Hemşirelerin psikolojik sağlamlık ve tükenmişlik düzeylerinin beyin göçü tutumu ile ilişkisi
The relationship between psychological resilience and burnout levels and brain drain attitudes among nurses
- Tez No: 1014748
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGİ GÜLSEVEN KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, psikolojik sağlamlık, tükenmişlik, beyin göçü, Nurse, psychological resilience, burnout, brain drain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, farklı türdeki hastanelerde çalışan hemşirelerin psikolojik sağlamlık ve tükenmişlik düzeylerini belirlemek ve bu değişkenlerin hemşirelerin beyin göçü tutumları ile ilişkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı ve ilişkisel nitelikte kesitsel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Örneklemi, İstanbul'da bir üniversite, bir devlet ve bir özel hastanede görev yapan toplam 300 hemşire oluşturmuştur. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği Kısa Formu, Maslach Tükenmişlik Envanteri Genel Formu ve Hekim ve Hemşire Beyin Göçü Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Analizde Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Spearman korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği puan ortalaması 26,37±6,95 bulunmuştur. Maslach Tükenmişlik Envanteri alt boyutlarında tükenme 15,66±5,39, duyarsızlaşma 9,34±4,13 ve yetkinlik 11,81±4,07 olarak saptanmıştır. Beyin Göçü Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması 46,36±12,45 olup itici faktörler 22,98±6,86 ve çekici faktörler 23,38±6,21 bulunmuştur. Beyin göçü tutumu ile tükenme arasında pozitif yönde orta düzeyde (r=0,303; p<0,001), duyarsızlaşma ile pozitif yönde düşük düzeyde (r=0,213; p<0,001) ve yetkinlik ile negatif yönde düşük düzeyde (r=–0,147; p<0,05) anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Beyin göçü tutumu ile yaş (r=–0,242; p<0,001), çocuk sayısı (r=–0,193; p<0,001) ve çalışma süresi (r=–0,198; p<0,01) arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Psikolojik sağlamlık ile beyin göçü tutumu arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Regresyon analizinde beyin göçü üzerinde tükenmenin pozitif (p<0,001), yetkinlik ve yaşın negatif anlamlı etkileri saptanmıştır (p<0,05; p<0,01). Sonuç: Beyin göçü tutumu çok boyutludur; tükenmişlik en güçlü yordayıcıdır. Yaş ve mesleki yetkinlik arttıkça göç eğilimi azalmakta; vardiyalı çalışma, bekar olma ve çocuk sahibi olmama göç eğilimini artıran değişkenler olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to determine the psychological resilience and burnout levels of nurses working in different types of hospitals and to examine the relationship between these variables and nurses' attitudes toward brain drain. Material and Method: This study was conducted as a descriptive and correlational cross-sectional research. The sample consisted of a total of 300 nurses working in a university hospital, a public hospital, and a private hospital in Istanbul. Data were collected using a personal information form, the Connor–Davidson Psychological Resilience Scale Short Form, the Maslach Burnout Inventory General Form, and the Physician and Nurse Brain Drain Attitude Scale. Data analysis included the Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, Spearman correlation analysis, and multiple linear regression analysis. Results: The mean score of the Connor–Davidson Psychological Resilience Scale was 26.37±6.95. In the subdimensions of the Maslach Burnout Inventory, mean scores were 15.66±5.39 for exhaustion, 9.34±4.13 for depersonalization, and 11.81±4.07 for professional efficacy. The mean total score of the Brain Drain Attitude Scale was 46.36±12.45, with mean scores of 22.98±6.86 for push factors and 23.38±6.20 for pull factors. A positive moderate-level relationship was found between brain drain attitudes and exhaustion (r=0.303; p<0.001), a positive low-level relationship with depersonalization (r=0.213; p<0.001), and a negative low-level relationship with professional efficacy (r=–0.147; p<0.05). Negative significant relationships were also identified between brain drain attitudes and age (r=–0.242; p<0.001), number of children (r=–0.193; p<0.001), and duration of employment (r=–0.198; p<0.01). No significant relationship was found between psychological resilience and brain drain attitudes (p>0.05). Regression analysis revealed that exhaustion had a positive effect (p<0.001), while professional efficacy and age had negative significant effects on brain drain attitudes (p<0.05; p<0.01). Conclusion: Brain drain attitudes have a multidimensional structure, with burnout identified as the strongest predictor. As age and professional efficacy increases, the tendency toward brain drain decreases, whereas shift work, being single, and not having children emerge as factors associated with higher brain drain tendencies.