Karpal tünel sendromlu hastalarda ultrason eşliğinde kortikosteroid ve ozon enjeksiyonu uygulamalarının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of ultrasound accompanied corticosteroid and ozone injection in patients with carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 703495
  2. Yazar: ELİF TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA TALAY ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, kortikosteroid enjeksiyonu, ozon enjeksiyonu, ultrasonografi, Carpal tunnel syndrome, corticosteroid injection, ozone injection, ultrasonography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS) tedavisinde, ozon enjeksiyonun etkinliği yakın zamanda yapılan bir kaç çalışmada araştırılmış ve yeni bir tedavi seçeneği olarak sunulmuştur. Bu çalışma da, hafif-orta dereceli KTS'si olan hastalarda ozon enjeksiyonun etkinliğini ve güvenliğini araştırmayı amaçladık. Prospektif, randomize olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, KTS ile ilişkili ağrı, fonksiyonel durum, elektrofizyolojik ve ultrasonografik bulgular üzerine ozon enjeksiyonun klinik etkinliği; kortikosteroid enjeksiyonu veya sadece splint ve egzersiz tedavisi ile karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: : Araştırmaya alınan 106 hasta randomize edilerek üç gruba ayrıldı. Takiplerde her grupta 30 hasta olmak üzere toplamda 90 hasta çalışmayı tamamladı. Kontrol grubuna dahil edilen 30 hastaya nötral el-bilek istirahat splinti ve tendon-sinir kaydırma egzersizleri verildi. Kortikosteroid grubuna alınan 30 hastaya birinci gruba verilen tedaviye ek olarak USG eşliğinde 40 mg (1 ml) triamsinolon asetonid 22 gauge iğne kullanılarak enjekte edildi. Ozon grubuna alınan 30 hastaya yine splint ve egzersiz tedavisine ek olarak USG eşliğinde 3 cc ozon (O2-O3), 10 mikrogram/ml konsantrasyonunda 22 gauge iğne kullanılarak enjekte edildi. Her üç gruptaki hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası 6. hafta ve 3. ayda değerlendirildi. Değerlendirme yöntemleri olarak provakatif testler (Tinnel, Phallen, Flick testleri), Vizüel analog skala (VAS) uyuşma gece/gündüz ve VAS ağrı skorları, duyu testleri (iki nokta ayrımı ve Semmes Weinstein monofilaman testi (SWMT)), el ve parmak kavrama güçlerinin ölçümü, Boston karpal tünel sendromu anketi (BKTA), USG ile median sinir kesit alanı (MSKA) ölçümü ve elektrofizyolojik parametreler kullanılmıştır. Bulgular: Her üç grupta da tedavi öncesine göre provakatif testlerden Tinnel ve Flick testi, tüm VAS değerleri, pinç kuvveti, BKTA semptom ve fonksiyonel ölçekleri, duyu iletim hızı ve motor distal latans değerlerinde anlamlı iyileşme saptanmıştır. Altıncı haftada kontrol grubunda Phallen testi anlamlı iyileşme göstermedi. İNA, steroid ve ozon grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak düzeldi. SWMT, grip skoru (6. hafta) ve MSKA (6. hafta) değerleri steroid ve kontrol grubunda ozon grubuna kıyasla daha anlamlı düzelme göstermiştir. Motor iletim hızı sadece kontrol grubunda artış göstermiştir. Motor amplitüd değerleri ozon grubunda anlamlı artış göstermemiştir. Duyu amplitüdü de sadece steroid grubunda 3. ayda anlamlı artış göstermiştir. Ayrıca steroid grubu birçok parametrede (VAS, Grip gücü, BKTA 6. hafta, MSKA gibi) diğer gruplardan daha üstün iyileşme göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızda, KTS tedavisinde uyguladığımız egzersiz tedavisi ve splint uygulaması ile buna ilaveten yapılan lokal kortikosteroid ve lokal ozon enjeksiyonlarının semptom şiddeti ve fonksiyonel durum üzerine etkili olduğunu tespit ettik. Ayrıca bu etkilerin 3 ay boyunca devam ettiğini saptadık. Kortikosteroid enjeksiyonunun elektrofizyolojik ve ultrasonografik parametreler de göz önüne alındığında, diğer uyguladığımız tedavilere oranla daha üstün olduğunu gördük. Ozon tedavisi ise birçok parametreyi iyileştirmesine rağmen kortikosteroid tedavisi kadar etkili bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Background: The efficacy of ozone injection in the treatment of carpal tunnel syndrome (CTS) has been investigated in a few recent studies and presented as a new treatment option. In this study, we aimed to investigate the efficacy and safety of ozone injection in patients with mild to moderate CTS. In this prospective, randomized study, the clinical efficacy of ozone injection on pain, functional status, electrophysiological and ultrasonographic findings associated with CTS; corticosteroid injection or splint and exercise therapy alone. Materials and Methods: 106 patients included in the study were randomized and divided into three groups. During the follow-ups, a total of 90 patients, including 30 patients in each group, completed the study. Neutral wrist-wrist rest splint and tendon-nerve gliding exercises were given to 30 patients included in the control group. In addition to the treatment given to the first group, 40 mg (1 ml) triamcinolone acetonide was injected with a 22 gauge needle in 30 patients who were included in the corticosteroid group. In addition to splint and exercise therapy, 3 cc ozone (O2-O3) was injected using a 22 gauge needle at a concentration of 10 micrograms/ml, in addition to splint and exercise therapy, to 30 patients included in the ozone group. Patients in all three groups were evaluated before treatment, at 6 weeks and 3 months after treatment. As evaluation methods, provocative tests (Tinnel, Phallen, Flick tests), Visual analog scale (VAS) numbness day/night and VAS pain scores, sensory tests (two-point discrimination and Semmes Weinstein monofilament test (SWMT)), hand and finger grip strengths measurement, Boston carpal tunnel syndrome questionnaire (BCTA), measurement of median nerve cross-sectional area (MSCA) by USG, and electrophysiological parameters were used. Results: In all three groups, significant improvement was found in Tinnel and Flick tests, all VAS values, pinch strength, BCT symptom and functional scales, sensory conduction velocity, and motor distal latency values, which are provocative tests compared to pre-treatment. Phallen test did not show significant improvement in the control group at 6 weeks. INA was significantly improved in the steroid and ozone group compared to the control group. SWMT, influenza score (week 6) and MSCA (week 6) values showed more significant improvement in the steroid and control group compared to the ozone group. Motor transmission speed increased only in the control group. Motor amplitude values did not increase significantly in the ozone group. Sensory amplitude also increased significantly only in the steroid group at 3 months. In addition, the steroid group showed superior improvement in many parameters (such as VAS, Influenza strength, BKTA week 6, MSCA) than the other groups. Conclusions: In our study, we found that the exercise therapy and splint application we applied in the treatment of CTS, as well as local corticosteroid and local ozone injections, were effective on symptom severity and functional status. We also found that these effects persisted for 3 months. Considering the electrophysiological and ultrasonographic parameters of corticosteroid injection, we found that it was superior to the other treatments we applied. Although ozone therapy improved many parameters, it was not as effective as corticosteroid therapy.