Karpal tünel sendromu tedavisinde kortikosteroid enjeksiyonu ve serum fizyolojik ile hidrodiseksiyon uygulamasının elektrofizyolojik çalışma, ağrı, fonksiyon ve sonografik bulgular üzerine olan etkinliklerinin karşılaştırılması: Randomize kontrollü çalışma
Corticosteroid injection versus normal saline hydrodissection for carpal tunnel syndrome: A randomized controlled trial assessing electrophysiological, pain, functional, and sonographic outcomes
  1. Tez No: 1014749
  2. Yazar: AYŞEGÜL BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK ÇİĞDEM KARAÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, Carpal tunnel syndrome
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Karpal tünel sendromu (KTS), median sinirin karpal tünel düzeyinde kompresyonu sonucu gelişen ve üst ekstremitenin en sık görülen tuzak nöropatisidir. Klinik olarak ağrı, parestezi, uyuşma ve fonksiyonel kısıtlılık ile karakterizedir. Tedavi seçenekleri arasında konservatif yaklaşımlar, enjeksiyon tedavileri ve cerrahi yöntemler yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, hafif ve orta dereceli KTS tanılı hastalarda uygulanan egzersiz tedavisinin etkinliğini değerlendirmek ve egzersiz tedavisine eklenen ultrason eşliğinde kortikosteroid enjeksiyonu ile serum fizyolojik kullanılarak yapılan hidrodiseksiyon uygulamalarının klinik, elektrofizyolojik ve sonografik sonuçlar üzerine ek katkı sağlayıp sağlamadığını karşılaştırmaktır. Bu randomize kontrollü çalışmaya hafif ve orta dereceli KTS tanısı klinik ve elektrofizyolojik bulgularla doğrulanmış toplam 90 hasta dahil edildi. Katılımcılar randomizasyon yöntemi ile üç gruba ayrıldı: yalnızca egzersiz tedavisi uygulanan grup (Grup 1), egzersiz tedavisine ek olarak ultrason eşliğinde tek doz kortikosteroid enjeksiyonu uygulanan grup (Grup 2) ve egzersiz tedavisine ek olarak serum fizyolojik ile hidrodiseksiyon yapılan grup (Grup 3). Tüm hastalara sinir ve tendon kaydırma egzersizlerini içeren standart bir egzersiz programı verildi ve düzenli takip ile egzersiz uyumu sağlandı. Enjeksiyon uygulamaları ultrasonografi eşliğinde gerçekleştirilerek median sinir çevresine uygulanmıştır. Değerlendirmeler tedavi öncesi (0. hafta), 3. hafta ve 12. Hafta olmak üzere üç zaman noktasında yapıldı. Klinik değerlendirmede Boston Semptom Şiddet Skalası (SSS), Boston Fonksiyonel Durum Skalası (FDS) ve DN4 nöropatik ağrı skoru kullanıldı. Elektrofizyolojik değerlendirmede distal motor latans (DML), duyusal sinir iletim hızı ve diğer ilgili parametreler ölçüldü. Sonografik değerlendirmede median sinirin karpal tünel düzeyindeki kesit alanı (CSA) incelendi. Çalışma sonucunda tüm gruplarda tedavi sonrası dönemde Boston SSS ve FDS skorlarında anlamlı azalma saptanmış olup bu durum semptom şiddetinde azalma ve fonksiyonel iyileşme ile uyumlu bulunmuştur. Benzer şekilde DN4 skorlarında da zaman içerisinde anlamlı düşüş gözlenmiş, nöropatik ağrı bileşeninde iyileşme olduğu görülmüştür. Elektrofizyolojik değerlendirmelerde tüm gruplarda distal motor latansta kısalma ve duyusal sinir iletim parametrelerinde iyileşme eğilimi saptanmıştır. Sonografik değerlendirmede ise median sinir kesit alanında zamanla azalma gözlenmiştir. Bununla birlikte, gruplar arası karşılaştırmalarda egzersiz tedavisine eklenen kortikosteroid enjeksiyonu veya hidrodiseksiyon uygulamalarının, yalnızca egzersiz tedavisine kıyasla klinik, elektrofizyolojik ve sonografik parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ek fayda sağlamadığı belirlenmiştir. Bu çalışma, hafif ve orta dereceli KTS tedavisinde egzersiz tedavisinin semptomların azaltılması, fonksiyonel durumun iyileştirilmesi ve nöropatik ağrının azaltılması açısından etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir. Egzersiz tedavisine eklenen kortikosteroid enjeksiyonu veya hidrodiseksiyon uygulamalarının ise erken dönem sonuçlar açısından ek bir üstünlük sağlamadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, KTS tedavisinde ilk basamakta konservatif yaklaşımların, özellikle egzersiz tedavisinin, önemli bir yer tuttuğunu desteklemektedir. Ayrıca enjeksiyon tedavilerinin her hasta grubunda rutin olarak gerekli olmayabileceğini düşündürmektedir. Bu alanda daha geniş örneklemli ve uzun dönem takip içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Carpal tunnel syndrome (CTS) is caused by compression of the median nerve at the level of the carpal tunnel and is the most common entrapment neuropathy of the upper extremity. Clinically, it is characterized by pain, paresthesia, numbness, and functional limitation. Treatment options include conservative approaches, injection therapies, and surgical methods. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of tendon and nerve gliding exercise therapy in patients with mild to moderate CTS and to compare whether the addition of ultrasound-guided corticosteroid injection or hydrodissection with normal saline to exercise therapy provides additional benefits in terms of clinical, electrophysiological, and sonographic outcomes. A total of 90 patients diagnosed with mild to moderate CTS, confirmed by clinical and electrophysiological findings, were included in this randomized controlled trial. Participants were randomly assigned into three groups: Group 1 received exercise therapy alone; Group 2 received exercise therapy combined with a single dose of ultrasound-guided corticosteroid injection; and Group 3 received exercise therapy combined with hydrodissection using normal saline. All patients were provided with a standardized exercise program including nerve and tendon gliding exercises, and adherence was ensured through regular follow-up. Injection procedures were performed under ultrasound guidance and administered around the median nerve. Assessments were performed at three time points: pre-treatment (week 0), week 3, and week 12. Clinical assessment was conducted using the Boston Symptom Severity Scale (SSS), the Boston Functional Status Scale (FSS), and the DN4 neuropathic pain score. Electrophysiological assessment was performed by measuring distal motor latency (DML), sensory nerve conduction velocity, and other relevant parameters. Sonographic assessment was performed by evaluating the cross-sectional area (CSA) of the median nerve at the level of the carpal tunnel. The results demonstrated a significant reduction in Boston SSS and FSS scores in all groups following treatment, which was consistent with decreased symptom severity and improved functional status. Similarly, a significant decrease in DN4 scores was observed over time, and improvement in the neuropathic pain component was noted. Electrophysiological assessments showed a shortening of distal motor latency and a trend toward improvement in sensory nerve conduction parameters in all groups. In sonographic assessment, a decrease in the cross-sectional area of the median nerve was observed over time. However, intergroup comparisons revealed that the addition of corticosteroid injection or hydrodissection to exercise therapy did not provide a statistically significant additional benefit compared to exercise therapy alone in terms of clinical, electrophysiological, and sonographic parameters. This study demonstrates that exercise therapy is an effective method for reducing symptoms, improving functional status, and alleviating neuropathic pain in patients with mild to moderate CTS. The addition of corticosteroid injection or hydrodissection to exercise therapy did not provide additional benefit in early-term outcomes. The findings support the important role of conservative approaches, particularly exercise therapy, as a first-line treatment in CTS. They also suggest that injection therapies may not be routinely necessary for all patient groups. Further studies with larger sample sizes and longer-term follow-up are needed in this field.