Acil servise KOAH atak ile başvuran hastaların prognozunu belirlemede skorlama sistemlerinin kullanımı
- Tez No: 1014975
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, Erken uyarı skoru, Acil Servis, Chronic obstructive pulmonary disease, Early warning score, Emergency Service
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), dünya çapında mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir ve dördüncü en yaygın ölüm sebebi olarak kabul edilmektedir. Hastalığın seyri, semptomların akut olarak kötüleştiği ve“akut alevlenme”olarak adlandırılan dönemlerle kesintiye uğramaktadır. Acil servislerde bu hastaların prognozunu sadece klinik yargı ile tahmin etmek sınırlı başarı sağlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, acil servise başvuran KOAH alevlenme vakalarında NEWS, NEWS2, MEWS ve qSOFA skorlama sistemlerinin hastaneye yatış ve tekrar başvuruyu öngörmedeki başarılarını karşılaştırmak; özellikle de tedaviye yanıtın göstergesi olan 1. saatteki (dinamik) değişimlerin klinik değerini saptamaktır. Bu araştırma, 01.12.2024 -01.02.2026 tarihleri arasında Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde yürütülen prospektif gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya göğüs hastalıkları polikliniğinde daha önceden spirometri yapılarak KOAH tanısı konulan ve acil servise GOLD kılavuzuna göre alevlenme tanımına uyan yetişkin KOAH hastaları alındı. Hastaların başvuru anındaki (0. saat) ve ilk tedaviden sonraki (1. saat) vital bulguları ile laboratuvar verileri kaydedilerek NEWS, NEWS2, MEWS ve qSOFA skorları hesaplanmıştır. Verilerin analizinde skorların öngörü gücü ROC (Receiver Operating Characteristic) analizi ile değerlendirilmiş, yatış kararını etkileyen bağımsız faktörler ise çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile belirlenmiştir. Çalışmaya KOAH alevlenmesi tanısı alan 139 yetişkin hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 71,2 ± 11,1 yıl (aralık: 33-95 yıl) olup, %82'si erkektir. Takip sürecinde hastaların 72'si (%51,8) hastaneye yatırılmış, 67'si (%48,2) taburcu edilmiştir. Toplam 8 ölüm (%5,8) gerçekleşmiş ve bu ölümlerin tamamı hastaneye yatırılan grupta izlenmiştir (p=0,007). Başvuru anındaki (0. saat) NEWS (AUC: 0,702; p < 0,001) ve NEWS2 (AUC: 0,690; p < 0,001) skorları, yatış kararını öngörmede en başarılı sistemler olarak saptanmıştır. NEWS skoru için başvuru anındaki optimal kesme noktası >7,5 (Duyarlılık: %65,3, Özgüllük: %67,2); NEWS2 skoru için ise >7,5 (Duyarlılık: %61,1, Özgüllük: %71,6) olarak hesaplanmıştır. qSOFA skoru (AUC: 0,570; p=0,157) yatış öngörüsünde en düşük başarıyı göstermiş olsa da, kesme değeri >1,5 (2 ve üzeri puan) alındığında %95,5 gibi yüksek bir özgüllük oranına ulaştığı ve bu skora sahip hastaların %80'inin yatırıldığı görülmüştür (p=0,021). Çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonucunda, hastaneye yatış kararını bağımsız olarak öngören tek faktörün 1. saatteki NEWS skoru olduğu bulunmuştur (OR: 1,544; %95 GA: 1,145-2,081; p=0,004). 1. saat NEWS skoru için optimal kesme noktası >6,5 (Duyarlılık: %52,8, Özgüllük: %73,1, AUC: 0,709; p < 0,001) olarak saptanmıştır. Acil servisten taburcu edilen hastaların %46,3'ünün (n=31) bir ay içinde tekrar başvurduğu tespit edilmiştir (p=0,005). Yüksek solunum sayısı (p=0,008), yüksek üre değerleri ve 0. saat qSOFA skoru yüksekliği (p=0,009), taburculuk sonrası tekrar başvuran hastalarda anlamlı düzeyde yüksek tespit edildi. KOAH alevlenmesi ile başvuran hastaların yönetiminde, sadece başvuru anındaki“statik”ölçümlere odaklanmak yerine, hastanın tedaviye verdiği yanıtı yansıtan 1. saatteki NEWS skorundaki değişimlerin (dinamik izlem) esas alınması gerektiği saptanmıştır. NEWS ve NEWS2 sistemleri hem klinik ciddiyeti hem de hastanede kalış süresini öngörmede başarılı araçlardır.
Özet (Çeviri)
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is one of the leading causes of mortality worldwide and is considered the fourth most common cause of death. The course of the disease is interrupted by periods of acute worsening of symptoms, referred to as“acute exacerbations”. Predicting the prognosis of these patients in emergency departments solely through clinical judgment has limited success. The main objective of this study is to compare the success of the NEWS, NEWS2, MEWS and qSOFA scoring systems in predicting hospitalization and readmission in COPD exacerbation cases presenting to the emergency department; in particular, to determine the clinical value of the changes at the 1st hour (dynamic), which are indicative of treatment response. This research is a prospective observational study conducted at the Emergency Medicine Clinic of Adıyaman University Training and Research Hospital between December 1, 2024, and February 1, 2026. Adult COPD patients who had previously been diagnosed with COPD by spirometry in the pulmonary diseases outpatient clinic and who met the criteria for exacerbation according to the GOLD guidelines, were included in the study. Patients' vital signs and laboratory data were recorded at admission (0th hour) and after the first treatment (1st hour), NEWS, NEWS2, MEWS, and qSOFA scores were calculated. The predictive power of the scores was evaluated using ROC (Receiver Operating Characteristic) analysis, and independent factors influencing admission decisions were determined using multivariate logistic regression analysis. The study included 139 adult patients diagnosed with COPD exacerbation. The mean age of the patients was 71.2 ± 11.1 years (range: 33-95 years), and 82% were male. During the follow-up period, 72 patients (51.8%) were hospitalized, and 67 (48.2%) were discharged. A total of 8 deaths (5.8%) occurred, all of which were observed in the hospitalized group (p=0.007). The NEWS (AUC: 0.702; p < 0.001) and NEWS2 (AUC: 0.690; p < 0.001) scores at the time of admission were identified as the most successful systems in predicting admission decisions. The optimal cutoff point at the time of admission for the NEWS score was calculated as >7.5 (Sensitivity: 65.3%, Specificity: 67.2%); and for the NEWS2 score as >7.5 (Sensitivity: 61.1%, Specificity: 71.6%). Although the qSOFA score (AUC: 0.570; p=0.157) showed the lowest success in predicting admission, it reached a high specificity rate of 95.5% when the cutoff value was >1.5 (2 points or higher), and 80% of patients with this score were admitted (p=0.021). Multivariate logistic regression analysis revealed that the only factor independently predicting hospital admission decision was the first hour NEWS score (OR: 1.544; 95% CI: 1.145-2.081; p=0.004). The optimal cutoff point for the first hour NEWS score was determined to be >6.5 (Sensitivity: 52.8%, Specificity: 73.1%, AUC: 0.709; p < 0.001). It was found that 46.3% (n=31) of patients discharged from the emergency department returned within one month (p=0.005). High respiratory rate (p=0.008), high urea levels, and high qSOFA score (p=0.009) were significantly higher in patients who returned after discharge. In the management of patients presenting with COPD exacerbation, it has been determined that instead of focusing solely on“static”measurements at the time of admission, the changes in the NEWS score at the first hour (dynamic monitoring), reflecting the patient's response to treatment, should be prioritized. Both the NEWS and NEWS2 systems are successful tools in predicting both clinical severity and length of hospital stay.