Miguel de Unamuno'nun insan anlayışı
Miguel de Unamuno's conception of the human being
  1. Tez No: 1014894
  2. Yazar: GİZEM AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK MANAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Unamuno, Miguel de, Unamuno, Miguel de
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma 20. yüzyıl İspanyol düşünürü Miguel de Unamuno'nun düşünsel ve edebi üretiminin merkezinde yer alan 'insan' kavramını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Unamuno'nun varoluşsal sorgulamaları bireyin yaşamla, ölümle, Tanrı'yla ve kendi içsel dünyasıyla kurduğu çelişkili ilişkilere dayanmakta; bu çelişkiler ise onun felsefi ve edebi yapıtlarında yer almaktadır. Bu bağlamda Unamuno'nun düşünsel evreni 'insan anlayışını' merkeze alarak varoluşsal çözümlemelerini ve insana dair özgün yaklaşımlarını gün yüzüne çıkarmayı hedeflemektedir. Unamuno'nun felsefesinde insan hisseden, acı çeken, umut eden, inanan ve sorgulayan bir varlık olarak ele alınır. İnsanı soyut bir rasyonel kategori olmaktan çıkararak onu tüm trajedisi, inancı ve ölümsüzlük arzusuyla 'etten ve kemikten' olarak ele almasıyla bu alanda özgün bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the concept of the 'human' which occupies a central place in the intellectual and literary production of the twentieth-century Spanish thinker Miguel de Unamuno. Unamuno's existential inquiries are grounded in the contradictory relationships the individual establishes with life, death, God, and their own inner world; these contradictions are reflected throughout his philosophical and literary works. In this context, Unamuno's intellectual universe seeks to bring to light his existential analyses and his original approaches to the human condition by placing his understanding of the human at the center. In Unamuno's philosophy, the human being is conceived as a feeling, suffering, hoping, believing, and questioning being. By removing the human from an abstract rational category and addressing them instead as a being of 'flesh and bone' with all their tragedy, faith, and desire for immortality, Unamuno occupies a distinctive position in this field.