Yanık ünitesinde yatan çocuklarda Mandala boyama uygulamasının ağrı, stres ve uyku kalitesi üzerindeki etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of Mandala coloring application on pain, stress, and sleep quality in children hospitalized in the burn unit: A randomized controlled study
- Tez No: 1014826
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDVAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Yönetimi, Çocuk, Mandala Boyama, Stres, Uyku Kalitesi, Yanık, Pain Management, Child, Mandala Coloring, Stress, Sleep Quality, Burn
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
ÖZET Gürgan Y. Yanık Ünitesinde Yatan Çocuklarda Mandala Boyama Uygulamasının Ağrı, Stres ve Uyku Kalitesi Üzerindeki Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2026. Bu çalışma, yanık ünitesinde yatan çocuklarda mandala boyama uygulamasının ağrı, stres ve uyku kalitesi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla ön test-son test randomize kontrollü çalışma deseniyle yürütülmüştür. Araştırma, SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi'nde Temmuz 2025–Şubat 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, her biri 20 çocuktan oluşan girişim ve kontrol grubu olmak üzere toplam 40 hasta dahil edilmiştir. Girişim grubundaki çocuklara 7 gün boyunca günde 30 dakika süren mandala boyama seansları uygulanmış; kontrol grubuna ise yalnızca rutin hemşirelik bakımı sağlanmıştır. Veri toplama aracı olarak ağrı değerlendirmesinde Wong-Baker Yüzler Ağrı Ölçeği (WBFPRS), uyku kalitesinin belirlenmesinde Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (ÇUAA) ve stres düzeyinin ölçümünde Çocuklar İçin Algılanan Stres Ölçeği (ÇASÖ) kullanılmıştır. Gruplar başlangıçta demografik ve klinik özellikler açısından homojen bir dağılım göstermiştir. Girişim sonrasında, mandala boyama uygulanan grubun ağrı puanları kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmıştır (p<0.05). Uyku kalitesi açısından girişim grubunun ÇUAA toplam puanlarında kontrol grubuna göre anlamlı bir iyileşme saptanmıştır (p=0.001). Benzer şekilde, girişim grubunda algılanan stres puanları da kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşmüştür (p=0.001). Bu bulgular, mandala boyama uygulamasının yanık travması yaşayan çocuklarda ağrı ve stresi azaltmada ve uyku kalitesini iyileştirmede etkin bir non-farmakolojik yöntem olduğunu ortaya koymaktadır. Çocuk yanık hastalarının bütüncül bakımına katkı sağlamak amacıyla mandala boyama uygulamasının klinik hemşirelik pratiğine entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gürgan Y. The Effect of Mandala Coloring Application on Pain, Stress, and Sleep Quality in Children Hospitalized in the Burn Unit: A Randomized Controlled Study. Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Pediatric Nursing, Master's Thesis, Van, 2026. This randomized controlled study was conducted to determine the effects of mandala coloring on pain, stress, and sleep quality in children aged 7–12 years hospitalized in a burn unit. The study was carried out at the Burn Center of Van Training and Research Hospital between July 2025 and February 2026, employing a pre-test–post-test control group design. A total of 40 patients were enrolled and randomly assigned to either an intervention group (n=20) or a control group (n=20). Children in the intervention group participated in seven 30-minute mandala coloring sessions over seven consecutive days, while the control group received standard nursing care only. Pain, sleep quality, and perceived stress were assessed in both groups before and after the intervention using the Wong-Baker Faces Pain Rating Scale (WBFPRS), the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ), and the Perceived Stress Scale for Children (PSS-C), respectively. The groups were comparable with respect to demographic and clinical characteristics at baseline. Following the intervention, the mean pain score of the intervention group was significantly lower than that of the control group (p<0.05). CSHQ total scores revealed a statistically significant improvement in sleep quality in the intervention group compared to controls (p=0.001). Similarly, perceived stress scores were significantly reduced in the intervention group relative to the control group (p=0.001). These findings demonstrate that mandala coloring is an effective non-pharmacological intervention for reducing pain and stress and improving sleep quality in pediatric burn patients. It is recommended that mandala coloring be integrated into routine clinical nursing practice as part of holistic care for children hospitalized with burn injuries.