Türkiye'de yeni spor medyası:“Futbol programlarının dijital medyaya geçişi üzerine inceleme”
New Sports Media in Turkey:“An Examination of the Transition of Football Programs to Digital Media”
  1. Tez No: 1014899
  2. Yazar: ORKUN KUTALMIŞ FİLİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN ADAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni medya, New media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo, Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'de futbol programlarının dijital medyaya geçiş sürecini ve bu süreçte yaşanan dönüşümleri ele alarak, dijitalleşmenin spor medyası üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışmada, futbolun Türkiye'deki kültürel ve toplumsal gelişimi göz önünde bulundurularak, futbol programlarının medya evrimindeki rolü ve izleyici katılımı incelenmiştir. Türkiye'deki futbol programları, 1990'lı yıllardan itibaren televizyon aracılığıyla geniş izleyici kitlelerine ulaşmaya başlamış ve bu dönemde televizyonda futbolun medyadaki en önemli mecrası olmuştur. Ancak 2000'li yılların sonlarına doğru dijitalleşme, sosyal medya ve internetin yükselişiyle birlikte, futbol programları da geleneksel televizyon yayıncılığından dijital platformlara kaymaya başladı. Bu geçiş, özellikle içerik tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Tezde, futbol programlarının dijital medyaya geçişinin sebepleri arasında, içeriğin geniş kitlelere ulaştırılması ve erişimin artırılması, etkileşimli içerik akışı ve sosyal medya etkileşimlerinin artışı gibi faktörler ele alınır. Dijital platformlar, programların istenilen zamanda izlenebilmesi, yorum yapma, içeriklere kolayca erişme ve hatta program içeriklerine müdahale etme imkânı tanınmaktadır. Bu etkileşimli yapı, geleneksel televizyon yayıncılığında izleyici yalnızca pasif bir roldeyken, dijital medyada izleyiciyi aktif bir role büründürmüştür. Ayrıca dijitalleşmenin futbol programlarının formatlarına etkisi de önemli bir odak noktası oluşturmuştur. YouTube, Twitch, Instagram ve benzeri platformlar üzerinden yapılan yayınlar, programların daha özgün olmasını sağlamıştır. Sonuç olarak, Türkiye'de futbol programlarının dijital medyaya aktarımı, sadece medya sektöründeki bir değişim değil, aynı zamanda futbolun toplumdaki rolü, izleyici kitlesi ve dijital medya kullanıcı sayısındaki artış, geniş bir izleyici kitlesine ulaşıldığını göstermektedir. Bu tez, dijital medyanın futbol programlarının içeriği ve formatı üzerinde yayılmalarını inceleyerek, Türkiye'deki spor medyasının geleceği hakkında önemli çıkarımlar yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the transition of football programs in Turkey to digital media and the transformations experienced during this process, investigating the effects of digitalization on sports media. Considering the cultural and social development of football in Turkey, the study explores the role of football programs in media evolution and viewer participation. Football programs in Türkiye began reaching large audiences through television from the 1990s onwards, making television the most important media platform for football during this period. However, towards the end of the 2000s, with the rise of digitalization, social media, and the internet, football programs began shifting from traditional television broadcasting to digital platforms. This transition occurred particularly in conjunction with changes in content consumption habits. The thesis considers factors such as the wider reach and increased accessibility of content, interactive content flow, and increased social media engagement as reasons for the transition of football programs to digital media. Digital platforms allow programs to be watched at any time, comment, access content easily, and even participate in program content. This interactive structure has transformed the viewer from a passive role in traditional television broadcasting to an active role in digital media. Furthermore, the impact of digitalization on the formats of football programs has become a significant focus. Broadcasting via platforms such as YouTube, Twitch, and Instagram has made programs more original. In conclusion, the transfer of football programs to digital media in Türkiye is not only a change in the media sector, but also demonstrates the role of football in society, the increase in the audience and the number of digital media users, and the reaching of a wider audience. This thesis examines the spread of digital media on the content and format of football programs, making important inferences about the future of sports media in Türkiye.