Gümüş ekonomi kavramı çerçevesinde Türkiye'deki gümüş neslin mobil bankacılık kullanım niyetleri ve uyumları
Mobile banking usage intentions and adaptation of the silver generation in Turkey within the framework of the silver economy concept
- Tez No: 1015374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN OZAN BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gümüş ekonomi, Mobil bankacılık, Teknoloji kabul ve kullanım modeli, Silver economy, Mobile banking, Acceptance and use of technology model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, küresel ölçekte ve Türkiye özelinde hızla artan yaşlı nüfusun ekonomik ve toplumsal yansımalarını, 50 yaş ve üzeri bireylerden oluşan gümüş nesil perspektifiyle incelemektedir. Çalışma, yaşlanan nüfusa yönelik ekonomik faaliyetleri ve pazar fırsatlarını kapsayan“gümüş ekonomi”çerçevesinde, Türkiye'deki gümüş neslin mobil bankacılık kullanım niyetini ve bu teknolojilere uyum süreçlerini ele almaktadır. Dijital dönüşümün bankacılık sektörünü dönüştürdüğü günümüzde, bu kitlenin motivasyonları ve karşılaştıkları bariyerlerin analizi araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Araştırma, Türkiye'de yaşayan ve mobil bankacılık deneyimi bulunan gümüş nesil bireyleri kapsamaktadır. Temel amaç, bu grubun mobil bankacılık kullanım niyetini etkileyen faktörleri kuramsal bir model çerçevesinde belirlemek ve teknoloji kabul süreçlerine ilişkin çıkarımlar sunmaktır. Bu doğrultuda UTAUT 2 modeli temel alınmış ve modele“güven”değişkeni eklenmiştir. Nicel yöntemle yürütülen araştırmada veriler, mobil bankacılık kullanan 510 katılımcıdan anket yoluyla toplanmış; geçerlilik ve güvenilirlik testlerinin ardından çoklu ve basit doğrusal regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, mobil bankacılık kullanım niyetini en güçlü şekilde etkileyen faktörün“alışkanlık”olduğunu göstermektedir. Bunu kullanım kolaylığı beklentisi, performans beklentisi, güven, kolaylaştırıcı koşullar ve sosyal etki izlemektedir.“Fiyat değeri”nin negatif,“hedonik motivasyonun”ise anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Bulgular, gümüş neslin mobil bankacılığı eğlence değil, işlevsel bir araç olarak benimsediğini ve kullanıcı sadakati potansiyeli taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the economic and social implications of the rapidly growing aging population globally and in Türkiye from the perspective of the silver generation, defined as individuals aged 50 and above. Within the framework of the“silver economy,”encompassing economic activities and market opportunities addressing the needs of an aging population, the study focuses on the behavioral intention of the silver generation in Türkiye to use mobile banking applications and their adaptation to these technologies. In an era where digital transformation is reshaping the banking sector, the motivations and barriers faced by this group constitute the core of the research. The study includes individuals from the silver generation in Türkiye with mobile banking experience. Its primary objective is to identify the factors influencing their intention to use mobile banking through a theoretical model and to provide insights into technology acceptance processes. Accordingly, the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology 2 (UTAUT 2) is adopted, with“trust”incorporated into the model. A quantitative research method was employed, and data were collected through a survey with 510 mobile banking users. Following validity and reliability tests, the data were analyzed using multiple and simple linear regression analyses. The findings indicate that“habit”is the most significant factor affecting the intention to use mobile banking, followed by effort expectancy, performance expectancy, trust, facilitating conditions, and social influence. While“price value”has a negative effect,“hedonic motivation”is not statistically significant. The results suggest that the silver generation perceives mobile banking as a functional tool facilitating daily financial routines, indicating strong potential for user loyalty.