İntrauterin iskemi-reperfüzyon modelinde selenyumun fetal sıçan beyni ve plasentasındaki koruyucu etkileri
Protective effects of selenium on fetal rat brain and placenta in an intrauterine ischemia-reperfusion model
- Tez No: 1014907
- Danışmanlar: PROF. DR. MEKİN SEZİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Selenyum, iskemi-reperfüzyon, plasenta, fetal beyin, TNF-α, kaspaz-3, nörokorunma, Selenium, ischemia-reperfusion, placenta, fetal brain, TNF-α, caspase-3, neuroprotection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perinatoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET İntrauterin İskemi-Reperfüzyon Modelinde Selenyumun Fetal Sıçan Beyni ve Plasentasındaki Koruyucu Etkileri Bu çalışmada, intrauterin iskemi-reperfüzyon (İR) hasarının fetal sıçan beyni ve plasentasında oluşturduğu histopatolojik ve moleküler değişiklikler ile selenyum uygulamasının bu değişiklikler üzerindeki koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada gebe sıçanlar kontrol, iskemi-reperfüzyon (İR), profilaktik selenyum ve terapötik selenyum gruplarına ayrılmıştır. İntrauterin İR modeli oluşturulduktan sonra fetal beyin ve plasenta dokuları, histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir. Doku hasarının tespiti amacıyla, histopatolojik incelemelerin yanı sıra, inflamasyon belirteci olarak tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α) ve apoptotik aktivitenin göstergesi olarak kaspaz-3 ekspresyonları da araştırılmıştır. İskemi-reperfüzyon hasarı oluşturulan grupta fetal beyin dokusunda nöronal dejenerasyon, piknoz, ödem, hiperemi ve gliozis (p<0,001); plasental dokuda ise trofoblastik mimaride bozulma, hipoperfüzyon, hemoraji ve nekroz saptanmıştır (p<0,01). Ayrıca hem plasenta hem de fetal beyin dokularında TNF-α ve kaspaz-3 immünreaktivitesinin anlamlı olarak arttığı tespit edilmiştir (p<0,001). Selenyum uygulanan gruplarda ise histopatolojik hasarın azaldığı, TNF-α ve kaspaz-3 ekspresyonlarının ise anlamlı derecede düştüğü saptanmıştır (p<0,01). Koruyucu etkinin özellikle terapötik selenyum uygulanan gebeliklerde daha belirgin olduğu ortaya konmuştur. Korelasyon analizleri, plasental inflamasyon ve apopitozun fetal serebral hasar ile yakından ilişkili olduğunugöstermektedir. Sonuç olarak, intrauterin iskemi-reperfüzyon hasarının fetal beyin ve plasentada belirgin inflamatuvar, apopitotik ve dejeneratif değişikliklere neden olduğu tespit edilmiştir. Selenyum uygulamasının ise bu patolojik süreçleri bastırarak hem nöroprotektif hem de plasenta koruyucu etkiler gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, selenyumun plasenta-beyin ekseni boyunca gelişen hasarın azaltılmasında potansiyel bir yardımcı tedavi seçeneği olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Protective Effects of Selenium on Fetal Rat Brain and Placenta in an Intrauterine Ischemia-Reperfusion Model The present study aimed to investigate the histopathological and molecular alterations induced by intrauterine ischemia-reperfusion (I/R) injury in the fetal rat brain and placenta, and to evaluate the potential protective effects of selenium against these changes. Pregnant rats were assigned to control, ischemia-reperfusion (I/R), prophylactic selenium, and therapeutic selenium groups. After establishing the intrauterine I/R model, fetal brain and placental tissues were examined histopathologically and immunohistochemically. Tissue injury was assessed histologically, and tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and caspase-3 expressions were evaluated as markers of inflammation and apoptosis, respectively. The I/R group demonstrated marked neuronal degeneration, pyknosis, edema, hyperemia, and gliosis in the fetal brain (p<0,001), as well as disruption of trophoblastic architecture, hypoperfusion, hemorrhage, and necrosis in placental tissues (p<0,05). Moreover, TNF-α and caspase-3 immunoreactivity were significantly increased in both placental and fetal brain tissues (p< 0,001). Selenium administration significantly reduced histopathological damage and decreased TNF-α and caspase-3 expressions (p<0,01 for both). The protective effect was more pronounced in the therapeutic selenium group. Correlation analyses further revealed a strong association between placental inflammation, apoptosis, and fetal cerebral injury. In conclusion, intrauterine ischemia-reperfusion injury induces notable inflammatory, apoptotic, and degenerative changes in both the fetal brain and placenta. The administration of selenium mitigates these pathological modifications and demonstrates neuroprotective as well as placentoprotective effects. These findings imply that selenium could serve as a promising adjunctive therapeutic strategy to diminish placental and fetal cerebral damage associated with intrauterine ischemia-reperfusion.