Sporun yaşam becerilerine yönelik etkisi (Ankara ilinde görev yapan astsubay ve subaylar üzerine bir çalışma)
The effect of sports on life skills (An application on officers and nco-officers)
- Tez No: 1014732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞIHMEHMET YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Yaşam Becerisi, Beceri, Çalışma, Eğitim, Sports, Life, Skills, Pluysical, Education
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET SPORUN YAŞAM BECERİLERİNE YÖNELİK ETKİSİ (ANKARA İLİNDE GÖREV YAPAN ASTSUBAY VE SUBAYLAR ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA) Ahsen AY Yüksek Lisans, Beden Eğitimi Spor Ana Bilim Dalı Danışman: Dr. Öğretim Üyesi Şıhmehmet YİĞİT Haziran 2025, 63 sayfa Hazırlanan bu araştırma Ankara ilinde görev yapan astsubay ve subayların sporun yaşam becerilerine yönelik etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Ayrıca astsubay / subayların demografik niteliklerine göre sporun yaşam becerilerine etkisi arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 yılında Ankara ilinde görev yapan astsubay ve subaylar oluşturmuştur. Araştırmada herhangi bir örnekleme yöntemine gidilmemiş olup, araştırmayı kabul eden personelden toplam 318 astsubay /subaylarda çalışma tamamlanmış olup, veri toplama aracıda demografik bilgi formu ve Sporun Yaşam Becerilerine Etkisi Ölçeği (SYBEÖ) modeli kullanılmıştır. Verilerin yorumlanmasında sayı, yüzde dağılımları, standart sapma, ortalama, t testi, iki ve üzeri gruplarda da tek yönlü varyans analizi (ANOVA) modeli kullanılmıştır. Araştırma kapsamında istatiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılanların %34,6'sının 18-30 yaş aralığında, %54,1'inin 31-40 yaş aralığında, %10,1'inin 41-50 yaş aralığında ve %1,3'ünün ise 51 yaş ve üzeri olduğu, Eğitim durumuna göre %16,7'sinin ön lisans %63,5'inin lisans, %18,9'unun yüksek lisans ve %0,9'unun ise doktora eğitimine sahiptirler. Rütbelerine göre katılımcılar %16,7 astsubaylardan, %83,3 ise subaylardan oluşmaktadır. Katılımcıların çalışma süreleri %5,3'ünün 1 yıldan az, %9,7'sinin 1-3 yıl arası, %32,7'sinin 4-6 yıl arası, %17'sinin 7-9 yıl arası ve %34,9'unun ise 10 yıl ve üzeri olduğu, %47,5'i düzenli spor yapıyor iken %52,5'i düzenli spor yapmadığı, haftalık spor yapma sayıları %59,7'si 1-2 gün, %37,7'si 3-4 gün ve %2,5'i 5-6 gün spor yaptığı, Katılımcıların cinsiyeti %20,4'ü kadınlardan, %79,6'sı erkeklerden oluşmaktadır. SYBEÖ toplam puan ortalaması 124,18+18,130 olarak bulunmuş, araştırma kapsamında cinsiyet, yaş, meslekte çalışma süresine göre SYBEÖ'nün tüm alt boyutlarında sayısal olarak anlamlı bir farklılık olmadığı anlaşılmıştır (p>0.05); Spor yapan bireylerin yapmayan bireylere göre, 3-4 gün arasında spor yapanların daha anlamlı sonuçlarına ulaşılmış olup, eğitim durumu değişkeninde doktora yapan katılımcıların daha üst düzey yaşam becerisine sahip olduğu ve subay rütbesinde ki personellerin zaman yönetimi alt boyutunda ise istatistiki olarak anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SPORTS ON LIFE SKILLS (AN APPLICATION ON OFFICERS AND NCO-OFFICERS) Ahsen AY Master Thesis, Department of Supervisor:Dr. Öğretim Üyesi Şıhmehmet YİĞİT June 2025, sixty-three pages This research was conducted to examine the effect of sports on the life skills of 300 volunteer personnel in an institution providing officer and petty officer training in Ankara. In addition, it was aimed to determine whether there is a significant difference in the effect of sports on life skills according to the demographic characteristics of officers / petty officers. The population of the research consisted of officers / petty officers working at the Gendarmerie Security Academy in Ankara in 2023-2024. No sampling method was used in the research, and the study was completed with a total of 318 serving officers / petty officers who accepted the research, and the demographic information form and the Impact of Sports on Life Skills Scale (SYBEÖ) model were used in the data collection tool. In interpreting the data, numbers, percentage distributions, standard deviation, mean, t test, and one-way analysis of variance (ANOVA) model were used in two or more groups. Within the scope of the research, statistical significance was accepted as p<0.05. 34.6% of the participants in the research are between the ages of 18-30, 54.1% are between the ages of 31-40 and 1.3% are aged 51 and over. According to education level, 16.7% have an associate degree and 63% have an associate degree. 5% of them have a bachelor's degree, 18.9% have a master's degree and 0.9% have a doctorate degree. According to their ranks, 16.7% of the participants were officers and 83.3% were petty officers. Working hours of the participants were 5.3% less than 1 year, 9.7% between 1-3 years, 32.7% between 4-6 years, 17% between 7-9 years and 34%, 9 of them have been doing sports for 10 years or more, 47.5% do sports regularly while 52.5% do not do sports regularly, 59.7% do sports 1-2 days a week, 37.7% of them do sports for 3-4 days and 2.5% for 5-6 days. The gender of the participants is 20.4% women and 79.6% men. The total score average of SYBEÖ was found to be 124.18+18.130, and within the scope of the research, it was understood that there was no numerically significant difference in all sub-dimensions of SYBEÖ according to gender, age, educational status, number of days of sports, and sports hours (p>0.05); A statistically significant difference was found in the Time Management sub-dimension.