Pomaklarda kültürel kimlik, beslenme pratikleri ve antropometrik değişkenlerin göç bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of cultural identity, dietary practices and anthropometric variables in the context of migration among Pomaks
  1. Tez No: 1014893
  2. Yazar: BİLGE BAŞAK BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK KOCA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Kültürel kimlik, Pomaklar, Emigrants, Cultural identity, Pomaks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Antropoloji Bilim Dalı
Özet
Göç, toplumların sosyal ve kültürel yapılarını yeniden dönüştüren çok katmanlı ve dinamik bir süreçtir. Bu çalışma, Çanakkale'de yaşayan Pomak bireylerin göç süreciyle şekillenen beslenme örüntüleri, sosyal uyum düzeyleri, kimlik algıları ve temel antropometrik ölçüm verilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Veri toplama sürecinde, katılımcıların sosyodemografik özelliklerini saptamak için Demografik Bilgi Formu, beslenme pratiklerini değerlendirmek amacıyla Beslenme Alışkanlıkları Formu ve Beslenme Alışkanlıkları İndeksi, sosyal uyum düzeylerini ölçmek için ise Göçmenler İçin Sosyal Uyum Ölçeği'nin aidiyet boyutu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Çan ve Yenice ilçelerinde yaşayan 143 katılımcıdan (82 kadın, 61 erkek) nicel veriler toplanmış, ayrıca 32 birey ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS yazılımı ve tematik analiz yöntemi kullanılmıştır Araştırma sonucunda, yaş ile beden kitle endisi (BKE), vücut yağ yüzdesi ve yağ kütlesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Cinsiyetler arası karşılaştırmada; kadınların vücut yağ yüzdesi ve yağ kütlesi erkeklerden anlamlı derecede yüksek bulunurken; yağsız kütle, kas kütlesi ve bazal metabolizma hızı değerlerinin erkeklerde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Beslenme Alışkanlıkları İndeksi sonuçları, katılımcıların beslenme alışkanlıklarının genel olarak 'çok yüksek risk' kategorisinde olduğunu, ancak bu risk düzeyinin yaş artışıyla birlikte istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaldığını ortaya koymaktadır. Nitel bulgular ise Balkanlar'dan Anadolu'ya gerçekleşen göçün toplumsal hafızada hayatta kalma mücadelesi olarak yer edindiğini ve kimlik algısının Müslümanlık, Pomaklık ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ekseninde bütünleşik bir yapı sergilediğini göstermektedir. Kuşaklar arası aktarımda Pomakçanın kullanım alanı daralsa da gelene
Özet (Çeviri)
Migration is a multi-layered and dynamic process that continuously reshapes the social, cultural, and biological structures of societies. This study aims to examine the dietary patterns, social adaptation levels, identity perceptions, and basic anthropometric data of Pomak individuals living in Çanakkale, as shaped by the migration process. Data were collected using a Demographic Information Form, a Nutritional Habits Form, the Nutritional Habits Index, and the belonging subscale of the Social Adaptation Scale for Immigrants. The research involved quantitative data from 143 participants (82 female, 61 male) residing in the Çan and Yenice districts, complemented by semi-structured interviews with 32 individuals. Data analysis was conducted using SPSS software and thematic analysis. The results indicate a statistically significant positive correlation between age and Body Mass Index (BMI), body fat percentage, and fat mass. Gender comparisons revealed that body fat percentage and fat mass were significantly higher in women (p < 0.05), while lean mass, muscle mass, and basal metabolic rate were higher in men (p < 0.05). Findings from the Nutritional Habits Index show that participants' dietary habits generally fall into the“very high risk”category, though this risk level significantly decreases with age (p < 0.05). Qualitative findings suggest that migration from the Balkans to Anatolia is embedded in collective memory as a struggle for survival. Identity perception exhibits an integrated structure centered on Muslim identity, Pomak identity, and Turkish citizenship. Although the use of the Pomak language has diminished across generations, traditional food culture persists as a significant symbolic marker of identity.