Beliren Yetişkinlikte Bağlanma Stilleri ile Yeme Tutumları Arasındaki İlişkide Beden Öz-Şefkati ve Yeme Farkındalığının Sıralı Aracılık Rolü
- Tez No: 1015218
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yetişkinlerde bağlanma, Adult attachment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, beliren yetişkinlik dönemindeki (18–29 yaş) bireylerde bağlanma stilleri ile yeme tutumu arasındaki ilişkide beden öz-şefkati ve yeme farkındalığının sıralı aracı rolünü incelemektir. İlişkisel tarama modelinde yürütülen bu kesitsel çalışmaya 316 katılımcı (%56.3 kadın, %43.7 erkek) dâhil edilmiştir. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Yeme Tutum Testi–26 (YTT–26), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri–II (YİYE–II), Beden Öz-Şefkat Ölçeği (BÖŞÖ) ve Yeme Farkındalığı Ölçeği–30 (YFÖ–30) ile toplanmış; sıralı aracılık modeli cinsiyet kovaryat olarak alınarak test edilmiştir. Araştırmanın temel hipotezi doğrulanmış; bağlanma stillerinin beden öz-şefkati ve yeme farkındalığı üzerinden yeme tutumuna ulaşan sıralı dolaylı etkinin varlığı desteklenmiş; ancak etkinin yönü kuramsal beklentinin tersine baskılayıcı (suppressor) bir nitelik taşıdığı bulunmuştur. Beden öz-şefkati yeme tutumu üzerinde koruyucu bir rol üstlenmiş; dört değişkenin tamamında cinsiyete göre anlamlı farklılıklar gözlenmiş ve kadın katılımcıların yeme tutumu bozukluğu puanları erkeklerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak çalışma, beliren yetişkinlikte bozulmuş yeme tutumlarının altında yatan psikolojik mekanizmanın doğrusal ve tek biçimli olmadığını; bağlanma, beden öz-şefkati ve yeme farkındalığı arasındaki ilişkilerin cinsiyete duyarlı biçimde değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the serial mediating roles of body self-compassion and mindful eating in the relationship between attachment styles and eating attitudes among individuals in emerging adulthood (ages 18–29). A cross-sectional study with a relational survey model was conducted with 316 participants (56.3% female, 43.7% male). Data were collected using a sociodemographic information form, the Eating Attitudes Test–26 (EAT–26), the Experiences in Close Relationships Inventory–Revised (ECR–R), the Body Self-Compassion Scale (BSCS), and the Mindful Eating Questionnaire–30 (MEQ–30); the serial mediation model was tested with gender as a covariate. The main hypothesis of the study was supported: the serial indirect effect of attachment styles on eating attitudes through body self-compassion and mindful eating was statistically significant. The observed pattern indicates that this process carries a suppressor characteristic. Body self-compassion exerted a protective role on eating attitudes; significant gender differences emerged across all four study variables, with female participants reporting significantly higher disordered eating attitude scores than male participants. In conclusion, this study demonstrates that the psychological mechanism underlying disordered eating attitudes in emerging adulthood is neither linear nor homogeneous, and that the relationships among attachment, body self-compassion, and mindful eating should be evaluated in a gender-sensitive manner.