Türkiye'de katılım bankacılığının gelişimi: Kuveyt Türk üzerine bir inceleme
Development of participation banking in Turkey: A study on Kuveyt Türk
- Tez No: 1014925
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Elektronik bankacılık, Faizsiz bankacılık, Türk bankacılık sektörü, İslami bankacılık, Electronic banking, Interest-free banking, Turkish banking sector, Islamic banking
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'de katılım bankacılığı sektörünün gelişimini ve performans dinamiklerini Kuveyt Türk Katılım Bankası örneği çerçevesinde incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada, katılım bankacılığının finansal sistem içerisindeki konumu, reel ekonomiyle kurduğu ilişki ve sektörel büyümeye katkıları teorik ve uygulamalı bir çerçevede ele alınmıştır. Bankacılık sektörünün temel işlevleri ve katılım bankacılığının faizsiz finans ilkelerine dayalı özgün yapısı değerlendirilerek Türkiye'de bu sistemin oluşum süreci, yasal altyapısı, fon toplama-fon kullandırma yöntemleri ve sektörel dönüşümüne yön veren faktörler ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde Kuveyt Türk'ün kurumsal gelişimi, finansal büyüme göstergeleri, ürün-hizmet çeşitlendirmesi, dijitalleşme kapasitesi ve ulusal finansal yapıya yaptığı katkılar analiz edilmiştir. Bu kapsamda bankanın şube ve personel sayıları, fon toplama hacmi, fon kullandırma yöntemlerinin kompozisyonu, bireysel bankacılık performansı ve katılım bankacılığı sektörü içindeki konumu karşılaştırmalı veri analizleriyle değerlendirilmiştir. Ayrıca Kuveyt Türk'ün sosyal sorumluluk faaliyetleri, inovasyon çalışmaları, finansal teknoloji yatırımları ve uluslararası iş birlikleri ele alınarak bankanın hem Türkiye ekonomisi hem de küresel katılım finans ekosistemi üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, belge ve doküman analizi yönteminden yararlanılmıştır. Bu yöntemle birlikte konuyla ilgili akademik yayınlar, raporlar, resmi istatistikler ve ilgili kurumlara ait olan veriler sistemli biçimde incelenmiştir. Bu yöntemin seçimindeki amaç, konuyla ilgili bilgi birikiminin bütüncül biçimde değerlendirilmesidir. Çalışmanın bulguları, Kuveyt Türk'ün Türkiye'de katılım bankacılığı sektörünün büyümesine yön veren başlıca kurumlardan biri olduğunu göstermektedir. Bankanın reel sektöre dayalı finansman modellerini etkin bir şekilde uygulaması, risk paylaşımı esaslı yapısı, ürün çeşitliliğini artırması, teknolojik dönüşüme uyum sağlaması ve uluslararası fon kaynaklarına erişim kabiliyeti sektördeki rekabet gücünü önemli ölçüde artırmaktadır. Değerlendirme sonuçları, Kuveyt Türk'ün sektörün kurumsallaşmasına, finansal kapsayıcılığın genişlemesine ve faizsiz finansın yaygınlaşmasına belirgin katkılar sunduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda çalışma, Türkiye'de katılım bankacılığının yapısal dönüşümünü açıklayan bütüncül bir çerçeve sunmakta ve Kuveyt Türk örneği üzerinden sektörün geleceğine ilişkin önemli çıkarımlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the evolution and performance dynamics of the participation banking sector in Turkey, with a particular focusing on the case of Kuveyt Türk Participation Bank. The study analyzes the role of participation banking within the financial system, its connection with the real economy, and its contribution to sectoral development from both theoretical and practical perspectives. The essential functions of the banking industry and the distinctive structure of participation banking grounded in interest-free finance principles are discussed, and the establishment of this system in Turkey, its legal framework, resource collection and allocation mechanisms, and the elements shaping its sectoral transformation are examined comprehensively. In the last part of the research evaluates Kuveyt Türk's institutional progress, financial growth indicators, diversification of products and services, digitalization capability, and contributions to the national financial architecture. Comparative data analyses were carried out to assess the bank's branch and personnel numbers, funds raised, the composition of its financing methods, its retail banking performance, and its position within the participation banking field. Additionally, Kuveyt Türk's social responsibility initiatives, innovation activities, financial technology investments, and international partnerships were reviewed to highlight the bank's influence on both the Turkish economy and the global participation finance landscape. This study used document and data analysis methods. Through this method, academic publications, reports, official statistics and data from relevant institutions were systematically examined. The aim of choosing this method was to comprehensively evaluate the accumulated knowledge on the subject. The findings of the study indicate that Kuveyt Türk is one of the leading institutions propelling the advancement of the participation banking sector in Turkey. The bank's effective use of real-sector-oriented financing models, risk-sharing approach, expanded product variety, adaptability to technological change, and capability to access international funding sources considerably strengthen its competitiveness within the sector. The evaluation results reveal that Kuveyt Türk has made noteworthy contributions to the institutionalization of the sector, the enhancement of financial inclusion, and the wider implementation of interest-free financing. In this respect, the study presents an integrated framework describing the structural transformation of participation banking in Turkey and offers important insights for the future of the sector through the example of Kuveyt Türk.