Kur'an'da fıtrat-hikmet ilişkisi
The relationship between fitrah-hikmah in the Qur'an
  1. Tez No: 1014885
  2. Yazar: SEMRA KARAGÖLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN SAVUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıtrat, Hikmet, Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Religious capability, Wisdom, Koran, Commentary
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'an'da Fıtrat-Hikmet İlişkisi Bu tez çalışmasının amacı, Kur'an-ı Kerim ekseninde insanın varoluşsal özü olan fıtrat ile bu özü kemâle erdiren hikmet arasındaki zorunlu ilişkiyi ve bu ilişkinin kopması durumunda ortaya çıkan varoluşsal krizi tespit etmektir. Fıtrat, insanın yaratılışından getirdiği saf bir cevher olmakla birlikte, kök manasındaki“hamlık”ifadesinin de işaret ettiği gibi işlenmeye ve yönlendirilmeye muhtaç dinamik bir potansiyeldir. Allah, insanı bu potansiyeli gerçekleştirmesi için sem', basâr ve fuâd gibi idrak melekeleriyle donatmış ve fıtratın işleyişini ilahî rehberlik olan hikmete bağlamıştır. Bu çerçevede hikmet, fıtratı cehalet ve nefsanî aşırılıklardan“men eden”, ona söz ve eylemde isabet kazandıran ve vahyin pratiği olan sünnet ile somutlaşan ilahi bir rehberlik sistemi olarak tebarüz etmiştir. Bu tez çalışmasında, klasik ve modern müfessirlerin görüşleri karşılaştırılarak, hikmetten yüz çeviren fıtratın maruz kaldığı manevi sağırlık (vakr), damgalanma (tab') ve mühürlenme (hatm) süreçleri analiz edilmiştir. Meselenin bu yönüyle, insanın ancak hikmetle bütünleştiğinde yeryüzünün halifesi, eşref-i mahlûkat ve ahsen-i takvîm sırrına erebileceği; aksi halde yaratılış gayesine vefası olmayan ve kendi zararını seçen hayvandan daha aşağı bir konuma düşeceği sonucuna ulaşılmıştır. Fıtrat-Hikmet ilişkisi insanlığın selameti, toplumsal düzenin bekası ve insanın varoluş gayesini gerçekleştirmesi için vazgeçilmez bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Fitrah-Hikmah in the Qur'an The aim of this thesis is to identify the necessary relationship between fitrah (the existential essence of humans) and hikmah (wisdom), which completes this essence within the framework of the Quran. It also aims to determine the ontological crisis that happens when this connection is broken. Fitrah is a pure essence that comes with human creation. However, as the root meaning“rawness”suggests, it is also a dynamic potential that needs to be processed and guided. Allah has given humans perception faculties like sam' (hearing), basaar (sight), and fu'aad (heart/intellect) to realize this potential. He connected the working of fitrah to hikmah, which is divine guidance. In this context, hikmah appears as a divine guidance system. It prevents fitrah from ignorance and selfish excesses. It gives correctness to words and actions, and it becomes concrete through the Sunnah, which is the practice of revelation. In this study, by comparing the views of classical and modern commentators (mufassirs), we analyzed the processes of spiritual deafness (waqr), stamping (tab'), and sealing (khatm). These are things that happen to the fitrah that turns away from hikmah. From this perspective, the study concludes that a human can only reach the secret of being a khalifah (vicegerent) on earth, ashraf al-makhluqat (the noblest of creatures), and ahsan al-taqwim (the best of molds) when they integrate with hikmah. Otherwise, they will fall into a position more astray than animals, being unfaithful to the purpose of creation and choosing their own harm. The Fitrah-Hikmah relationship is an essential foundation for the safety of humanity, the continuity of social order, and the realization of the human purpose of existence.