively p<0.001; p=0.003; p<0.001; p<0.001; p=0.017). Correlation analyses revealed moderate to strong negative correlations between NRBC values and HIF-1α, IL-1β, and IL-6. Strong positive correlations were found between NRBC values and immature granulocyte count and WBC. In terms of diagnostic performance, immature granulocyte count stood out as having both the strongest correlation and the highest AUC value (AUC=0.910). Conclusion: We observed that the expected positive association between elevated NRBC levels and increased IL-1β, IL-6, and HIF-1α could not be confirmed; on the contrary, these biomarkers exhibited an inverse relationship with NRBC elevation. This difference between the groups was statistically significant. We identified a significant negative correlation between IL-1β, IL-6, and HIF-1α levels and both NRBC# and NRBC%. When all findings were evaluated collectively, we consider that mechanisms such as immunoparalysis, HIF signaling shift (HIF-1α → HIF-2α), iron overload, HO-1 activation, chronic oxidative stress, PHD2/3-mediated negative feedback, as well as methodological factors, may underlie these results. The findings suggest that this pattern reflects a chronic process rather than an acute condition. We believe that these results may contribute to the literature by helping to elucidate the pathophysiology underlying the release of NRBCs into peripheral circulation and by clarifying the relationship between NRBC and IL-1β, IL-6, and HIF-1α levels. Further comprehensive studies are needed to better define the underlying mechanisms and pathways.