Üst ekstremite cerrahisinde, supraklavikular ve infraklavikular bölge brakial pleksus bloklarının doku perfüzyonuna etkisinin perfüzyon indeksi ve pleth variability indeksi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of supraclavicular and infraclavicular brachial plexus blocks on tissue perfusion in upper extremity surgery using the perfusion index and pleth variability index
  1. Tez No: 1015327
  2. Yazar: SEMA YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA KAZANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Supraklavikular Brakial pleksus bloğu, İnfraklavikular Brakial Pleksus Bloğu, Perfüzyon İndeksi, Pleth Variability İndeksi, Supraclavicular Brachial Plexus Block, Infraclavicular Brachial Plexus Block, Perfusion Index, Pleth Variability Index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Periferik sinir blokları genel anesteziye olan üstünlükleri sebebiyle günlük pratikte sıklıkla kullanılmaktadır. Üst ekstremite cerrahisi uygulanacak hastalarda brakial pleksusun supraklavikular ve infraklavikular seviyeden yapılan bloklarının doku perfüzyonuna etkisini noninvaziv ve objektif olarak perfüzyon indeksi (PI) ve pleth variability indeks (PVI) ile değerlendirip karşılaştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntemler: Etik Kurul izni alındıktan sonra prospektif gözlemsel çalışmamıza elektif üst ekstremite cerrahisi planlanan 18-65 yaş arası hasta dahil edildi. Supraklavikular brakial pleksus bloğu (Grup S) ve infraklavikular brakial pleksus bloğu (Grup İ) uygulanlar olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba işlem sırasında 10 ml % 2 lidokain ve 20 ml % 0,5 bupivakain uygulandı. Grupların preoperatif dönemde (t0), blok sonrası 30. dk (t1) ve postoperatif 30. dk (t2) olarak belirlenen zaman dilimlerinde hemodinamik parametreleri, PI ve PVI ölçümleri kaydedildi. Her iki grupta da PI ve PVI ölçümleri hem blok uygulanan hem de blok uygulanmayan üst ekstremiteden alındı. Hastaların ameliyat süresi, verilen mayi, turnike süresi, hemoglobin değeri ve komplikasyonlar da değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 120 hastanın verileri analiz edilmiştir. Gruplar arasında Grup S'de kadın cinsiyet ve hipertansiyon tanılı hasta sayısı fazla (p=0,027, p=0,045), Grup İ'de sigara kullanımı fazla olması (p=0,045) dışında diğer demografik ve perioperatif özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Grup ayrımı yapılmaksızın hastalar değerlendirildiğinde blok yapılan ekstremite PI'da artış, PVI'da azalma görülmüştür (p<0,001). PVI değerlerindeki azalma açısından tüm zaman dilimlerinde gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir (p>0,05). İki grup arasında PI değerindeki artış t1 zaman diliminde Grup S'de anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0,01). Sonuç: Üst ekstremite cerrahilerinde uygulanan infraklavikular ve supraklavikular brakial pleksus blok yöntemleri periferik perfüzyon üzerinde benzer etkiler oluşturmakla birlikte, supraklavikular yöntemde erken dönemde daha belirgin perfüzyon artışı gözlenmesi klinik açıdan anlamlı olabilir ve perfüzyon bozukluğu olan hastalarda öne çıkabilir. PI'nın, brakial pleksus bloklarının başarısının erken ve objektif değerlendirilmesinde noninvaziv monitörizasyon aracı olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Peripheral nerve blocks are frequently used in daily practice due to their advantages over general anesthesia. We aimed to evaluate and compare the effects of supraclavicular and infraclavicular brachial plexus blocks on tissue perfusion in patients undergoing upper extremity surgery using noninvasive and objective measures such as the perfusion index (PI) and pleth variability index (PVI). Patients and Methods: After obtaining Ethics Committee approval, our prospective observational study included patients aged 18-65 years scheduled for elective upper extremity surgery. Patients were divided into two groups: those undergoing supraclavicular brachial plexus block (Group S) and those undergoing infraclavicular brachial plexus block (Group I). Both groups received 10 ml of 2% lidocaine and 20 ml of 0.5% bupivacaine during the procedure. Hemodynamic parameters, PI and PVI measurements were recorded at preoperative (t0), 30 minutes after the block (t1), and 30 minutes postoperatively (t2). PI and PVI measurements were taken from both the upper extremity where the block was applied and the upper extremity where it was not. Surgical duration, infusion time, tourniquet duration, hemoglobin levels, and complications were also evaluated. Results: Data from a total of 120 patients included in the study were analyzed. Group S showed a higher number of female patients and those diagnosed with hypertension (p=0.027, p=0.045), while Group I showed a higher prevalence of smoking (p=0.045). Except for these, no statistically significant differences were found in other demographic and perioperative characteristics (p>0.05). When patients were evaluated without group distinction, an increase in PI and a decrease in PVI were observed in the limb where the block was performed (p<0.001). No significant differences were observed between groups regarding the decrease in PVI values across all time points (p>0.05). The increase in PI values was found to be significantly higher in Group S at the t1 time point compared to Group I (p<0.01). Conclusions: Infraclavicular and supraclavicular brachial plexus block methods used in upper extremity surgeries produce similar effects on peripheral perfusion; however, the more pronounced early increase in perfusion observed with the supraclavicular method may be clinically significant and may stand out in patients with perfusion impairment. It was concluded that PI is a non-invasive monitoring tool for the early and objective evaluation of the success of brachial plexus blocks.