Görev temelli İngilizce konuşma derslerinde çevrimiçi akran geri bildiriminin öğrenci katılımına ve konuşma performansına etkisi
The effects of online peer feedback on student engagement and speaking performance in task-based English speaking courses
- Tez No: 1014924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ YEŞİLYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran dönütü, Görev temelli öğretim, Konuşma becerisi, Yabancı dil eğitimi, Öğrenci katılımı, Peer feedback, Task-based instruction, Speaking skills, Foreign language education, Student participation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı görev temelli İngilizce konuşma derslerinde çevrimiçi akran geri bildiriminin öğrenci katılımı ve konuşma performansı üzerindeki etkisini ölçmek ve öğrencilerin bu derslere ilişkin algılarını araştırmaktır. Yöntem: Yarı deneysel olarak tasarlanan bu çalışmada, karma yöntem müdahale deseni benimsenmiştir. Katılımcılar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir üniversitenin turist rehberliği bölümünde ikinci sınıf öğrencilerinden amaçsal örnekleme ile seçilmiştir. Çalışmanın verileri, öğrenci katılım anketi, ilk ve son konuşma görev puanları ve derinlemesine öğrenci görüşmeleri yoluyla toplanmış olup nicel veriler parametrik ve / veya parametrik olmayan testler ile analizler edilirken nitel verilerin analizi tümevarım içerik analizi ile yapılmıştır. Bulgular: Eğitim müdahalesinden önce ve sonra yapılan öğrenci katılım anketi ve ilk ve son konuşma görev puanlarına göre, çevrimiçi akran geri bildiriminin genel öğrenci katılımında ve konuşma performanslarında istatiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca gönüllü katılımcılarla yürütülen yarı yapılandırılmış grup odak görüşmesi, katılımcıların eğitim müdahalesine karşı olumlu tutum sergilemiş olduklarını göstermiştir. Sonuç: Çevrimiçi akran geri bildiriminin genel öğrenci katılımı ve bilişsel katılım boyutu üzerinde önemli bir etkisi olsa da davranışsal ve duygusal boyutta etkisinin anlamlı düzeyde önemli olmadığı ve bu boyutlardaki katılımı etkileyebilecek bazı faktörlerin etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca deney grubundaki katılımcılar, eğitim müdahalesinden sonra konuşma performanslarında doğruluk, telaffuz ve kelime bilgisi açısından anlamlı düzeyde ilerleme kaydetmişlerdir. Katılımcılarla yapılan görüşmelerin sonucunda ortaya çıkan nitel bulgular bu nicel bulguları desteklemiştir. Eğitim müdahalesinin ayrıca dil becerileri gelişimi, iş birlikli öğrenme, motivasyon artışı, medya okuryazarlığı geliştirme gibi bazı faydalar sağladığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar akran geri bildiriminin eğitim uygulamalarında önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The current study aims to gauge the impact of online peer feedback on student engagement and speaking performance in task-based English speaking courses and to investigate students' perceptions of these lessons. Method: The current study, designed as a quasi-experimental research, employed a mixed-methods intervention research design. Participants were selected through the purposive sampling strategy from the second-year students in the tourist guiding department at a university in the Eastern Anatolia Region. The data were collected through a learner engagement scale, pre- and post-speaking task scores, and in-depth student interviews. Quantitative data were analysed using parametric and/or non-parametric tests, while qualitative data were analysed through inductive content analysis. Findings: According to the results of the learner engagement scale and pre- and post-speaking task scores, online peer feedback has a statistically significant impact on overall student engagement and speaking performance. Additionally, the semi-structured group focus interview showed that the participants had positive attitudes towards the educational intervention. Conclusions: Although online peer feedback had a significant impact on overall student engagement and cognitive engagement, its effect on behavioral and emotional engagement was not statistically significant, and several factors were found to influence engagement in these dimensions. Furthermore, participants in the experimental group showed significant improvement in accuracy, pronunciation, and vocabulary in their speech. Qualitative findings supported these quantitative findings. The educational intervention was also found to provide several benefits, including language skill development, collaborative learning, increased motivation, and improved media literacy. These results demonstrate the importance of peer feedback in educational practices.