Kasaplarda ergonomi eğitimi ve nöromüsküler kontrol odaklı egzersizlerin etkinliği: Randomize kontrollü çalışma
Effectiveness of ergonomics training and neuromuscular control exercises in butchers: A randomized controlled trial
- Tez No: 1015131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ŞEVGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yorgunluk, Postür, Ergonomi, Uyku, Ağrı, Fatigue, Posture, Ergonomics, Sleep, Pain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kasaplarda uygulanan ergonomi eğitimi ve nöromüsküler kontrol odaklı egzersizlerin etkinliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü deneysel yöntemine sahip bu araştırmaya, aktif olarak çalışan 50 profesyonel kasap dâhil edilmiştir. Katılımcılar, egzersiz (n=25) ve kontrol (n=25) grubu olmak üzere iki eşit gruba randomize edilmiştir. Kontrol grubuna yalnızca ergonomi eğitimi verilirken; egzersiz grubuna ergonomi eğitimine ek olarak nöromüsküler kontrol odaklı egzersiz programı uygulanmıştır. Egzersiz uygulamaları haftada 3 gün 12 hafta olarak planlandı. Katılımcılar müdahale öncesi ve müdahale sonrasında Vizüel Analog Skala (VAS), Kol, Omuz ve El Sorunları Hızlı Anketi, Yorgunluk Şiddeti Ölçeği (YŞÖ), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Nordic Kas-İskelet Sistemi Anketi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Egzersiz grubunda; ağrı, fonksiyonel kapasite, yorgunluk ve uyku kalitesinde müdahale sonrası anlamlı iyileşme görüldü (p<0,05). Kontrol grubunda klinik ölçümlerinde ise zaman içinde anlamlı bir değişim meydana gelmedi (p>0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda, tüm parametrelerde egzersiz grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. (p<0,05). Sonuç: Nöromüsküler kontrol temelli egzersiz ve ergonomi eğitiminin, kasaplarda boyun ve üst sırt bölgesine yönelik kas-iskelet sistemi semptomlarının azaltılmasında etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Fiziksel yüklenmenin yüksek olduğu meslek gruplarında, ergonomik düzenlemelerin spesifik egzersiz yaklaşımlarıyla desteklenmesinin çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesinde proaktif bir rol oynayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effectiveness of ergonomics training and neuromuscular control-oriented exercises in butchers. Materials and Methods: Fifty actively working professional butchers were included in this randomized controlled experimental study. Participants were randomly assigned to either an exercise group (n=25) or a control group (n=25). While the control group received only ergonomics training, the exercise group received a neuromuscular control-oriented exercise program in addition to ergonomics training. The exercise program was performed three days per week for 12 weeks. Participants were evaluated before and after the intervention using the Visual Analog Scale (VAS), Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand Questionnaire (Quick-DASH), Fatigue Severity Scale (FSS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and Nordic Musculoskeletal Questionnaire. Results: Significant improvements were observed in pain, functional capacity, fatigue, and sleep quality in the exercise group following the intervention (p<0.05). No significant changes were observed over time in the clinical measurements of the control group (p>0.05). Between-group comparisons revealed statistically significant differences in favor of the exercise group for all outcome measures (p<0.05). Conclusion: Neuromuscular control-oriented exercises combined with ergonomics training were found to be an effective approach for reducing musculoskeletal symptoms related to the neck and upper back region in butchers. It is considered that supporting ergonomic interventions with specific exercise approaches may play a proactive role in maintaining and improving workers' health in occupations involving high levels of physical workload.