Tetrahidronaftalin bileşiğinin 2 pozisyonundan sübstitüe fenetilamin bazlı üre türevlerinin sentezi, antikanser ve antibakteriyel özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of phenethylamine-based urea derivatives substituted at the 2-position of tetrahydronaphthalene and investigation of their anticancer and antibakterial properties
  1. Tez No: 1014976
  2. Yazar: ESRA AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF AKBABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel aktivite, Antikanser, Üre, Antibacterial activity, Anticancer, Urea
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, tetrahidronaftalin çekirdeği, fenetilamin uzantısı ve üre fonksiyonel grubunu içeren yeni bir molekül serisi tasarlanmış, sentezlenmiş ve biyolojik ile elektronik özellikleri açısından incelenmiştir. Çalışmada, bir referans molekülden hareketle para-sübstitüe üre türevleri elde edilmiştir. Biyolojik sonuçlar, sentezlenen bileşiklerin U87MG insan glioblastoma hücrelerinde belirgin antiproliferatif etki gösterdiğini, sağlıklı HMC3 insan mikroglia hücrelerinde ise farklı toksisite profilleri sergilediğini ortaya koymuştur. Özellikle referans molekül yüksek seçiciliği ile, flor sübstitüe türev ise güçlü antiglioblastoma etkinliği ve dengeli biyolojik profili ile öne çıkmıştır. Antimikrobiyal analizler, seçilen bileşiklerin Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus üzerinde konsantrasyon ve zamana bağlı inhibisyon oluşturabildiğini göstermiştir.DFT hesaplamaları, para-sübstitüent değişiminin frontier moleküler orbital enerjilerini belirgin biçimde etkilediğini göstermiştir. Deneysel ve teorik veriler birlikte değerlendirildiğinde, bu moleküler platformun antikanser ve antibakteriyel potansiyel taşıyan yeni biyoaktif ajanların geliştirilmesi açısından umut verici olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a novel series of molecules containing a tetrahydronaphthalene core, a phenethylamine moiety, and a urea functional group was designed, synthesized, and evaluated in terms of their biological and electronic properties. Starting from a reference molecule, para-substituted urea derivatives were successfully obtained. Biological studies showed that the synthesized compounds exhibited significant antiproliferative activity against U87MG human glioblastoma cells, while displaying different toxicity profiles toward healthy HMC3 human microglia cells. The reference compound showed high selectivity, whereas the fluoro-substituted derivative demonstrated strong antiglioblastoma activity with a balanced biological profile. Antimicrobial assays further revealed concentration- and time-dependent inhibitory effects against Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus. DFT calculations indicated that para-substituent variation significantly affects frontier molecular orbital energies. Overall, the combined experimental and theoretical results suggest that this molecular platform is promising for the development of new bioactive agents with anticancer and antibacterial potential.