Kuzey Kıbrıs'ta yetişen dıttrıchıa (l.) greuter türlerinin kimyasal bileşimleri ve biyolojik aktiviteleri
Chemical compositions and biological activities of dittrichia (l.) greuter species growing in Northern Cyprus
  1. Tez No: 1014707
  2. Yazar: NESRİN YOZTINEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL DEMİRCİ, PROF. DR. MÜBERRA KOŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  6. Anahtar Kelimeler: Asteraceae, Antiinflamatuar etki, Dittrichia, Fitokimyasal analiz, Asteraceae, Anti-inflammatory activity, Dittrichia, Phytochemical analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Asteraceae (Compositae) familyasına dahil olan Dittrichia Greuter (Inula L.) cinsi, halk arasında sümenit, acı ot, yapışkan andız otu gibi isimlerle bilinmektedir. Bu cins çoğunlukla Afrika, Asya ve Avrupa'da, genellikle de Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Bu çalışma kapsamında, Dittrichia türlerinden Kuzey Kıbrıs'ta yetişen taksonlarının; Dittrichia graveolens (L.) Greuter subsp. graveolens ve D. viscosa subsp. angustifolia (Bég.) Greuter antiinflamatuar etkileri in-vitro olarak değerlendirilmiş ve etkiden sorumlu bileşiklerin tespiti için fitokimyasal analizler gerçekleştirilmiştir. Bitkilerin uçucu bileşikleri su distilasyonu, uçucu olmayan bileşikleri ise n-hekzan, etil asetat ve metanol ekstraksiyonu ile elde edilerek kimyasal yapıları analiz edilmiştir. Ekstreler üzerinde yapılan aktivite çalışmalarının ardından, en etkili tür belirlenmiş ve Biyolojik Aktivite Yönlendirmeli Fraksiyonlama (BAYF) yöntemiyle aktif bileşiklerin izolasyonuna geçilmiştir. RAW 264.7 hücre hattında LPS ile indüklenen in-vitro inflamasyon modelinde gerçekleştirilen etki testlerinde, D. graveolens subsp. graveolens türünün metanol-etil asetat fraksiyonu en yüksek etkiyi göstermiş ve bu fraksiyondan 10 farklı saf bileşik izole edilmiştir. Uçucu yağların kimyasal bileşimleri GK ve de GK/KS yöntemleri ile belirlenmiştir. Ayrıca hem uçucu yağlarda hem de metanol ekstresinde, akut ve kronik toksisite değerleri alternatif hayvan modeli olan C. elegans yöntemi ile in-vivo olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The genus Dittrichia Greuter (Inula L.), belonging to the family Asteraceae (Compositae), is locally known by common names such as“sümenit,”“acı ot,”and“yapışkan andız otu.”This genus is predominantly distributed across Africa, Asia, and Europe, particularly within the Mediterranean basin. In the present study, the in-vitro anti-inflammatory activities of the taxa growing in Northern Cyprus—namely Dittrichia graveolens (L.) Greuter subsp. graveolens and D. viscosa subsp. angustifolia (Bég.) Greuter—were evaluated, and phytochemical analyses were conducted to identify the compounds responsible for this activity. Volatile and non-volatile constituents from the aerial parts were obtained via hydrodistillation and sequential extraction (n-hexane, ethyl acetate, methanol), respectively, followed by chemical analysis. Based on crude extract activity assays, active fractions were isolated from the most potent species using Bioassay-Guided Fractionation (BGF) on an LPS induced in-vitro RAW 264.7 cell line inflammation model. Anti-inflammatory screening and isolation studies on the highly effective methanol ethyl acetate fraction of D. graveolens subsp. graveolens yielded 10 pure compounds. The chemical compositions of the essential oils were determined by GC and GC-MS methods. Furthermore, acute and chronic toxicity levels of both the essential oils and the methanol extracts were evaluated in-vivo using Caenorhabditis elegans as an alternative animal model.