Spontan intrakranial kanamalı hastaların 28 günlük mortalite tahmininde serum magnezyum düzeyi ile APACHE-2 skorunun karşılaştırılması
Comparison of serum magnesium levels and APACHE-2 score in predicting 28-day mortality in patients with spontaneous intracranial hemorrhage
- Tez No: 1014703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN HİLAL ALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: APACHE-2, intrakraniyal kanama, magnezyum, mortalite, yoğun bakım, Serum magnezyum, APACHE-2, intracranial hemorrhage, intensive care unit, magnesium, mortality, Serum magnesium
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İntrakraniyal kanama, yüksek mortalite ve morbiditeyle seyreden, yoğun bakım yönetimi gerektiren ağır bir klinik tablodur. Bu çalışmanın amacı, spontan İKK'lı yoğun bakım hastalarında 28 günlük mortalitenin öngörülmesinde serum magnezyum düzeyi ile APACHE-2 skorunun karşılaştırmalı etkinliğini araştırmak ve serum magnezyumunun klinik bir prognostik belirteç olarak kullanılabilirliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 1 Ocak 2021 – 1 Haziran 2024 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği YBÜ' lerine kabul edilen, radyolojik görüntülemelerde spontan İKK'sı doğrulanmış 18 yaş üzeri 398 hasta dahil edilmiştir. Travmatik, tümöre bağlı ve koagülopati ilişkili kanamalar ile böbrek yetmezliği olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Hastalara ait demografik, klinik ve laboratuvar veriler geriye dönük olarak incelenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 23 programı kullanılarak gerçekleştirilmiş; gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U ve Ki-kare testleri, çok değişkenli analizde lojistik regresyon (enter yöntemi), mortalite öngörüsünde ise ROC analizi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortancası 55 (18-91), 28 günlük mortalite oranı %13,8 olarak saptanmıştır. Tek değişkenli analizlerde yaş, GKS, APACHE-2 skoru, ventriküle kanama yayılımı ile yoğun bakım ve mekanik ventilasyon kalış süreleri mortalite ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermiştir (p<0,05). Serum magnezyum düzeyi ise hayatta kalan ve hayatını kaybeden hastalar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir (p=0,668). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde APACHE-2 skoru mortalitenin bağımsız belirleyicisi olarak saptanmış (OR: 1,552; %95 GA: 1,332–1,809; p<0,001); bu sonuç bootstrap analizi ile de doğrulanmıştır. Serum magnezyum düzeyinin bağımsız etkisi ise anlamlı bulunmamıştır (p=0,438). ROC analizinde APACHE-2 için eğri altı alan 0,917 (%95 GA: 0,881–0,946), optimal eşik değeri ≥12 puan olarak belirlenmiş; bu eşikte duyarlılık %94,4, özgüllük %75,9 ve negatif prediktif değer %98,9 olarak hesaplanmıştır. Magnezyum için ise ROC eğrisi diyagonal hatta yakın seyretmiş, klinik kullanıma uygun bir eşik değer belirlenememiştir. Bununla birlikte, tek değişkenli korelasyon analizlerinde serum magnezyum düzeyi ile APACHE-2 skoru arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=−0,203; p<0,05); bu ilişki özellikle yedi gün ve üzeri yoğun bakımda kalan hastalarda belirginleşmiştir. Sonuç: APACHE-2 skoru, spontan İKK'lı hastalarda 28 günlük mortalitenin güçlü ve bağımsız bir öngörücüsüdür. Serum magnezyum düzeyi tek başına mortaliteyi öngörmede yetersiz kalmakla birlikte, hastalık şiddeti ile gösterdiği negatif korelasyon ve uzamış kritik süreçteki tükenme eğilimi, bu elektrolitin bir biyolojik stres işareti olarak klinik izlemde değer taşıyabileceğine işaret etmektedir. Gelecekte homojen kanama tiplerini ve seri magnezyum ölçümlerini esas alan prospektif çalışmaların bu alandaki bilgi boşluğunu dolduracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Intracranial hemorrhage is a life-threatening condition associated with high mortality and morbidity, often requiring intensive care management. This study aimed to compare the predictive performance of serum magnesium levels and the APACHE-2 score in estimating 28-day mortality in patients with spontaneous intracranial hemorrhage and to evaluate the clinical utility of serum magnesium as a prognostic biomarker. Materials and Methods: A total of 398 adult patients admitted to the intensive care units of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between January 1, 2021 and June 1, 2024 with radiologically confirmed spontaneous intracranial hemorrhage were included. Patients with traumatic, tumor-related, or coagulopathy-associated hemorrhage and those with renal failure were excluded. Demographic, clinical, and laboratory data were retrospectively analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS 23; Mann-Whitney U and Chi-square tests were used for group comparisons, binary logistic regression (enter method) for multivariate analysis, and ROC analysis for mortality prediction. Results: The median age of the study population was 55 (range: 18–91) years, and the 28-day mortality rate was 13.8%. In univariate analyses, age, Glasgow Coma Scale (GCS) score, APACHE-2 score, intraventricular extension of hemorrhage, and lengths of ICU and mechanical ventilation stay were significantly associated with mortality (p<0.05). Serum magnesium levels did not differ significantly between survivors and non-survivors (p=0.668). In multivariate logistic regression, APACHE-2 score emerged as an independent predictor of mortality (OR: 1.552; 95% CI: 1.332–1.809; p<0.001), confirmed by bootstrap analysis, whereas serum magnesium was not independently associated with mortality (p=0.438). ROC analysis yielded an AUC of 0.917 (95% CI: 0.881–0.946) for APACHE-2, with an optimal cut-off of ≥12 points (sensitivity 94.4%, specificity 75.9%, negative predictive value 98.9%). For magnesium, no clinically meaningful cut-off could be identified. Nonetheless, a weak negative correlation was observed between serum magnesium and APACHE-2 score (r=−0.203; p<0.05), which was particularly prominent in patients with ICU stays of seven days or longer. Conclusion: The APACHE-2 score is a strong and independent predictor of 28-day mortality in patients with spontaneous intracranial hemorrhage. Although serum magnesium alone is insufficient for mortality prediction, its negative correlation with disease severity and its progressive decline during prolonged critical illness suggest that this electrolyte may serve as a complementary biological stress marker in clinical monitoring. Prospective studies focusing on homogeneous hemorrhage subtypes and serial magnesium measurements are needed to clarify its prognostic role.