İkinci derece yanıkta gümüş sülfadiazinin piropitozis ile ilişkisi
Effects of silver sulfadiazine on pyroptosis in a second-degree burn model
  1. Tez No: 1015389
  2. Yazar: EDA YİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Disülfiram, Gasdermin, Yanık, Gümüş Sülfadiazin, İmmünohistokimya, Disulfiram, Gasdermin, Burn, Silver Sulfadiazine, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (tıp) Ana Bilim Dalı
Özet
Yanık ısı, elektrik, kimyasal maddeler, kaynar sıvılar gibi etkenlerle meydana gelen ve deri bütünlüğünü bozan olaylardır. Gasderminlerin (GSDM) tüm alt türlerinin derideki keratinositlerde eksprese edilmesi gasderminin deride önemli ve farklılaşmaya özgü rollerine dikkati çekmektedir. Proinflamatuar programlanmış hücre ölümü 2001 yılında piroptoz, 2017 yılında ise gasdermin aracılı programlanmış hücre ölümü olarak sınıflandırılmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda FDA tarafından onaylı bir ilaç olan disülfiramın, GSDMD'nin por oluşturma kapasitesini doğrudan hedef alarak piroptoz sürecini inhibe ettiği bilinmektedir. Yanık tedavisinde doku rejenerasyonu üzerindeki etkinliği ve antimikrobiyal özelliği bilinen gümüş sülfadiazin kullanılmaktadır. Yapılan literatür taramalarında gasderminlerin yanık iyileşmesindeki etkinliğinin değerlendirildiği herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle çalışmamızda deneysel ikinci derece yanık modelinde GSDMA ve GSDMD'nin gümüş sülfadiazin ile birlikte iyileşme etkisi olup olmadığını araştırarak bu etkileri histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak göstermek ve bu doğrultuda yanık iyileşmesinde etkili olabilecek gasdermin hedefli ilaçlar geliştirilebilmesine katkı sağlamayı amaçladık. Çalışmamızda 12 haftalık 300 gram ağırlığında 30 adet erkek Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar eşit sayıda olarak kontrol, yanık, gümüş sülfadiazin, disülfiram ve disülfiram+gümüş sülfadiazin olmak üzere 5 gruba ayrıldı. H&E ile boyanan deri örneklerinde epidermis kalınlığı ölçülürken, Masson Trikrom ile boyanan kesitlerde kollajen yoğunluğu ölçüldü. İmmünohistokimyasal incelemeler için indirekt immünoperoksidaz tekniği ile GSDMA ve GSDMD immün işaretlemesi yapıldı. Biyokimyasal analiz için alınan kan örnekleri 4000 rpm'de 10 dakika santrifüj edildikten sonra elde edilen serumlar standart solüsyonların konsantrasyonlarına karşı okunan optik dansite değerleri kullanılarak çizilen grafikten, IL -1β ve IL-18 düzeyleri pg/mL cinsinden hesaplandı. Tüm bulgular birlikte değerlendirildiğinde iyileşme sürecinde piroptozisin ve özellikle GSDMD'nin önemli bir rol oynadığı, GSDMA'nın keratinosit diferansiyasyonu ve bariyer yenilenmesi üzerinde düzenleyici etkisi olabileceği, disülfiramın piropitozis üzerindeki inhibitör etkisi ve gümüş sülfadiazinin inflamatuvar yükü azaltmasına ilaveten disülfiramın da potansiyel bir terapötik ajan olabileceğini düşündürmüştür. Bu çalışma ile ikinci derece yanık modelinde gasdermin inhibisyonunun, gümüş sülfadiazin tedavisine ek olarak doku iyileşmesini daha düzenli ve kontrollü bir şekilde yönlendirebileceği hakkında bilgi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Burn injuries are defined as events that disrupt the integrity of the skin and are caused by factors such as heat, electricity, chemicals, and scalding liquids. The expression of all subtypes of gasdermins in keratinocytes of the skin highlights their significant and differentiation-specific roles in cutaneous tissue. Proinflammatory programmed cell death was first termed pyroptosis in 2001 and was later reclassified in 2017 as gasdermin-mediated programmed cell death. Recent studies have demonstrated that disulfiram, an FDA-approved drug, inhibits the pyroptotic process by directly targeting the pore-forming capacity of GSDMD. Silver sulfadiazine, known for its antimicrobial properties and its effectiveness in promoting tissue regeneration, is widely used in burn treatment. However, a review of the literature revealed no studies specifically evaluating the role of gasdermins in burn wound healing. Therefore, in the present study, we aimed to investigate whether GSDMA and GSDMD contribute to the healing process in a second-degree burn model, particularly in combination with silver sulfadiazine. These effects were evaluated through histopathological, immunohistochemical, and biochemical analyses, with the ultimate goal of contributing to the development of gasdermin-targeted therapeutic strategies in burn treatment. In this study, a total of 30 male Wistar albino rats, aged 12 weeks and weighing approximately 300 grams, were used. The animals were equally divided into five groups: control, burn, silver sulfadiazine, disulfiram, and disulfiram plus silver sulfadiazine. Epidermal thickness was measured in H&E stained skin sections, while collagen density was assessed in Masson's trichrome stained sections. For immunohistochemical analysis, GSDMA and GSDMD expression were evaluated using the indirect immunoperoxidase method. For biochemical analysis, blood samples were centrifuged at 4000 rpm for 10 minutes, and serum samples were obtained. IL-1β and IL-18 levels were calculated in pg/mL using standard curves generated from optical density values. Overall evaluation of the findings indicated that pyroptosis, particularly mediated by GSDMD, plays a critical role in the wound healing process. In addition, GSDMA may have a regulatory role in keratinocyte differentiation and barrier restoration. While silver sulfadiazine contributes to reducing the inflammatory burden, the inhibitory effect of disulfiram on pyroptosis suggests that it may serve as a potential therapeutic agent. This study provides evidence that inhibition of gasdermins, particularly when combined with silver sulfadiazine treatment, may promote a more controlled and organized tissue repair process in a second-degree burn model.