Ankilozan spondilitte serum ürik asit/HDL oranının hastalık aktivitesiyle ilişkisi
Association of serum uric acid/HDL ratio with disease activity in ankylosing spondylitis
- Tez No: 1014965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, ürik asit, HDL, ürik asit/HDL oranı, BASDAI, Ankylosing spondylitis, uric acid, HDL, uric acid/HDL ratio, BASDAI
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ankilozan spondilit (AS), kronik sistemik inflamasyon ile seyreden romatolojik bir hastalıktır. Hastalık aktivitesinin doğru değerlendirilmesi tedavi başarısı açısından büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda inflamasyon ve oksidatif stresi birlikte yansıtan bileşik biyobelirteçler klinik pratikte ilgi görmektedir. Ürik asit/HDL oranı (ÜHO); inflamasyon, oksidatif stres ve lipid metabolizmasını birlikte yansıtabilen yeni nesil belirteçlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, AS hastalarında ÜHO ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi, ÜHO'nun hastalık aktivitesini öngörmedeki potansiyel rolünün araştırılması ve AS hastaları ile sağlıklı kontrol grubu arasında ÜHO değerlerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli ve kesitsel olarak planlandı. Çalışmaya AS tanısı almış 152 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip 103 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Demografik özellikler, klinik bulgular, laboratuvar parametreleri ve hastalık aktivite indeksleri kaydedildi. Hastalık aktivitesi, Bath Ankilozan Spondilit Hastalığı Aktivite İndeksi (BASDAI) kullanılarak değerlendirildi. Serum ürik asit (ÜA) düzeyinin HDL kolesterol düzeyine oranlanmasıyla ÜHO hesaplandı. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 26.0 programı ile yapıldı. Gruplar arası karşılaştırmalarda uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanıldı. ÜHO ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ve ROC eğrisi analizi ile değerlendirildi ve p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: AS hastalarında serum ÜHO düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu, ayrıca aktif hastalık grubunda ÜHO düzeylerinin remisyon grubuna kıyasla daha yüksek olduğu saptandı. Aktif hastalarda ÜHO ile C-reaktif protein (CRP), lökosit ve nötrofil düzeyleri ile hastalık aktivite indeksleri arasında pozitif; HDL düzeyi arasında ise güçlü negatif korelasyon bulundu (p<0,05). ROC analizinde ise ÜHO'nun aktif hastalığı ayırt etmede anlamlı performans gösterdiği belirlendi. Sonuç: Çalışmamızda AS hastalarında ÜHO'nun hastalık aktivitesi ile anlamlı ilişki gösterdiği saptanmış olup inflamasyon, oksidatif stres ve metabolik süreçleri birlikte yansıtan destekleyici bir belirteç olabileceği düşünülmektedir. Rutin biyokimyasal parametrelerden kolaylıkla elde edilebilmesi, düşük maliyetli ve erişilebilir olması, ÜHO'nun klinik pratikte uygulanabilir bir biyobelirteç olarak kullanım potansiyelini artırmaktadır. Ancak klinik ve prognostik değerinin daha net ortaya konulabilmesi için geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ankylosing spondylitis (AS) is a rheumatological disease characterized by chronic systemic inflammation. Accurate assessment of disease activity is crucial for treatment success. In recent years, composite biomarkers reflecting both inflammation and oxidative stress have gained interest in clinical practice. The uric acid/HDL ratio (UHR) is considered one of the new generation markers that can reflect inflammation, oxidative stress, and lipid metabolism together. This study aimed to evaluate the relationship between UHR and disease activity in AS patients, investigate the potential role of UHR in predicting disease activity, and compare UHR values between AS patients and a healthy control group. Materials and Methods: The study was designed as a single-center, cross-sectional study. The study included 152 patients diagnosed with AS and a control group of 103 healthy individuals with similar age and gender characteristics. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory parameters, and disease activity indices were recorded. Disease activity was assessed using the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI). UHR was calculated by dividing serum uric acid (UA) levels by HDL cholesterol levels. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 26.0. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for intergroup comparisons. The relationship between UHR and disease activity was evaluated using Spearman correlation analysis and ROC curve analysis, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: Serum UHR levels were found to be significantly higher in AS patients compared to the control group, and UHR levels were also higher in the active disease group compared to the remission group. In active patients, a positive correlation was found between UHR and C-reactive protein (CRP), leukocyte and neutrophil levels and disease activity indices; a strong negative correlation was found between UHR and HDL levels (p<0.05). In ROC analysis, it was determined that UHR showed significant performance in distinguishing active disease. Conclusion: In our study, UHR was found to have a significant relationship with disease activity in AS patients, and it is thought that it may be a supportive marker reflecting inflammation, oxidative stress, and metabolic processes together. Its easy availability from routine biochemical parameters, low cost, and accessibility increase the potential of UHR as a biomarker applicable in clinical practice. However, large-sample, multicenter, and prospective studies are needed to more clearly demonstrate its clinical and prognostic value.