Sağlık kurumlarında algılanan hizmet kalitesi ve sağlık iletişimi sorunlarının değerlendirilmesi: Bir vakıf üniversitesi çalışanları örneği
Assessment of perceived service quality and health communication problems in healthcare institutions: A case study of foundation university employees
- Tez No: 1015144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık İletişimi, Hizmet Kalitesi, Hasta Memnuniyeti, Sağlık Hizmetleri, İletişim Sorunları, Health Communication, Service Quality, Patient Satisfaction, Healthcare Services, Communication Problems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sağlık iletişimi, hasta ile sağlık çalışanı arasında gerçekleşen bilgi alışverişi, karşılıklı anlayış ve güven ilişkisini içeren önemli bir süreçtir. Etkili iletişim, hastaların tedavi sürecine katılımını ve hizmetten duydukları memnuniyeti artırırken; iletişim sorunları hizmet kalitesi algısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir Bu çalışmanın amacı, sağlık hizmetlerinde hasta–sağlık çalışanı arasındaki iletişim sorunları ile algılanan hizmet kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin sosyodemografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Ayrıca söz konusu değişkenlerin hastane tercih davranışları üzerindeki etkileri de değerlendirilmiştir. Araştırma nicel yöntemle gerçekleştirilmiş olup veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulguları, sağlık iletişimi sorunları ile algılanan hizmet kalitesi arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir (r =-0,278; p <0,001). Ayrıca eğitim düzeyi ve hastane türüne göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bununla birlikte iletişim sorunlarının artmasıyla birlikte hastaneyi tekrar tercih etme ve tavsiye etme eğiliminin azaldığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, sağlık iletişimi hizmet kalitesi algısı ve hasta davranışları üzerinde belirleyici bir role sahiptir. Bu doğrultuda iletişim süreçlerinin iyileştirilmesi, hasta memnuniyetinin artırılması ve sürdürülebilir hizmet kalitesinin sağlanması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Health communication refers to the exchange of information, mutual understanding, and trust between patients and healthcare providers. Effective communication enhances patients' participation in the treatment process and increases their satisfaction with healthcare services, whereas communication problems may negatively affect perceived service quality The aim of this study is to examine the relationship between communication problems experienced between patients and healthcare professionals and perceived service quality in healthcare settings, as well as to determine whether these variables differ according to socio-demographic characteristics. Additionally, the effects of communication problems and perceived service quality on hospital preference behaviors are evaluated. The study was conducted using a quantitative research design, and data were collected through a survey method. The collected data were analyzed using the SPSS statistical package program. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis were employed. The findings reveal a statistically significant and negative relationship between health communication problems and perceived service quality (r =-0.278; p <0.001). Furthermore, significant differences were observed in both variables according to education level and type of hospital. It was also found that as communication problems increase, the likelihood of preferring the same hospital again and recommending it to others decreases. In conclusion, health communication plays a decisive role in shaping perceived service quality and patient behaviors. Improving communication processes in healthcare services is therefore critical for enhancing patient satisfaction and ensuring sustainable service quality.