İngilizce öğretiminde kullanılan öğretim yöntem ve tekniklerinin İngilizce başarısına etkisi: Bir meta analiz çalışması
The effect of teaching methods and techniques used in teaching English on English achievement: A meta-analysis study
- Tez No: 1014900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BURCU PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi, meta-analiz, akademik başarı, öğretim yöntem ve teknikleri, English language teaching, meta-analysis, academic achievement, teaching methods and techniques
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası ve Karşılaştırmalı Eğitim Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme süreciyle birlikte İngilizce, bireylerin akademik, sosyal ve mesleki yaşamlarında önemli bir iletişim aracı hâline gelmiştir. Türkiye'de İngilizce öğretimi erken yaşlarda başlamasına rağmen öğrencilerin hedeflenen dil yeterlik düzeylerine ulaşmalarında çeşitli güçlükler yaşanmaktadır. Bu durum, İngilizce öğretiminde kullanılan yöntem ve tekniklerin etkililiğinin incelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de İngilizce öğretiminde kullanılan farklı yöntem ve tekniklerin öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisini meta-analiz yöntemiyle belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2010–2025 yılları arasında Türkiye'de K–12 düzeyinde gerçekleştirilen ve araştırma ölçütlerini karşılayan 16 bağımsız çalışma oluşturmaktadır. Meta-analiz sonucunda çalışmaların birleşik etki büyüklüğü g = 1.64 (Z = 5.64, p < .001) olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bu bulgu, İngilizce öğretiminde kullanılan yöntem ve tekniklerin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde güçlü etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Araştırma kapsamında öğretim yöntemi, müdahale türü ve uygulama ortamı değişkenlerine ilişkin moderatör analizleri gerçekleştirilmiştir. Öğretim yöntemi türüne göre yapılan analizde, dijital öğretim yöntemlerinin etki büyüklüğü (g = 2.64), diğer yöntemlere (g = 1.32) göre daha yüksek bulunmuştur. Ancak, öğretim yöntemi türünün etki büyüklüğü üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir moderatör etkisi olmadığı belirlenmiştir (Z = -1.30, p = .214). Müdahale türüne ilişkin bulgular, grup temelli uygulamaların etki büyüklüğünün (g = 1.85), bireysel uygulamalara (g = 1.27) göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, müdahale türünün etki büyüklüğü üzerinde anlamlı bir moderatör etkisinin bulunmadığı saptanmıştır (Z = 0.913 p = .377). Uygulama ortamına ilişkin analizlerde ise yüz yüze uygulamalara ilişkin etki büyüklüğü g = 1.38 olarak bulunmuş ve bu etkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (Z = 7.48, p < .001). Diğer uygulama ortamlarında elde edilen etki büyüklüğünün ise sayısal olarak daha yüksek olduğu (g = 2.40) ancak bu etkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (Z = 2.23, p = .112). Uygulama ortamının etki büyüklüğü üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir moderatör etkisi göstermediği belirlenmiştir (Z = 1.435, p = .173). Araştırma sonuçları, Türkiye'de İngilizce öğretiminde kullanılan yöntem ve tekniklerin öğrencilerin akademik başarılarını artırmada etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, incelenen moderatör değişkenler açısından etki büyüklükleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Bu doğrultuda, öğrencilerin özellikleri ve öğrenme ihtiyaçları dikkate alınarak farklı yöntem ve tekniklerin pedagojik ilkeler çerçevesinde bütüncül bir yaklaşımla kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the process of globalization, English has become an essential means of communication in individuals' academic, social, and professional lives. Although English language teaching in Türkiye begins at an early age, students still face various challenges in achieving the expected language proficiency levels. This situation highlights the need to examine the effectiveness of teaching methods and techniques used in English language instruction. The aim of this study is to determine the effects of different teaching methods and techniques on students' academic achievement in English language teaching in Türkiye through a meta-analysis approach. The study sample consists of 16 independent studies conducted in Türkiye at the K–12 level between 2010 and 2025 that meet the inclusion criteria. The results of the meta-analysis revealed that the overall effect size was g = 1.64 (Z = 5.64, p < .001), indicating a strong positive effect of instructional methods and techniques on students' academic achievement. Moderator analyses were conducted for instructional method type, intervention type, and implementation setting. Regarding instructional method type, digital teaching methods showed a higher effect size (g = 2.64) compared to other methods (g = 1.32); however, this difference was not statistically significant (Z = -1.30, p = .214), indicating no significant moderating effect. In terms of intervention type, group-based interventions (g = 1.85) demonstrated a higher effect size than individual interventions (g = 1.27), but this difference was also not statistically significant (Z = 0.913, p = .377). Regarding implementation setting, face-to-face instruction showed a significant effect size (g = 1.38, p < .001), while other settings showed a higher but non-significant effect size (g = 2.40, p = .112). Overall, implementation setting was not found to be a statistically significant moderator (Z = 1.435, p = .173). The findings indicate that teaching methods and techniques used in English language instruction in Türkiye are effective in improving students' academic achievement. However, no statistically significant differences were found among the examined moderator variables. Therefore, it is recommended that different teaching methods and techniques be implemented in a holistic and flexible manner, considering students' characteristics, learning needs, and pedagogical principles.