A Methodology for verification and validation of models and simulations: Acquirers' viewpoint
Model ve simülasyonların doğrulanması ve geçerlenmesi için bir metodoloji: Müşteri bakış açısı
  1. Tez No: 101504
  2. Yazar: ORHUN ORHAN MOLYER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ELİF DEMİRÖRS, DOÇ.DR. ONUR DEMİRÖRS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Verification and Validation, Models, Simulations, Modeling and Simulation, Acquisition m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz MODEL VE SİMÜLASYONLARIN DOĞRULANMASI VE GEÇERLENMESİ İÇİN BİR METODOLOJİ: MÜŞTERİ BAKIŞ AÇISI MOLYER, Orhun Orhan Yüksek Lisans, Bilişim Sistemleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Onur DEMİRÖRS Tez Yardımcı Yöneticisi: Doç.Dr. Elif DEMİRÖRS Mayıs 2001, 97 sayfa Modelleme ve simülasyon yıllardan beri Yöneylem Araştırmasının önemli bir aracı olmuştur. Model ve simülasyonların karmaşıklığı zamanla artmıştır. Geliştirilmekte olan model ve simülasyonların karmaşıklığı ve büyüklüğünün yanı sıra artan geliştirme maliyetleri, ürünlerin hata ve yetersizliklerinin geliştirme sürecinin erken dönemlerinde tespit edilebilmesi için daha sıkı bir şekilde denetlenmesini zorunlu kılmaktadır. Bu durum, model ve simülasyon sistemlerinin müşterilerini, geliştirme sürecinin ara ürünlerindeki hata ve yetersizlikleri tespit etmek için gereken mekanizmayı oluşturabilmeye yönelik yeni arayışlara itmektedir. Bu tezin amacı, geliştirilmekte olan ara ve nihai ürünün doğrulanması ve geçerlenmesi için müşteri tarafından izlenebilecek bir metodoloji ortaya koymak ve önerilen metodolojinin uygulamasından elde edilen gözlemleri sunmaktır. Anahtar Kelimeler Doğrulama ve Geçerleme, Model, Simülasyon, Modelleme ve Simülasyon, Tedarik iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A METHODOLOGY FOR VERIFICATION AND VALIDATION OF MODELS AND SIMULATIONS: ACQUIRERS' VIEWPOINT MOLYER, Orhun Orhan M.S., Department of Information Systems Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Onur DEMİRÖRS Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Elif DEMİRÖRS May 2001, 97 pages Modeling and simulation has been an important operations research tool for many years. In time, the complexity of models and simulations has increased. Besides the complexity and great volume of the models and simulations under development, the raising development cost enforces products to be inspected more rigorously for defects and insufficiencies in earlier phases of development. This leads acquirers of the models and simulation systems to search new ways for establishing the necessary mechanism to find defects and insufficiencies in the intermediate products of the development process. The objectives of this thesis are to propose a methodology to be followed by the acquirer for verification and validation of the intermediate / end products to be developed, and to present the observations obtained form the experimentations of this proposed methodology.