Acil servise başvuran ve risk grubunda olduğu düşünülen hastalarda hızlı test ile HİV taranması
Screening for HIV with rapid testing in patients presenting to the emergency department and considering to be in a high-risk group
- Tez No: 1014669
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ PULLUKÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acil servis-hastane, HIV, Emergency service-hospital, HIV
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: HIV enfeksiyonunda erken tanı, toplum içi bulaşın azaltılması açısından kritik öneme sahiptir. Acil servisler ise farklı risk profillerine sahip hasta gruplarına hizmet veren ve tanı fırsatlarının kaçırılabildiği bir başvuru alanlarıdır. Bu çalışmada, acil servise başvuran ve klinik değerlendirme sonucunda HIV enfeksiyonu açısından risk grubunda olduğu düşünülen hastalarda hızlı HIV testinin uygulanabilirliğinin, saptanan pozitiflik oranlarının ve bu yaklaşımın erken tanıya katkısının değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisinde 1 Ağustos 2024-31 Mart 2026 tarihleri arasında yürütülen tek merkezli, prospektif, gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya, klinik değerlendirme sonucunda hızlı HIV testi uygulanmasına karar verilen erişkin hastalar dahil edildi ve olgular tarama grubu ile risk grubu olarak iki alt grupta değerlendirildi. Hızlı HIV testi olarak Determine™ HIV Early Detect (Abbot, ABD) kullanıldı. Reaktif sonuçlar ileri doğrulama testleri ile değerlendirildi. Ayrıca aynı dönemde ayaktan poliklinik ve yatan hasta servislerinde yapılan standart anti-HIV tarama testlerinin pozitiflik oranları karşılaştırıldı. Demografik veriler, başvuru nedenleri, HIV açısından risk oluşturan klinik özellikler, önceki cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) öyküsü ve hızlı test sonuçları kaydedildi. Kategorik değişkenler Ki-kare analizi, sürekli değişkenler ise Mann-Whitney U testi ile değerlendirildi; p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Çalışma döneminde erişkin acil servise toplam 153.883 başvuru oldu; dışlama kriterleri sonrası 2037 olgu analize dahil edildi. Olguların 551'i (%27,0) tarama grubunda, 1486'sı (%73,0) risk grubunda yer aldı. Yaş ortancası 41 (28-51) yıl olup, olguların %54,9'u erkekti. Hızlı HIV testi sonucunda 7 olguda (%0,34) reaktiflik saptandı; bu olguların tamamı risk grubundaydı ve tarama grubunda reaktif olgu saptanmadı. Risk grubunda pozitiflik oranı %0,47 olarak bulundu. Reaktif bulunan tüm olgular ileri doğrulama testleri ile doğrulandı ve yalancı pozitiflik izlenmedi. Reaktif olguların tamamı erkekti. Daha önce CYBE testi yaptırma öyküsü olanlarda hızlı HIV test reaktifliği, olmayanlara göre daha yüksekti [sırasıyla %0,9 ve %0,1; p=0,021]. Benzer şekilde CYBE ile ilişkili başvurularda reaktiflik oranı diğer başvurulara göre daha yüksekti [sırasıyla %2,7'ye ve %0,3; p=0,024]. Acil serviste hızlı test ile saptanan pozitiflik oranı, ayaktan poliklinik (%0,30) ve yatan hasta (%0,38) gruplarında standart testlerle saptanan oranlardan anlamlı farklılık göstermedi (sırasıyla p=0,680 ve p=1,000). SONUÇ: Acil serviste hızlı test ile saptanan HIV pozitiflik oranı, ayaktan poliklinik ve yatan hasta servislerinde standart testlerle saptanan pozitiflik oranlarından istatistiksel olarak farklı bulunmadı. Bu bulgu, acil serviste uygulanan hızlı test yaklaşımının mevcut hastane pratiği ile benzer tanısal verim gösterdiğini düşündürmektedir. Özellikle klinik şüphe, gösterge durumlar ve yapılandırılmış risk değerlendirmesi birlikte kullanıldığında, acil servisler HIV tanısında önemli bir fırsat alanı oluşturulabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Early diagnosis of HIV infection is critical to reducing community transmission. Emergency departments serve patient populations with diverse risk profiles, yet testing opportunities may still be missed. This study aimed to evaluate the feasibility of rapid HIV testing, the positivity rates detected, and the contribution of this approach to early diagnosis among patients who presented to the emergency department and were considered at risk for HIV infection based on clinical assessment. MATERIALS AND METHODS: This single-center, prospective observational study was conducted in the Emergency Department of Ege University Faculty of Medicine Hospital between August 1, 2024, and March 31, 2026. Adult patients for whom rapid HIV testing was deemed necessary based on clinical assessment were included. Cases were evaluated in two subgroups: the screening group and the risk group. Determine™ HIV Early Detect (Abbott, USA) was used as the rapid HIV test, and reactive results were further assessed with confirmatory tests. Positivity rates of standard anti-HIV screening tests performed in outpatient clinics and inpatient wards during the same period were also compared. Demographic data, reasons for emergency department presentation, clinical features associated with HIV risk, prior history of sexually transmitted diseases, and rapid test results were recorded. Categorical variables were analyzed using the chi-square test, and continuous variables using the Mann-Whitney U test; a p-value of <0.05 was considered statistically significant. RESULTS: During the study period, there were 153,883 adult emergency department visits. After applying the exclusion criteria, 2,037 cases were included in the analysis. Of these, 551 (27.0%) were in the screening group, and 1,486 (73.0%) were in the risk group. The median age was 41 years (IQR, 28–51), and 54.9% of patients were male. Rapid HIV testing was reactive in 7 cases (0.34%); all were in the risk group, and no reactive cases were detected in the screening group. The positivity rate in the risk group was 0.47%. All reactive results were confirmed with confirmatory tests, and no false-positive results were observed. All reactive cases were male. Rapid HIV test reactivity was higher among patients with a prior history of sexually transmitted infection (STI) testing than among those without such a history (0.9% vs. 0.1%, respectively; p=0.021). Similarly, the reactivity rate was higher for presentations related to STIs than for other presentations (2.7% vs. 0.3%, respectively; p=0.024). The positivity rate detected by rapid testing in the emergency department did not differ significantly from the rates detected by standard testing in the outpatient clinic group (0.30%) and inpatient group (0.38%) (p=0.680 and p=1.000, respectively). CONCLUSIONS: The HIV positivity rate detected by rapid testing in the emergency department did not differ significantly from the rates detected by standard testing in outpatient clinics and inpatient wards. This suggests that rapid testing in the emergency department provides a diagnostic yield comparable to current hospital practice. Combined with clinical suspicion, indicator conditions, and a structured risk assessment, emergency departments may offer an important opportunity for HIV diagnosis.