Sağlıklı örneklemde erken çocukluk travmaları, sağlıksız yeme davranışları, duygular hakkında inançlar ve üstbilişsel inançlar arasındakı ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between early childhood traumas, unhealthy eating behaviors, beliefs about emotions, and metacognitive beliefs in a healthy sample
  1. Tez No: 1014671
  2. Yazar: OZAN AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR FEYZİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygular Hakkında İnançlar, Erken Çocukluğu Çağı Travmaları, Üst Bilişsel İnançlar, Yeme Bozukluğu Davranışları, Beliefs about Emotions, Early Childhood Traumas, Eating Disordered Behaviours, Metacognitive Beliefs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yeme Bozukluğu Davranışlarının farklı psikolojik değişkenler ile ilişkisi ortaya konulmuştur. Ancak genellikle bu ilişkiler sadece iki ya üç değişkenin bulunduğu çalışmalar ile gösterilmiştir. Yeme Bozukluğu Davranışlarının, Çocukluk Çağı Travmaları, Duygular Hakkındaki İnançlar, Üst bilişsel İnançlar ile olan ilişkisi çalışmamızda aynı model içerisinde gösterilmesi ve incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma sözü geçen psikolojik değişkenlerin her bir farklı yeme bozukluğu davranışı ile olan ilişkisini istatiksel olarak göstermeyi ve incelemeyi hedeflemektedir Gereç ve Yöntem: Çalışmaya anadili Türkçe olan 502 katılımcı katılmıştır. Anketler ve Demografik Bilgi Formu çevrimiçi bir şekilde katılımcılara iletilmiş ve doldurulmuştur. Ölçekler TFEQ, CTQ, MCQ-30 ve BAEQ'den oluşmaktadır. Bu ölçekler sırasıyla Yeme Bozukluğu Davranışlarını, Erken Çocukluk Çağı Travmalarını ve Duygular Hakkındaki inançları ölçmüştür. Bulgular: Temel Korelasyon testlerine bakıldığında çoğu ölçeğin alt ölçekleri ve yeme bozukluğu davranışları ile anlamlı ilişkilerin bulunduğu görülmüştür. Çoklu Regresyon Modellerine bakıldığında ise literatürle uyumlu sonuçların görüldüğü raporlanmıştır. Bilişsel Kısıtlama için yapılan çoklu regresyon modelinde çalışma içerisindeki diğer değişkenler için anlamlı bir ilişki rapor edilmemişken duygusal yeme ve kontrolsüz yeme için anlamlı bir ilişki olduğu rapor edilmiştir. Sonuç: Bulgular, erken çocukluk çağı travmalarının, üst bilişsel bilişsel inançlar ile etkileşime girdiği ve bunların sonuç olarak duygular hakkındaki inançları etkilediğini göstermiştir. Yeme bozukluğu davranışların etkilenen bu değişkenler ile ilgili olarak ortaya çıkartılan ve kullanılan bir başa çıkma yöntemi olduğu düşünülmektedir. Çalışma içerisinde detaylıca tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The relationships between eating disorder behaviors and various psychological variables have been examined in this study. In literature, these relationships are typically explored with only two or three variables at a time. This study aims to investigate the associations between eating disorder behaviors, early childhood traumas, beliefs about emotions, and metacognitive beliefs within a single model. It also seeks to statistically examine how each of these variables relates to different eating disorder behaviors. Materials and Methods: Our study included 502 participants whose native language was Turkish. Participants were recruited through snowballing method. All forms were filled through online questionnaires. The questionnaires that were used in our study were TFEQ, CTQ, MCQ-30, and BAEQ. These questionnaires measured eating disorder behaviors, early childhood traumas, and beliefs about emotions, respectively. Results: Looking through the basic correlation tests, significant relationships were found between most subscales of the questionnaire and eating disorder behaviors. Multiple regression models reported results were consistent with the literature. Multiple regression models that were conducted for Cognitive Restraint were shown to be insignificant just like many others in the literature while for Emotional and Unrestricted eating multiple regression models were found to be significant. Conclusion: The findings have shown that early childhood traumas interact with metacognitive beliefs, which in turn might be affecting beliefs about emotions. Eating disorder behaviors are thought to be coping mechanisms that emerge and employed as coping mechanisms to oversee different symptoms that are associated with metacognitive beliefs and beliefs about emotions. All these relationships are discussed in detail in the study.