Basketbol Altyapı Oyuncularının Zihinsel Dayanıklılıklarına Fenomenolojik Bir Bakış
A Phenomenological Perspective On The Mental Toughness Of Youth Basketball Players
  1. Tez No: 1015186
  2. Yazar: SETENAY SUYÜNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜRMÜZ KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Dayanıklılık, Basketbol, Altyapı, Fenomenoloji, Deneyim, Mental Toughness, Basketball, Youth Athletes, Phenomenology, Lived Experience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırmanın amacı, Çanakkale'de faaliyet gösteren basketbol kulüplerinde aktif oynayan 18 yaşındaki erkek basketbolcuların zihinsel dayanıklılık deneyimlerini incelemektir. Araştırmada sporcuların zihinsel dayanıklılığı nasıl deneyimledikleri, bu deneyimlere hangi anlamları yükledikleri ve performans sırasında karşılaştıkları baskı, hata, stres ve belirsizlik durumlarını nasıl yaşadıkları betimsel fenomenolojik yaklaşım çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden Husserlci fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Çanakkale'deki basketbol kulüplerinde aktif basketbol oynayan 18 yaşındaki erkek sporcular oluşturmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve Clark Moustakas'ın betimsel fenomenolojik analiz yaklaşımı doğrultusunda analiz edilmiştir. Analiz sürecinde epoche ilkesi benimsenmiş, görüşme verileri tekrar tekrar okunarak anlam birimlerine ayrılmış ve ortak temalar altında yapılandırılmıştır. Katılımcı deneyimleri hem metinsel (textural) hem de yapısal (structural) boyutlarıyla incelenmiştir. Araştırma bulguları, zihinsel dayanıklılığın sporcular tarafından yalnızca baskıya dayanma becerisi olarak değil; hata sonrası yeniden odaklanabilme, duyguları düzenleyebilme, özgüveni sürdürebilme, mücadeleyi devam ettirebilme ve olumsuz deneyimleri gelişim fırsatına dönüştürebilme süreci olarak deneyimlendiğini göstermiştir. Bulgular doğrultusunda zihinsel dayanıklılığın dinamik, gelişebilir, bağlama duyarlı ve döngüsel bir yapı taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen temalar doğrultusunda Döngüsel Zihinsel Dayanıklılık Modeli geliştirilmiştir. Model, sporcuların karşılaştıkları zorluklar sonrasında bilişsel değerlendirme, duygusal düzenleme, yeniden odaklanma, öğrenme ve yeniden performansa dönüş süreçleri aracılığıyla zihinsel dayanıklılığı sürekli yeniden yapılandırdıklarını ortaya koymaktadır. Bu modelin, zihinsel dayanıklılık kavramının fenomenolojik açıdan anlaşılmasına ve spor psikolojisi uygulamalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the mental toughness experiences of 18-year-old male basketball players actively competing in basketball clubs in Çanakkale. The study explored how athletes experience mental toughness, the meanings they attribute to these experiences, and how they perceive and respond to pressure, mistakes, stress, and uncertainty during performance. A qualitative research design based on Husserlian descriptive phenomenology was employed. The study group consisted of 18-year-old male basketball players actively participating in basketball clubs in Çanakkale. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using Clark Moustakas's descriptive phenomenological analysis approach. Throughout the analysis process, the principle of epoche was adopted to bracket the researcher's preconceptions. Interview transcripts were repeatedly reviewed, divided into meaning units, and organized into thematic structures. Participants' experiences were examined through both textural and structural dimensions in order to reveal not only what was experienced but also how these experiences emerged within specific performance contexts. The findings indicated that mental toughness was experienced not merely as the ability to withstand pressure, but as a dynamic process involving refocusing after mistakes, regulating emotions, maintaining self-confidence, sustaining effort, and transforming negative experiences into opportunities for growth. The results further revealed that mental toughness possesses a developmental, context-sensitive, and cyclical nature. Based on the themes derived from the participants' experiences, a Cyclical Mental Toughness Model was developed. The model demonstrates that athletes continuously reconstruct their mental toughness through interconnected processes of cognitive appraisal, emotional regulation, refocusing, developmental learning, and re-engagement in performance following challenging experiences. The findings contribute to a phenomenological understanding of mental toughness and provide practical implications for sport psychology interventions and athlete development programs.