Fibromiyalji'li kadın bireylerde hipokampüs ve bağlantılarının hafıza ile ilişkisinin mr görüntüleri üzerinde incelenmesi
Investigation of the relationship between hippocampus and it's connections with memory in female individuals with fibromyalgia
- Tez No: 1014921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Hafıza, Hipokampüs, Traktografi, Fibromyalgia, Hippocampus, Memory, Tractography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
FİBROMİYALJİ'Lİ KADIN BİREYLERDE HİPOKAMPÜS VE BAĞLANTILARININ HAFIZA İLE İLİŞKİSİNİN MR GÖRÜNTÜLERİ ÜZERİNDE İNCELENMESİ Sedanur ALAS Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı Yüksek LisansTezi, Mayıs 2026 Danışman: Doç. Dr. İlyas UÇAR ÖZET Fibromiyalji (FM) dünya üzerinde birçok insanı etkileyen etiyopatogenezi hala tartışılan yaygın bir problemdir. Literatür FM'nin hafıza ve bilişsel performans üzerinde değişikliklere neden olduğuna dair kanıtlar sunmaktadır. Bu çalışmada FM'li bireylerin hem hafıza ve bilişsel performansı hem de bununla ilişkili olan hipokampüs hacmi ve bağlantıları incelenmiştir. Bu kesitsel çalışmaya yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirilmiş 30 FM'li birey ile 30 asemptomatik kontrol grubu katılmıştır. Katılımcıların hafıza ve bilişsel performansları Mini Mental Test (MMT) ile değerlendirilmiştir. DICOM formatındaki Difüzyon tensör görüntüleme (DTG) verileri kullanılarak MriStudio ve MriCloud yazılımlarında hipokampüs hacim hesaplaması yapılmıştır. Traktografi yöntemi ile hipokampüsün bağlantılarını yapan yolakların toplam lif sayısı, fraksiyonel anizotropi (FA), ortalama difüzyon (MD), aksiyal difüzyon (AD) ve radyal difüzyon (RD) değerleri hesaplanmıştır. Çalışma sonunda hipokampüs hacmi FM'li bireylerde kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulundu (P=0,042). Hipokampüsün bağlantılarını yapan yolakların toplam lif sayısı (P=0,005) ve FA değeri (P=0,004) FM'li bireylerde daha düşük bulundu (P=0,005). Hipokampüsün sol traktlarının AD değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu AD (P=0,034). MD (P=0,095) ve RD (P=0,869) değerlerinin ortalamaları bakımından anlamlı bir farklılık bulunmadı. MMT skoru FM'li bireylerde kontrol grubuna göre daha düşük bulundu (P < 0,001). Hipokampüsün total lif sayısı ile MMT skoru arasında pozitif yönde zayıf şekilde doğrusal korelasyon saptandı (r=0,312; P=0,014).Katılımcıların kendi öz bildirileri ile merkezi sinir sistemi (MSS) görüntülerinden elde edilen verileri içeren çalışmamız FM'li bireylerin hafıza ve bilişsel performanslarında azalma olduğunu göstermektedir. FM'li bireylerde hipokampüs hacminin, toplam lif sayısının ve FA değerinin azalması, FM'nin hafıza ile ilgili MSS yapıları üzerine etkili olabileceğine dair kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN HIPPOCAMPUS AND IT'S CONNECTIONS WITH MEMORY IN FEMALE INDIVIDUALS WITH FIBROMYALGIA Sedanur ALAS Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Anatomy M.Sc. Thesis, May 2026 Supervisor: Assoc. Prof. İlyas UÇAR ABSTRACT Fibromyalgia (FM) is a prevalent condition affecting many people worldwide, with an etiopathogenesis still under debate. Evidence suggests FM causes changes in memory and cognitive function. This cross-sectional study examined memory, cognitive performance, hippocampal volume, and connectivity in individuals with FM. Thirty age- and gender-matched FM patients and 30 healthy controls participated. Cognitive performance was assessed using the Mini-Mental State Examination (MMSE). Diffusion tensor imaging (DTI) data in DICOM format were processed using MriStudio and MriCloud software to calculate hippocampal volume. Tractography was used to determine total fiber count, fractional anisotropy (FA), mean diffusion (MD), axial diffusion (AD), and radial diffusion (RD) of hippocampal pathways. Individuals with FM had significantly lower hippocampal volume (P=0,042), total fiber count (P=0,005), and FA (P= 0,004) compared to controls. AD values for the left hippocampal tracts were found to be higher in the patient group than in the control group (P=0.034). No significant differences were found in MD (P=0,095) and RD (P =0,869). MMSE scores were also lower in the FM group (P < 0,001). A weak positive correlation was observed between hippocampal fiber count and MMSE scores (r =0,312, P= 0,014). This study, combining participant self-reports and CNS imaging data, demonstrates that FM is associated with reduced memory and cognitive function. Lower hippocampal volume, fiber count, and FA values support the view that FM may affect CNS structures involved in memory.