Sağlık tedbiri uygulamasını yürüten sosyal çalışmacıların mesleki işlevlerini değerlendirme
Evaluation of the professional functions of social workers implementing health measures
- Tez No: 1014668
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM ÇAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Korunmaya muhtaç çocuklar, Psikososyal destek, Sağlık tedbirleri, Suça sürüklenen çocuk, Children who are in need protection, Psychosocial support, Medical precautions, Juvenile pushed to crime
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında hakkında sağlık tedbiri kararı bulunan çocukların uygulama süreçlerini yürüten sosyal çalışmacıların sosyal hizmet perspektifinden bu alandaki mesleki işlevlerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, sosyal hizmet disiplininin ait mesleki rol ve işlevlerini sağlık tedbiri uygulamasında nasıl yürütüldüğü, uygulamanın sosyal hizmet bakış açısıyla nasıl ele alındığı, uygulama sürecinin işlevselliğinin uygulayıcılar gözünden nasıl değerlendirildiği, süreçte yaşanılan aksaklıkların ve uygulamanın geliştirilmesi gereken yönlerinin uygulayıcıların tespitlerinden yola çıkarak ortaya konulması ve genel olarak sosyal çalışmacıların gözüyle sağlık tedbiri uygulamasının sosyal hizmet bakış açısıyla analizi hedeflenmiştir. Nitel araştırma deseninde planlanan bu araştırmanın evrenini 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında hakkında sağlık tedbiri kararı verilmiş çocukların uygulama süreçlerini yürüten Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı İlçe Sağlık Müdürlüklerinde görev yapan 9 sosyal çalışmacı ile Kamu Hastaneleri Hizmetlerinde görev yapan 15 sosyal çalışmacı olmak üzere toplam 24 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak derinlemesine görüşme, veri toplama aracı olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formlarından elde edilen verilen Maxquda programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda sağlık tedbiri uygulamasında sosyal hizmet mesleğinin rol ve işlevlerinin aktif olarak kullanıldığı, uygulamanın çocuklara hekimler aracılığıyla düzenli tıbbi tedavi ve sosyal çalışmacılar aracılığıyla psikososyal destek takibi imkânı sağladığı, sağlık tedbirinin çocukların korunmaya ihtiyacı olduğu ve suça sürüklendikleri durumlarda tedavi ve rehabilite edici yönünün olmasına karşın koruyucu ve önleyici önlemlerin daha önemli olduğu, bu doğrultuda sağlık tedbirinin bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilmesinin gerekli olduğu, bu doğrultuda aile sağlığı merkezlerinde sosyal çalışmacı istihdam edilmesinin ve okul sosyal hizmet uygulamasının hayata geçirilmesinin gerekli olduğu vurgulanmıştır. Tüm bunlara ek olarak tedbir süreçlerinin sağlıklı ve amacına uygun yürütülmesi adına ortak bir veri tabanı oluşturulması, vaka değerlendirme toplantılarının düzenlenmesi ve hizmet alanlardan geri bildirim alınmasının sürece olumlu katkılar sunacağı sonuçlarına varılmıştır. Araştırma sonuçları ile çocuk koruma sisteminin geliştirilmesi, çocuklara ve ailelere yönelik koruyucu, önleyici ve destekleyici fikirlerin geliştirilmesine katkı sunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine, from a social work perspective, the professional functions of social workers who carry out the implementation processes for children subject to health measure decisions within the scope of the Law No. 5395 on Child Protection. In this context, the study seeks to reveal how the professional roles and functions inherent to the social work discipline are performed within the implementation of health measures, how the practice is addressed from a social work perspective, how the functionality of the implementation process is evaluated by practitioners, and what disruptions are experienced during the process as well as which aspects of the practice require improvement based on practitioners' observations. Overall, the study aims to analyze the implementation of health measures through the perspectives of social workers within the framework of social work. Health Services Presidency under the Samsun Provincial Health Directorate, and 15 social workers employed in Public Hospital Services, all of whom are responsible for carrying out the implementation processes for children subject to health measure decisions under the scope of the Law No. 5395 on Child Protection. In-depth interviews were used as the data collection technique, while a semi-structured interview form was employed as the data collection instrument. The data obtained from the interview forms were analyzed using the MaxQDA software program.As a result of the study, it was determined that the roles and functions of the social work profession are actively utilized in the implementation of health measures, and that the practice provides children with opportunities for regular medical treatment through physicians and psychosocial support follow-up through social workers. Although health measures have therapeutic and rehabilitative aspects in situations where children are in need of protection or are driven to crime, the findings emphasize that protective and preventive interventions are of greater importance. In this regard, it was highlighted that health measures should be considered as a public health issue, and accordingly, that the employment of social workers in family health centers and the implementation of school social work practices are necessary. In addition, it was concluded that establishing a common database, organizing case evaluation meetings, and obtaining feedback from service recipients would contribute positively to ensuring that the measure processes are conducted effectively and in accordance with their intended purposes. Through the findings of the study, it is aimed to contribute to the development of the child protection system and to the generation of protective, preventive, and supportive ideas for children and their families.