Zerdüştîlik'te tanrı ve âlemle ilişkisi
God and his relationship to the cosmos in zoroastrianism
  1. Tez No: 1015006
  2. Yazar: OĞUZHAN ÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT AY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahura Mazda, Mutezile, Zerdüştilik, Ahura Mazda, Mutazila, Zoroastrianism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Zerdüştî teolojisinde tanrı tasavvurları ve tanrı-âlem ilişkisi Pehlevî-Pazend metinlerine dayanılarak incelenmiştir. Avesta külliyatı bu teolojinin litürjik arka planını oluşturmaktadır. Zerdüştî düşünce Hint-İran geleneği, Yunan felsefesi ve Semitik kültürle etkileşimi göz önüne alınarak konumlandırılmıştır. Pehlevî metinlerinin düalist bir teoloji inşa ettiği tespit edilmiştir. Ahura Mazda ile Ehrimen ezelî iki cevherdir ve tanrı, tabiatı gereği yalnızca iyiyi var etmekte, kötülük yapamamaktadır. Zerdüştî gelenekte standartlaşmış bir yaratma modeli yoktur. İleri sürülen yaratma modellerinin tamamı iç içedir ve ortak paydaları yoktan yaratmanın reddidir. Zerdüştî teoloji sistemine en yakın model sudûr nazariyesidir. Ancak iki ezelî ilke kabul edildiği için Zerdüştî sudûr fikri, Yeni Platoncu taşma anlayışına tam oturmamaktadır. Mu'tezile ile temas eden metinlerde tanrının iradesi meselesi gerilim oluşturmaktadır. Zerdüştîler Mu'tezile'ye karşı fâil-i muhtâr tanrı tasavvurunu savunmaya çalışsa da yaratmayı ontolojik zorunluluk olarak görmeleri ve tanrının tabiatı gereği eylem yapması çelişki doğurmaktadır. Zurvan miti gibi anlatılar, sudûr sistemini tek ilkeye bağlama işlevi görüyor olabilir. Pehlevî metinlerinde mitolojiden teolojiye geçiş sürecinin izleri baskındır. Metinlerin teolojik muhtevasıyla birlikte mitik-mistik yönünün de muhafaza edildiği ve özellikle Mu'tezile ile rekabetin yoğunlaştığı dönemde teolojiyi sistemleştirme çabasına rastlandığı üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda Sâsânî resmî ideolojisinin ortodoksi girişimi sorgulanmış ve Zerdüştîlik tarihi Helenistik döneme dikkat çeken bir noktada ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the conceptions of God and the God-world relationship in Zoroastrian theology based on Pahlavi-Pazand texts. The Avestan corpus forms the liturgical background of this theology. Zoroastrian thought is situated in the light of its interaction with the Indo-Iranian tradition, Greek philosophy, and Semitic culture. The Pahlavi texts are found to construct a dualist theology. Ahura Mazda and Ahriman are two pre-eternal substances; God, by nature, brings into being only the good and cannot do evil. The Zoroastrian tradition possesses no standardized model of creation. The proposed models are all intertwined, their common ground being the rejection of creation ex nihilo. The model most closely aligned with the Zoroastrian theological system is the theory of emanation. However, because it admits two pre-eternal principles, the Zoroastrian idea of emanation does not fully align with the Neoplatonic conception of overflow. In texts engaging the Mu'tazila, the question of God's will generates tension. Although Zoroastrians attempt to defend the conception of God as a voluntary agent (fāʿil mukhtār) against the Muʿtazila, their treatment of creation as an ontological necessity and their understanding of God as acting by the necessity of His nature give rise to an internal contradiction within their theological framework. Narratives such as the Zurvan myth may serve to anchor the emanationist system to a single principle. The study emphasizes that, alongside their theological content, the texts preserve a mythic-mystical dimension and that efforts to systematize theology became particularly visible during the period of intensified competition with the Muʿtazila. In this context, the Sasanian official ideology's attempt to establish orthodoxy is questioned, and the history of Zoroastrianism is examined with particular attention to the Hellenistic period.