تخصيص وقف الذخيرة للعلامة ابن أمير حاج الحنفي من بداية الوقف في حالة المرض إلى نهاية المتفرقاتدراسةً وتحقيقاً
İbn Emir El-haj el-Hanefi'nin Zahira vakfı tahsisi adlı eserinin tahkik ve incelemesi: Hastalık durumunda bağış bölümünden çeşitliler bölümüne kadar
  1. Tez No: 892949
  2. Yazar: ABDULRAHMAN ALSAYYED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEMİMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Ekonomi, Religion, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vakıf, Zahira, İbn Emir El-Haj El-Hanefi, Vakıf Mütevelli, Şahitlik, Yeryüzü, Endowment, Althakheerah, Ibn Amir Hajj Al-Hanafi, the guardianship, the witness, the land
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Tez, içindekiler, sonuç ve dipnotlar olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, tezin genel çerçevesi olan önsöz, tez konusu, önemi, seçim nedenleri, uygulamaları ve yapısını içermektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde, el yazması eserin müellifi alim İbn Emir El-Haj El-Hanifi, yaşadığı yüzyıl ve“Zahira Vakfı Tahsisi”kitabının tanıtımına yer vermiştir. Üçüncü bölüm ise yazma eserin on beşinci bölümünün başlangıcından, eserin sonuna kadar olan ikinci kısmın tahkikini kapsamaktadır. Sonuç bölümünde en önemli bulgular ve öneriler ele alınmıştır. İçindekiler kısmı: özel isimler, şehirler, bölgeler, metinde bahsedilen kitaplar ve son olarak kaynaklar bölümünden oluşmaktadır. Araştırmacı, bu çalışma ile bahsi geçen kitabın genel olarak İslam Ekonomisi ve özelde İslami Vakıf araştırmacıları için temel bir referans olduğu sonucuna varmıştır. Bunun nedeni, Hanifi mezhebinin önde gelen hukukçularının da belirttiği gibi kitabın vakıflarla ilgili tüm soruları kapsayan konuları içermesidir.
Özet (Çeviri)
The thesis consists of three chapters, a conclusion, indexes, and appendices. The first chapter includes the general framework of the thesis, which contains the introduction, the research topic, the importance of the research topic, the reasons for choosing this topic, the topic's methods, and its structure. The second chapter includes the study, and this chapter includes the definition of the author of the manuscript, the scholar Ibn Amir Hajj al-Hanafi, the era in which he lived, and the definition of the book“Althakheerah Endowment Allocation”. The third chapter is the verification of the second part of the manuscript, from the beginning of the fifteenth chapter until the end of the manuscript. The conclusion records the most important findings and recommendations. The indexes consisted of the indexes of famous names, the indexes of cities and sites, the indexes of the books mentioned in the text, and finally the index of sources and references. Through this study, the researcher has concluded that this book is a basic reference for researchers in Islamic economics in general, and the Islamic endowment in particular, as it contains comprehensive topics for all issues related to the endowment, as stated by the most senior Hanafi scholars of the school of thought.