Kesikli ve sürekli sistemlerin modellenmesi ve analizinde görsel simülasyon tekniği ve uygulaması
Visual simulation method and its application for modeling and analyzing discrete and continuous systems
  1. Tez No: 139811
  2. Yazar: DOĞUŞ KEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel simülasyon, kesikli sistem simülasyonu, sürekli sistem simülasyonu, melez sistem simülasyonu, arena. XII, Visual simulation, discrete system simulation, continuous system simulation, hybrid system simulation, arena. xiu
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, karar verme süreçlerinin etkinliğinin arttırılmasında bilgisayar destekli görsel simülasyon tekniğinin katkısı incelenmiştir. Gezen birimlerin yaratılması, yok edilmesi, rotalanması, hareketleri, taşınması, birleştirilmesi ve ayrıştırılması gibi sistem içi faaliyetlerin modellenmesinde Arena 5.0 programı ile görsel simülasyon tekniğinin kullanımı tanımlanmıştır. Bir simülasyon projesinin girdi analizi, modelin doğrulanması, modelin geçerliliğinin kanıtlanması ve çıktı analizi aşamalarında görsel simülasyon tekniği kullammımn sağladığı avantajlar belirtilmiştir. Kesikli, sürekli ve melez tipteki endüstriyel sistemlerin modellenmesinde ve analiz edilmesinde görsel simülasyon tekniğinin kullanımı incelenmiştir. Kesikli üretim sistem simülasyonu için yapılan uygulama, gaz armatürleri üretimi yapan bir işletmede gerçekleştirilmiştir. Ocak musluğu ürün ağacındaki her bir ürün bileşeni için görsel simülasyon modelleri oluşturulmuş ve bu modeller analiz edilerek günlük montaj hattı çıktı kapasitesini maksimize edecek çözüm önerileri sunulmuştur. Bünyesinde hem kesikli hem de sürekli değişim gösteren öğeler içeren melez sistemlerin simülasyonu için yapılan uygulama çalışmasında sıcak haddeleme yöntemi ile sac levha üretimi için bir simülasyon modeli geliştirilmiştir. Günlük rulo üretimini maksimize edecek ve endüstriyel firm prosesinin verimliliğini arttıracak olan politikalar test edilmiştir. Sürekli sistem simülasyonu uygulamasında hastalıklı bir gen tipinin popülasyon dinamiği üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the contribution of computer aided visual simulation methodology to the enhancement of effectiveness in decision making process is examined. By means of Arena 5.0 software, system activities such as generating, disposing, routing, moving, transporting, assembling and dismantling entities are investigated in terms of visual simulation technique. The numerous benefits sought from utilization of visual simulation at input analysis, model verification, model validation and output analysis stages of a simulation project were scrutinized. The applicability of visual simulation technique to discrete, continuous and hybrid types of industrial systems was deeply investigated. Discrete production system simulation application model was executed in a company producing gas valves. According to the bill of materials of a cooker valve, simulation models were constructed and analyzed including each individual components aiming to maximize the daily production capacity of the final assembly line. Proposals regarding the augmentation of resource productivity were also stated in the content of the study. The systems that comprises not only discrete event variables but also continuously changing variables can be named as hybrid systems. The hybrid system simulation model constructed in the application stage deals with a continuous hot rolling metal sheet production process. Operational policies aiming the maximization of daily coil production and the utilization of the industrial furnace process were tested. Finally, the effects of an infectious disease on population dynamics were examined as a continuous system simulation application.