Epilepsili yetişkin erkek hastalarda üreme sağlığı
Reproductive health in adult male patients with epilepsy
- Tez No: 1014886
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KUTLUHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Epilepsi, Erkek üreme sağlığı, Nöbet önleyici ilaçlar, Yaşam kalitesi, Antiseizure medications, Depression, Epilepsy, Male reproductive health, Quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Epilepsili Yetişkin Erkek Hastalarda Üreme Sağlığı Epilepsi, yalnızca nöbetlerle sınırlı olmayan; nöroendokrin sistem, psikososyal durum, yaşam kalitesi ve üreme sağlığı üzerinde etkileri bulunan kronik bir nörolojik hastalıktır. Bu çalışmada epilepsili erişkin erkek hastalarda üreme sağlığının; klinik özellikler, nöbet önleyici ilaç (NÖİ) kullanımı, hormonal parametreler, depresyon, yaşam kalitesi ve cinsel fonksiyonlar ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda takipli 95 erişkin epilepsi tanılı erkek hasta dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri, epilepsiye ilişkin klinik verileri, nöbet özellikleri, kullanılan NÖİ'ler ve tedavi özellikleri kaydedilmiştir. Hastalara Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Uluslararası Erektil İşlev Formu (IIEF) ve Epilepsili Hastalarda Yaşam Kalite Ölçeği (QOLIE-31) uygulanmıştır. Ayrıca EEG, kraniyal görüntüleme ve hormonal parametrelere ait veriler retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızdaki hastaların yaş ortalaması 36,12±13,30 yıl olup, hastaların büyük çoğunluğunun genç ve orta yaş erişkinlerden oluştuğu görülmüştür. En sık nöbet tipi jeneralize başlangıçlı nöbetler, en yaygın tetikleyici faktörler stres ile uykusuzluk olarak saptanmıştır. Tedavi sonrası dönemde nöbet sıklığında belirgin azalma olduğu gözlenmiştir. Hastaların çoğunluğunun monoterapi aldığı, en sık kullanılan NÖİ'lerin levetirasetam ve valproat olduğu belirlenmiştir. NÖİ değişikliklerinin en sık nedeninin yetersiz nöbet kontrolü olduğu görülmüştür. Hormonal parametrelerin büyük çoğunluğu normal sınırlarda bulunmuştur. Depresyon ile yaşam kalitesi arasında güçlü negatif korelasyon saptanırken, depresyon ile cinsel fonksiyonlar arasında anlamlı ilişki gösterilememiştir. Buna karşılık IIEF alt boyutları arasında güçlü pozitif korelasyonlar bulunmuştur. Nöbet sıklığının azalması ve monoterapi uygulanması ile yaşam kalitesi skorlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Valproat kullanan hastaların çocuklarında komplikasyon gelişimi açısından, diğer NÖİ'leri kullanan hastalarla kıyaslandığında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Epilepsili erkek hastalarda üreme sağlığı; nöbet kontrolü, nöbet önleyici tedavi, depresyon, yaşam kalitesi ve cinsel fonksiyonlar ile ilişkili multifaktöriyel bir yapı göstermektedir. Özellikle iyi nöbet kontrolü ve düşük tedavi yükü yaşam kalitesi üzerinde olumlu etki oluşturmaktadır. Epilepsi hastalarının değerlendirilmesinde üreme sağlığının biyopsikososyal açıdan bütüncül şekilde ele alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Reproductive Health in Adult Male Patients with Epilepsy Epilepsy is a chronic neurological disorder that is not limited to seizures alone and may affect the neuroendocrine system, psychosocial status, quality of life, and reproductive health. The aim of this study was to evaluate reproductive health in adult male patients with epilepsy and to investigate its relationship with clinical characteristics, antiseizure medication (ASM) use, hormonal parameters, depression, quality of life, and sexual functions. A total of 95 adult male patients diagnosed with epilepsy and followed at the Department of Neurology, Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital, were included in the study. Sociodemographic characteristics, epilepsy related clinical data, seizure features, ASMs used, and treatment characteristics were recorded. The Beck Depression Inventory (BDI), International Index of Erectile Function (IIEF), and Quality of Life in Epilepsy Inventory-31 (QOLIE-31) were administered to the patients. In addition, EEG findings, cranial imaging, and hormonal parameters were retrospectively evaluated. The mean age of the patients was 36.12±13.30 years, and the majority consisted of young and middle-aged adults. Generalized-onset seizures were the most common seizure type, while stress and sleeplessness were identified as the most frequent triggering factors. A significant reduction in seizure frequency was observed after treatment. Most patients were receiving monotherapy, and levetiracetam and valproate were the most commonly used ASMs. Insufficient seizure control was found to be the most frequent reason for ASM changes. Most hormonal parameters were within normal ranges. A strong negative correlation was observed between depression and quality of life, whereas no significant relationship was found between depression and sexual functions. In contrast, strong positive correlations were detected among the IIEF subdomains. Reduced seizure frequency and monotherapy were associated with higher quality-of-life scores. Additionally, children of patients using valproate had a significantly higher rate of complications compared with those using other ASMs. Reproductive health in male patients with epilepsy demonstrates a multifactorial relationship involving seizure control, antiseizure treatment, depression, quality of life, and sexual functions. Particularly, better seizure control and lower treatment burden appear to have positive effects on quality of life. Therefore, reproductive health should be addressed through a holistic biopsychosocial approach in the evaluation of patients with epilepsy.