Bilinen koroner arter hastalığı olmayıp göğüs ağrısı ile kardiyoloji polikliniklerine başvuran hipertansiyon hastalarının çekilen koroner bilgisayarlı tomografi anjiolarında aort kapak arkus aorta ve mitral kapak kalsifikasyonunun koroner plak tipi yükü ve uzun dönem takibinde kardiyovaskuler olay gelişme sıklığı ile ilişkisi
Association of aortic valve, aortic arch, and mitral valve calcification on coronary computed tomography angiography with coronary plaque characteristics, plaque burden, and long-term cardiovascular outcomes i̇n hypertensive patients presenting with chest pain without known coronary artery disease
  1. Tez No: 1014718
  2. Yazar: MUHAMMED MERT GÖKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ PÜŞÜROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Asendan aorta kalsifikasyonu, aort kapak kalsifikasyonu, koroner BT anjiyografi, Agatston skoru, hipertansiyon, majör advers kardiyovasküler olaylar, prognostik belirteç, Ascending aorta calcification, aortic valve calcification, coronary computed tomography angiography, Agatston score, hypertension, major adverse cardiovascular events, prognostic marker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bilinen koroner arter hastalığı bulunmayan ve göğüs ağrısı nedeniyle kardiyoloji polikliniğine başvuran hipertansif hastalarda, koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi (KBTA) ile değerlendirilen aort kapak, asendan aorta ve mitral kapak kalsifikasyonlarının koroner aterosklerotik plak yükü ve uzun dönem majör advers kardiyovasküler olay (MACE) gelişimi ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya toplam 405 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara KBTA uygulanmış ve koroner arterler ile birlikte aort kapak, asendan aorta ve mitral kapak kalsifikasyonları Agatston skorlaması kullanılarak kantitatif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar ortalama 6,37 ± 2,69 yıl boyunca izlenmiştir. Primer sonlanım noktası; ölüm, miyokard enfarktüsü, inme, koroner revaskülarizasyon ve hastaneye yatış gerektiren unstabil anjina olarak tanımlanan MACE olarak belirlenmiştir. İstatistiksel analizlerde univariabl ve multivariabl Cox regresyon modelleri, restricted cubic spline analizleri, Kaplan– Meier sağkalım analizi, landmark analizleri, time-dependent ROC eğrileri ve internal validasyon yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Takip süresi boyunca hastaların %18'inde (n=73) MACE gelişmiştir. MACE gelişen grupta asendan aorta kalsifikasyonu prevalansı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (%49,3'e karşı %16,0; p<0,001). Univariabl analizde asendan aorta kalsifikasyonunun varlığı MACE riskini anlamlı düzeyde artırmıştır (HR 3,33; %95 GA 2,10–5,27; p<0,001). Multivariabl Cox regresyon analizinde; yaş, geçirilmiş inme öyküsü, diabetes mellitus, koroner darlık oranı, tutulan damar sayısı, plak sayısı, miks plak varlığı, glukoz düzeyi, HbA1c, koroner Agatston skoru.için düzeltme yapıldıktan sonra log-transforme asendan aorta Agatston skorunun bağımsız prognostik belirteç olduğu gösterilmiştir (HR 1,12; %95 GA 1,02–1,23; p=0,013). Aort kapak kalsifikasyonu univariabl analizde MACE ile anlamlı ilişki gösterirken (HR 3,14; GA 1,65-6; p<0,001), multivariabl modellerde bağımsız prognostik değerini kaybetmiştir. Mitral kapak kalsifikasyonu ise ne koroner plak yükü ne de MACE gelişimi ile anlamlı bir ilişki göstermemiştir (p=0,966). Koroner Agatston skoru MACE öngörüsünde en yüksek diskriminatif performansı göstermiştir (time-dependent AUC: 0,768–0,818). Asendan aorta Agatston skorunun modele eklenmesi, model performansını anlamlı düzeyde artırmıştır (C-index: 0,859'dan 0,868'e; p=0,013). Restricted cubic spline analizi, asendan aorta kalsifikasyon yükü ile MACE arasında lineer bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Bu çalışma, bilinen koroner arter hastalığı olmayan hipertansif hastalarda asendan aorta kalsifikasyonunun, özellikle Agatston skoru ile kantitatif olarak değerlendirildiğinde, koroner aterosklerotik yükü yansıttığını ve uzun dönem MACE gelişimi için bağımsız bir prognostik belirteç olduğunu göstermiştir. Asendan aorta Agatston skorunun mevcut klinik ve koroner risk göstergelerine ek prognostik katkı sağladığı belirlenmiştir. Bu nedenle, KBTA sırasında ekstrakoroner kalsifikasyonların değerlendirilmesi kardiyovasküler risk sınıflamasını iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between aortic valve, ascending aorta, and mitral valve calcifications assessed by coronary computed tomography angiography (CCTA) and coronary atherosclerotic plaque burden, as well as long-term major adverse cardiovascular events (MACE), in hypertensive patients without known coronary artery disease presenting with chest pain to cardiology outpatient clinics. Materials and Methods: This retrospective study included a total of 405 patients. All patients underwent CCTA, and calcifications of the coronary arteries, aortic valve, ascending aorta, and mitral valve were quantitatively evaluated using Agatston scoring. The patients were followed for a mean duration of 6.37 ± 2.69 years. The primary endpoint was defined as MACE, including death, myocardial infarction, stroke, coronary revascularization, and unstable angina requiring hospitalization. Statistical analyses included univariable and multivariable Cox regression models, restricted cubic spline analyses, Kaplan–Meier survival analysis, landmark analyses, time-dependent ROC curves, and internal validation methods. Results: During follow-up, MACE occurred in 18% of patients (n=73). The prevalence of ascending aorta calcification was significantly higher in the MACE group compared with the non-MACE group (49.3% vs. 16.0%; p<0.001). In univariable analysis, the presence of ascending aorta calcification was associated with a significantly increased risk of MACE (HR 3.33; 95% CI 2.10–5.27; p<0.001). In multivariable Cox regression analysis adjusted for age, diabetes mellitus, history of stroke, degree of coronary stenosis, plaque burden, and coronary Agatston score, the log-transformed ascending aorta Agatston score remained an independent prognostic predictor (HR 1.12; 95% CI 1.02–1.23; p=0.013). Aortic valve calcification was significantly associated with MACE in univariable analysis (HR 3.14; p<0.001), but lost its independent prognostic value in multivariable models. Mitral valve calcification showed no significant association with either coronary plaque burden or MACE (p=0.966). The coronary Agatston score demonstrated the highest discriminatory performance for predicting MACE (time-dependent AUC: 0.768–0.818). Addition of the ascending aorta Agatston score to the baseline model significantly improved model performance (C-index: 0.859 to 0.868; p=0.013). Restricted cubic spline analysis demonstrated a linear relationship between ascending aorta calcification burden and MACE. Conclusion: This study demonstrates that ascending aorta calcification, particularly when quantitatively assessed by the Agatston score, reflects coronary atherosclerotic burden and serves as an independent predictor of long-term MACE in hypertensive patients without known coronary artery disease. The ascending aorta Agatston score provides incremental prognostic value beyond established clinical and coronary risk parameters. Therefore, routine evaluation of extracoronary calcifications during CCTA may improve cardiovascular risk stratification.