Lateral epikondilitli hastalarda mulligan mobilizasyon ve miyofasiyal gevşetme tekniği etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of mulligan mobilization and myofascial release technique in patients with lateral epicondylitis
  1. Tez No: 1014709
  2. Yazar: CANSU ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ KARPUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, Mulligan mobilizasyon, Miyofasial gevşetme, Mobilizasyon teknikleri, Lateral epicondylitis, Mulligan mobilization, Myofascial release, Mobilization techniques
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında amacımız prospektif klinik çalışma ile lateral epikondilit (LE) tedavisinde kullanılan Mulligan mobilizasyon tekniği ve miyofasiyal gevşetme tekniğinin etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma hastane tabanlı, prospektif, randomize klinik bir çalışmadır. Dirsek ağrısı en az 3 aydır olan, klinik olarak LE tanısı konulmuş, 18-65 yaş arası toplam 114 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Her grupta 38 er hasta olacak şekilde 3 eşit gruba randomize edildi. Grup 1 (n=38)'ye 4 hafta, haftada 3 gün toplam 12 seans Mulligan mobilizasyon tekniği + ev egzersiz programı uygulandı. Grup 2 (n=38)'ye 4 hafta haftada 3 seans, toplam 12 seans Miyofasiyal gevşetme tekniği + ev egzersiz programı uygulandı. Grup 3 (n=38)'ye 4 hafta haftada 3 seans, toplam 12 seans ev egzersiz programı uygulandı. Hastaların sosyodemografik özellikleri ve başlangıç fizik muayene bulguları kaydedilmiş; değerlendirmeler tedavi başlangıcında, tedavi bitiminde ve tedavi sonrası 4. haftada gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme sürecinde ağrı düzeyi 0–10 aralığında Vizüel Analog Skala (VAS) ile, maksimum kaba kavrama kuvveti Jamar dinamometresi ile, fonksiyon ve özürlülük düzeyi Kol-Omuz ve El Sorunları Anketi (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH)) anketi ile, ağrı ve fonksiyonel durum Hasta Bazlı Ön Kol Değerlendirme Anketi (Patient-Rated Forearm Evaluation Questionnaire (PRTEE)) ile, yaşam kalitesi Kısa-Form-36 (Short Form-36 (SF-36)) ile ve tedaviye yönelik memnuniyet düzeyi Roles ve Maudsley skoru ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, çalışma durumu ve eğitim düzeyi açısından anlamlı fark saptanmadı. Tüm gruplarda zaman içerisinde klinik parametrelerde anlamlı iyileşme görüldü (p<0,05). Kavrama kuvveti ve DASH skoru incelendiğinde tüm gruplarda iyileşme olmakla birlikte, Mulligan mobilizasyon grubunda daha belirgin iyileşme saptandı. Hasta memnuniyeti tüm gruplarda yüksek bulunurken,“mükemmel + iyi”oranı Mulligan mobilizasyon grubunda miyofasiyal gevşetme ve ev egzersiz programı gruplarına göre daha yüksek bulundu. Sonuç: Kronik lateral epikondilit tedavisinde Mulligan mobilizasyon tekniği, miyofasiyal gevşetme tekniği ve ev egzersiz programının etkili olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, Mulligan mobilizasyon tekniğinin kavrama kuvveti ve fonksiyonel iyileşme açısından diğer yöntemlere göre daha etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to compare the effectiveness of the Mulligan mobilization technique and myofascial release technique used in the treatment of lateral epicondylitis (LE) through a prospective clinical study. Materials and Methods: This study is a hospital-based, prospective, randomized clinical study. A total of 114 patients aged between 18–65 years, who had elbow pain for at least 3 months and were clinically diagnosed with lateral epicondylitis (LE), were included in the study. The patients were randomized into three equal groups, with 38 patients in each group. Group 1 (n=38) received Mulligan mobilization technique + home exercise program for 4 weeks, 3 days per week, totaling 12 sessions. Group 2 (n=38) received myofascial release technique + home exercise program for 4 weeks, 3 sessions per week, totaling 12 sessions. Group 3 (n=38) received a home exercise program for 4 weeks, 3 sessions per week, totaling 12 sessions. The sociodemographic characteristics and baseline physical examination findings of the patients were recorded; evaluations were performed at baseline, at the end of treatment, and at the 4th week after treatment. During the evaluation process, pain level was assessed using the Visual Analog Scale (VAS) ranging from 0–10, maximum gross grip strength was measured using a Jamar dynamometer, functional status and disability were evaluated using the Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) questionnaire, pain and functional status were assessed using the Patient-Rated Forearm Evaluation Questionnaire (PRTEE), quality of life was evaluated using the Short Form-36 (SF-36), and the level of satisfaction with treatment was assessed using the Roles and Maudsley score. Results: No significant differences were found between the groups in terms of age, sex, employment status, and education level. Significant improvements in clinical parameters were observed over time in all groups (p<0.05).Although improvement was observed in all groups when grip strength and DASH scores were examined, a more pronounced improvement was detected in the Mulligan mobilization group. While patient satisfaction was found to be high in all groups, the rate of“excellent + good”was higher in the Mulligan mobilization group compared to the myofascial release and home exercise program groups. Conclusion: It was observed that the Mulligan mobilization technique, myofascial release technique, and home exercise program are effective in the treatment of chronic lateral epicondylitis. However, the Mulligan mobilization technique was found to be more effective than the other methods in terms of grip strength and functional improvement.