Tek satıcılık sözleşmesinde fesih sebepleri
Grounds for termination in exclusive distributorship agreement
  1. Tez No: 1015312
  2. Yazar: ASLI KAYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAD YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bayilik sözleşmesi, Fesih, Fesih hakkı, Haklı neden, Haklı nedenle derhal fesih, Haklı nedenle fesih, Sürekli borç ilişkisi, Süreli fesih, Dealership agreement, Cancellation, Cancellation right, Just cause, Termination of the contract for just cause, Termination for just cause, Permanent contract, Notice of termination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Tezin konusu, tek satıcılık sözleşmesi açısından fesih sebeplerinin incelenmesidir. Tek satıcılık sözleşmesi teknik olmayan anlamda çerçeve niteliğinde, sürekli edimli bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile, sağlayıcı mallarının tamamını veya bir kısmını belirli bir bölgede satmak üzere tek satıcıya göndermeyi; buna karşılık olarak tek satıcı da sağlayıcının dağıtım ağına dâhil olarak sözleşme konusu malları kendi adına ve hesabına satmak ve bu malların sürümünü artıracak faaliyetlerde bulunma yükümlülüğünü üstlenir. Tek satıcılık sözleşmesi; unsurları Türk Borçlar Kanunu'nda veya diğer kanunlarda düzenlenmediğinden, isimsiz bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin kendine özgü yapısı nedeniyle sözleşme boşluğu bulunması halinde uygulanacak hükümlerin sıralamasının belirlenmesi önem taşımaktadır. Tek satıcılık sözleşmesinde fesih sebepleri olağan fesih ve olağanüstü (haklı sebeple) fesih olarak ikiye ayrılabilir. Türk Borçlar Kanunu'nun genel hükümlerinde yer alan fesih sebepleri temerrüt (TBK m. 126), ifa güçsüzlüğü (TBK m. 98) ve aşırı ifa güçlüğü (TBK m. 138) hükümleri nedeniyle fesih hakkı da haklı sebeple fesih çerçevesinde değerlendirilmiştir. Tek satıcılık sözleşmesinde sağlayıcının mal göndermemesi, tek satıcının alım yükümlülüğüne uymaması, sürümü artırıcı faaliyetlerde bulunmaması gibi sebepler fesih için haklı sebep olarak kabul edilebilir. Tezin son bölümünde, içtihatlar üzerinden tarafların yükümlülüklerini ne şekilde ve ne düzeyde gereği gibi yerine getirmemesi veya taraflardan kaynaklanmasa dahi ne gibi durumların gerçekleşmesi halinde haklı sebeple feshedilebileceği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is grounds for termination in exclusive distributorship agreement. Exclusive distributorship agreement is a framework-type contract in a non-technical sense with continuous performance. By this agreement, the supplier delivers all or part of its goods to the exclusive distributor for sale in a specific region; in return, the exclusive distributor undertakes to sell the goods subject to the agreement in its own name and on its own account as part of the supplier's distribution network, and promotes sales. Since the elements of exclusive distributorship agreement are not regulated under Turkish Code of Obligations or other laws, it is an innominate contract. Due to its' sui generis structure, it is important to determine the order of precedence of provisions to be applied in case of contractual gap. Grounds for termination in exclusive distributorship agreements can be divided into ordinary termination and extraordinary (for-cause) termination. Default (TCO Art. 126), inability to perform due to insolvency (TCO Art. 98), and impractibility of performance (TCO Art. 138) are categorized under termination for just cause. In this agreement, reasons such as the supplier's failure to send goods, the exclusive distributor's failure to fulfill the minimum purchase requirement, or obligation to promote sales may be a just cause. In the final section of the thesis, case law is examined to determine the circumstances beyond the parties' control or specific ways and extent which the parties have failed to properly fulfill their obligations which may justify termination.