Nazımiye (Tunceli) ilçesinin etnobotaniközellikleri
Ethnobotanical characteristics of nazimiye (Tunceli) district
- Tez No: 1015130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİKAİL AÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, Ethnobotany
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Nazımiye yöresinde halkın çeşitli amaçlarla kullandığı, bölgenin kültürel yaşamında önemli bir yere sahip olan bitkilerle ilgili geleneksel bilgilerin incelenmesi, ortaya çıkarılması ve sistematik biçimde kayıt altına alınması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler, yöre halkı ile yüz yüze yapılan görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Kaynak kişilerin belirlenmesinde öncelikle köy muhtarlarıyla iletişime geçilerek genel bilgilendirme yapılmış; ardından sahada bitkileri tanıyan, bu konuda deneyimi bulunan veya bitkileri günlük yaşamında aktif olarak kullanan kişiler (ev hanımları, çobanlar, bitkilere ilgi duyanlar, bitki materyali ile çalışan zanaatkârlar,“ocak”geleneğine bağlı şifacılar ve yakınları) seçilmiştir. Arazi çalışmalarında etnobotanik özelliğe sahip 45 familyaya ait 134 takson tespit edilmiş ve bu taksonların yöre halkı tarafından hangi şekillerde, hangi amaçlarla ve hangi kültürel bağlamlarda kullanıldığı ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Saha çalışmaları sırasında etnobotanik değeri ortaya konan türlerin yanında daha önceden Tunceli florasında olduğuna dair herhangi bir kanıt olmayan Trigonella foenum-graecum türü ilk defa tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, bölgenin zengin bir etnobotanik bilgi birikimine sahip olduğunu ve bu bilgilerin hem kültürel mirasın korunması hem de geleneksel uygulamaların geleceğe aktarılması açısından önemli bir kaynak sunmuş olduğunu göstermektedir. Ancak bunun yanında özellikle göç ve merkezi bölgelere kolay ulaşım gibi durumlardan dolayı ise geleneksel bilginin unutulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of examining, uncovering, and systematically recording traditional knowledge about plants used by the local people of the Nazımiye region for various purposes and holding an important place in the cultural life of the area. The data were obtained through face-to-face interviews with local residents. In identifying the source persons, village headmen were first contacted and given general information; afterwards, individuals who recognized plants, had experience in this field, or actively used plants in their daily lives (housewives, shepherds, plant enthusiasts, artisans working with plant materials, healers associated with the“ocak”tradition, and their relatives) were selected. During the fieldwork, 134 taxa belonging to 45 families with ethnobotanical significance were identified, and the ways in which these taxa were used by the local people—including their purposes and cultural contexts—were evaluated in detail. In addition to the species whose ethnobotanical value was revealed during the field studies, Trigonella foenum-graecum, a species for which there had previously been no evidence in the flora of Tunceli, was recorded for the first time. The findings show that the region possesses a rich body of ethnobotanical knowledge and that this knowledge provides an important resource both for the preservation of cultural heritage and for the transmission of traditional practices to future generations. However, it was also observed that traditional knowledge has been increasingly forgotten, particularly due to factors such as migration and easier access to central areas.