Akademisyenlerin akademik performans algısının, iş motivasyonu ve akademik ortamda iletişim tarzlarına etkisi
The effect of academics' perceptions of academic performance on work motivation and communication styles in the academic environment
- Tez No: 1015205
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ENEZ DARÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akademik ortamlar, Akademisyenler, Motivasyon, Performans algısı, Regresyon analizi, İletişim tarzları, Academic environment, Academicians, Motivation, Performance perception, Regression analysis, Communication styles
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, akademisyenlerin akademik performans algılarının, onların iş motivasyonları ve akademik ortamda sergiledikleri iletişim tarzları üzerindeki etkisini incelemektir. Akademisyenler, günümüz yükseköğretim kurumlarında artan performans beklentileri, yoğun iş yükü, yayın baskısı ve kurum içi rekabet gibi faktörlerle karşı karşıya kalmakta, bu durum hem mesleki motivasyonlarını hem de akademik iletişim davranışlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bağlamda çalışmada, akademik performans algısının iş motivasyonunu yordayıcı bir değişken olarak rolü ve iletişim tarzlarına olan etkisi bütüncül bir model çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde akademik performans algısı, iş motivasyonu ve iletişim tarzları ölçekleri uygulanmıştır. Veriler, 411 akademisyenden elde edilmiş ve analizlerde betimsel istatistiklerin yanı sıra korelasyon ve regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Bulgular, akademik performans algısının iş motivasyonu üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Buna karşılık, akademik performans algısı ile akademik ortamda iletişim tarzları arasında anlamlı ilişki belirlenmemiştir. Araştırma sonuçları, akademik performans algısının motivasyon açısından temel bir psikolojik belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgu, üniversitelerde iletişim iklimi, geri bildirim süreçleri, adalet algısı ve motivasyonu artırmaya yönelik yönetsel uygulamaların akademik verimlilik üzerinde doğrudan etkili olabileceğini göstermektedir. Ayrıca araştırmanın, literatürde çoğunlukla ayrı ayrı incelenen performans algısı, motivasyon ve iletişim değişkenlerini tek bir modelde birleştirerek özgün bir katkı sunduğu düşünülmektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, yükseköğretim kurumlarında destekleyici bir akademik iklimin oluşturulması, performans baskısının yönetilebilir düzeyde tutulması, akademisyenlere yönelik motivasyon artırıcı uygulamaların geliştirilmesi ve sağlıklı iletişim ortamlarının teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of academics' perceptions of academic performance on their work motivation and communication styles in the academic environment. Academics in today's higher education institutions face factors such as increasing performance expectations, heavy workloads, publication pressures, and internal competition, which significantly affect both their professional motivation and academic communication behaviors. In this context, the study addresses the role of academic performance perception as a predictor of work motivation and its effect on communication styles within a holistic model framework. A quantitative research method was used. Academic performance perception, work motivation, and communication styles scales were applied during the data collection process. Data were obtained from 411 academics, and descriptive statistics, as well as correlation and regression analysis techniques, were used in the analyses. The findings showed that academic performance perception has a significant and positive effect on work motivation. However, no significant relationship was found between academic performance perception and communication styles in the academic environment. The research results reveal that academic performance perception is a fundamental psychological determinant of motivation. This finding demonstrates that managerial practices aimed at improving the communication climate, feedback processes, perception of fairness, and motivation in universities can directly impact academic productivity. Furthermore, the research is considered to offer a unique contribution by combining the variables of performance perception, motivation, and communication—which are mostly examined separately in the literature—into a single model. Based on these findings, it is recommended that a supportive academic climate be created in higher education institutions, performance pressure be kept at a manageable level, motivational practices for academics be developed, and healthy communication environments be encouraged.