Türkiye's Syria policy through the lens of Anatolian school of international relations (2011–2023)
Anadolu uluslararası ilişkiler ekolü perspektifinden Türkiye'nin Suriye politikası (2011–2023)
  1. Tez No: 1015200
  2. Yazar: CEMİLE CENGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FADİ ZATARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dış politikası, Turkish foreign policy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Anadolu Uluslararası İlişkiler Ekolü'nü (ASIR), 2011-2023 yılları arasındaki Türkiye'nin Suriye politikası bağlamında yeni bir Batı dışı kuramsal yaklaşım olarak analiz etmektedir. Ana akım uluslararası ilişkiler kuramları hala Avrupa merkezciliğinden etkilenirken, küresel uluslararası ilişkiler farklı medeniyet deneyimlerine dayalı yaklaşımlar gerektirmektedir. ASIR, tarihsel derinlik, medeniyet kimliği, stratejik derinlik ve normatif sorumluluk fikirleriyle bu gereksinimi karşılayabilmektedir. Bu çalışma, resmi açıklamalar ve Astana süreci belgelerinin nitel içerik analizini kullanarak, Türkiye'nin politikasını üç aşamada analiz etmektedir: kırılma ve muhalefet merkezli diplomasi (2011-2015), doğrudan müdahale ve kurumsallaşmış iş birliği (2016-2019) ve seçici normalleşme ile kapsayıcılık (2020-2023). Sonuç olarak, ASIR'ın Türkiye'nin dış politikasını yorumlamak için tutarlı bir mercek sunduğunu ve aynı zamanda kavramın sınırlılıklarını ve durumsal karakterini gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özetle, tez ASIR'ı Küresel Uluslararası İlişkiler alanına potansiyel bir katkı ve yerel kuramlaştırmanın değerli bir temsilcisi haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the Anatolian School of International Relations (ASIR) as a non-Western theoretical approach by assessing its relevance to the case of Syria policy of Türkiye in the period between 2011 and 2023. Although mainstream IR theories are still influenced by Eurocentrism, Global IR demands approaches based on different civilisational experience. ASIR can address this requirement with ideas of historical depth, civilisational identity, strategic autonomy, and normative responsibility. Using qualitative content analysis of official statements and Astana process documents, the study analyses Türkiye's policy across three phases: rupture and opposition-centred diplomacy (2011–2015), direct intervention and institutionalized cooperation (2016–2019), and containment with selective normalisation (2020–2023). The results show that ASIR offers a coherent interpretive lens through which the discourse and the behaviour of Türkiye may be interpreted and at the same time indicate the limitations and situational character of the concept. Altogether, the thesis seems to make ASIR a potential addition to Global IR and a valuable representation of local theorising.