الوقف النقدي وأثره في تنمية مهاجري شعب الأويغور: تركيا أنموذجا
Para vakfının Uygur göçmenlerin kalkınmasına etkisi: Türkiye örneği
  1. Tez No: 1015185
  2. Yazar: AYŞE AZİZİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Vakıf, Uygurlar, Türkiye, Doğu Türkistan, Cash Waqf, Uyghurs, Turkey, East Turkistan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, para vakfı İslam hukukunda bir vakıf türü olarak ele almaktadır. Çalışma, kavramın fıkhî temellerini ortaya koyarak, türlerini ve özelliklerini açıklamaktadır. Çalışmada, nakdi vakfın meşruiyet temelleri Kur'an ve Sünnet'ten getirilen deliller, fıkhî kaideler ve dört mezhebin görüşleri doğrultusunda incelenmiştir. Çalışma ayrıca, Türkiye'deki Uygur muhacirlerinin mevcut durumuna da ışık tutmakta; karşılaştıkları sosyal ve ekonomik zorlukları ortaya koymakta ve para vakfın küçük ölçekli projelerin desteklenmesi, eğitim imkânlarının sağlanması ve kültürel-dini kimliğin korunması yoluyla bu zorlukların hafifletilmesinde etkili bir araç olabileceğini göstermektedir. Bu mekanizmanın etkinliğini değerlendirmek amacıyla, çalışmada betimsel-analitik bir yöntem benimsenmiş; Türkiye'de ikamet eden Uygur muhacirlerinden oluşan bir örnekleme anket uygulanmıştır. Amaç, Para vakıf kavramına dair farkındalık düzeylerini ve toplumsal destek mekanizması olarak bu yapıya ne ölçüde ilgi gösterebileceklerini ölçmektir. Veriler istatistiksel yazılımlar kullanılarak analiz edilmiş; böylece nicel ve nitel bulgular aracılığıyla genel eğilimler tespit edilmiştir. Sonuçlar, güvenilir kurumsal yapılar ve şeffaf uygulama mekanizmaları sağlandığı takdirde Uygur toplumu içinde nakdi vakıf uygulamasına güçlü bir eğilim olduğunu ortaya koymuştur. Bölüm, özellikle mülteci topluluklar ve dezavantajlı gruplar için nakdi vakfın kapsayıcı bir kalkınma aracı olarak benimsenmesini destekleyen bir dizi pratik öneriyle sona ermektedir. Çalışmanın genel sonucu, nakdi vakfın kırılgan grupları desteklemek ve toplumsal kalkınmayı sağlamak açısından umut verici bir model sunduğudur; ancak bu, sürdürülebilirlik, şeffaflık ve adil dağılımı temin edecek meşru ve düzenli yapılar içinde yürütülmelidir.
Özet (Çeviri)
This study explores cash waqf as a form of Islamic endowment. It begins by establishing its legal foundations, identifying its types and features, and tracing its historical development to its modern applications through diverse investment tools. The study examines Sharia bases for cash waqf using evidence from the Qur'an and Sunnah, key jurisprudential rules, and the opinions of the four main Islamic schools. It also highlights the current conditions of Uyghur migrants in Turkey, outlining the social and economic challenges they face. The study shows how cash waqf can effectively support their needs by funding small projects, providing education, and preserving their cultural and religious identity. To evaluate its effectiveness, the study uses a descriptive-analytical method based on a questionnaire distributed to Uyghur migrants in Turkey. It aimed to assess their awareness of cash waqf and willingness to engage with it as a community support tool. Data analysis through statistical software offered both quantitative and qualitative insights into general trends. Findings revealed strong potential for adopting cash waqf among Uyghurs, provided reliable institutions and transparent mechanisms exist. The chapter ends with practical recommendations to adopt cash waqf as a development tool, especially for refugees and marginalized groups. The study concludes that cash waqf is a promising model for supporting vulnerable communities and promoting social development, if applied within well-regulated, Sharia-compliant frameworks that ensure sustainability, transparency, and fair distribution.